«Το έργο στον Ποταμό Λιοπετρίου ξεκινά με την παράδοση της πρώτης φάσης το καλοκαίρι του 2025», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο, ανακοινώνοντας τα έργα που προγραμματίζει η κυβέρνησή του για φέτος. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην επαρχία Αμμοχώστου, μάλιστα, είχε πει πως μετά τον τερματισμό του συμβολαίου με τον εργολάβο, η κυβέρνηση «με αποφασιστικότητα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» προχωρεί στην ολοκλήρωση του οδικού δικτύου και στην αποπεράτωση τριών κρηπιδωμάτων για πρόσδεση των αλιευτικών σκαφών.

Παρόλα αυτά ουδείς γνωρίζει όχι πότε θα ολοκληρωθούν, αλλά ούτε καν πότε θα ξεκινήσουν αυτά τα έργα, που υποτίθεται πως θα τελειώσουν μέχρι το καλοκαίρι. Η προσφορά για την εκτέλεσή τους δεν έχει καν κατακυρωθεί, όπως πληροφορείται ο «Φ», ενώ τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τη διακοπή του συμβολαίου της, η τέως ανάδοχος εταιρεία Lois Builders Cyprus, συνεχίζει να αρνείται ν’ εγκαταλείψει τον χώρο, θεωρώντας πως ο τερματισμός της σύμβασής της είναι παράνομος.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ξεχειλίζει πλέον η οργή ανάμεσα στους ψαράδες, τους εστιάτορες, αλλά και τους κατοίκους Λιοπετρίου, οι οποίοι ετοιμάζονται να λάβουν δυναμικότατα μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμη και κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου Λάρνακας-Αγίας Νάπας. Έξαλλοι με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (για τις ενέργειες του οποίου, όπως ξαναγράψαμε, προκύπτουν πολλά ερωτήματα) είναι οι ψαράδες, καταλογίζοντάς του όλες τις ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις. «Είναι αναίσθητοι, βαρεθήκαμε να μας περιπαίζουν. Η Πολεοδομία είναι ανάξια να χειριστεί το έργο. Εδώ και τέσσερις μήνες έμεινε το έργο χωρίς να κάμουν τίποτε. Είπε ο Πρόεδρος και υπουργοί πως θα τελειώσει ο δρόμος, αλλά τίποτε εν έγινε», ανέφερε αγανακτισμένος ο ψαράς, Αντώνης Ζαμπάς, υποδεικνύοντας πως το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή. «Μετά, μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου, θα αποφασίσουμε πότε θα κλείσουμε τον αυτοκινητόδρομο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως όσοι ψαράδες παρέμειναν στην περιοχή χρησιμοποιούν ένα κακό χωματόδρομο, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές τα οχήματά τους.

Στη χειρότερη κατάσταση, όπως επίσης ξαναγράψαμε πολλές φορές, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες μεγάλου εστιατορίου που λειτουργούσε από το 1963 στον ποταμό, ωστόσο παραμένει για πέμπτο χρόνο κλειστό με τους ιδιοκτήτες του να έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή. «Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση. Δεν ξέρουμε τι άλλο να πούμε και τι άλλο να κάνουμε πλέον. Χάσαμε όλοι τις δουλειές μας και είναι πάρα πολλά δύσκολο να σταθούμε στα πόδια μας. Εμείς θέλουμε αποζημίωση για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε τη δουλειά μας. Εργασίες δεν γίνονται και το έργο παραμένει στάσιμο», ανέφερε στην εφημερίδα μας η Μαργαρίτα Νικολάου, μία από τις ιδιοκτήτριες του εστιατορίου.

Σημειώνεται πως το Τμήμα Πολεοδομίας προκήρυξε τον περασμένο Δεκέμβριο διαγωνισμό για συμπλήρωση του οδικού δικτύου του Ποταμού με κόστος €420.000. Παρά το γεγονός πως η προθεσμία παραλαβής προσφορών ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου δεν κατακυρώθηκε η προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από αρμόδια πηγή, για τις κατασκευαστικές εργασίες υποβλήθηκε μία προσφορά, η οποία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης. Σε ερώτηση πού βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης της τέως αναδόχου εταιρείας από το εργοτάξιο, μας αναφέρθηκε πως ζητήθηκε η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να ληφθούν ένδικα μέσα.

Κι όλα αυτά για ένα έργο που ξεκίνησε το 2020 και υποτίθεται πως θα τελείωνε τον Μάρτιο του 2023! Το αδιανόητο είναι πως το Τμήμα Πολεοδομίας είχε ζητήσει παράταση για την έγκριση δύο σημαντικότατων έργων στον Δήμο Λάρνακας (ανάπλαση πυρήνα Λιβαδιών και ανάπλαση ενορίας Άη Γιάννη), επικαλούμενο φόρτο εργασίας για τον Ποταμό Λιοπετρίου, όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.