Με ενδιάμεση απόφασή του το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση Ρώσου ολιγάρχη και τεσσάρων μελών της οικογένειας του, με την οποία ζητούσαν αναστολή της εκτέλεσης απόφασης για αφαίρεση του χρυσού διαβατηρίου που τους παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται για την περίπτωση του Βαντίμ Μόσκοβιτς, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη Ρωσία και με έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Κύπρο, που έλαβε το κυπριακό διαβατήριό του τον Φεβρουάριο του 2017. Είναι ιδιοκτήτης της Granada Capital Cy και της Ros Agro Plc στην Κύπρο, καθώς και πρόεδρος του Ομίλου Rusagro.

Ο εν λόγω Ρώσος μεγιστάνας απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεως με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15/2/2017. Στις 09.03.2022 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/396, ο οποίος τροποποιεί τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 269/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στον εν λόγω πολίτη, μεταξύ των οποίων και τη δέσμευση της περιουσίας του εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 07.04.2022 αποφάσισε την αποστέρηση της υπηκοότητας στον ίδιο, τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά. Οι δικηγόροι του κατέθεσαν ένσταση στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας, η οποία με εισήγησή της στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι δικαιολογείτο η αποστέρηση της υπηκοότητας. Έτσι στις 21.02.2024 το Υπουργικό επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Ρώσος ολιγάρχης καταχώρησε προσφυγή κατά της απόφασης και παράλληλα ζητούσε αναστολή της εκτέλεσής της.

Το Δικαστήριο αφού ανέλυσε όλους τους λόγους ακύρωσης που υπέβαλαν οι δικηγόροι του αιτητή, έκρινε ότι δεν δικαιολογείται η έκδοση του αιτούμενου διατάγματος αναστολής μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.

Σημειώνεται ότι όπως είχε γράψει ο «Φ» το 2022 μαζί με τον Μόσκοβιτς η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τα διαβατήρια των επίσης Ρώσων ολιγαρχών Μιχαήλ Γκουτσερίεφ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, και Αλεξέι Κουζμίτσεφ και των 17 μελών των οικογενειών τους, καθώς οι εν λόγω Ρώσοι ολιγάρχες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Κομισιόν.

Η χώρα μας έδωσε υπηκοότητα σε 2.886 Ρώσους, ανάμεσά τους επενδυτές και τις οικογένειές τους, για μια περίοδο από το 2007 έως τον Αύγουστο του 2020.