Με 42 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) για το 2025, ύψους 522,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα προβλεπόμενα έσοδα ανέρχονται σε 435,7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ψηφίστηκε και μία εκ των τεσσάρων τροπολογιών που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, η οποία αφορά σε ένθετη σημείωση για προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, πριν αποδεσμευθεί ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για έκτακτες ανάγκες.
Πέρα από τις άλλες τρεις τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Τρυφωνίδης, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στη διαδικασία κάλυψης θέσεων στην ΑΤΗΚ και τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Βουλευτής για «έμμεση ιδιωτικοποίηση» της ΑΤΗΚ μέσω αυτής, καταψηφίστηκε και τροπολογία που κατέθεσε το ΕΛΑΜ, η οποία αφορούσε δέσμευση ποσού που αφορά σε διαφημιστικούς σκοπούς και ενημέρωση της Βουλής για τον τρόπο χρήσης του.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, επεσήμανε ότι η Cyta έχει συνεισφέρει πάνω από 1,27 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από το 2000, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική της πορεία διαψεύδει όσους υποστήριζαν την ιδιωτικοποίησή της. Τόνισε την ανάγκη διαρκούς εκσυγχρονισμού ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, συνεχάρη τη διοίκηση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, επανέλαβε όμως τη σταθερή αντίθεση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για προσλήψεις 50 ατόμων με συμβόλαιο ιδιωτικού δικαίου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές και στο προσωπικό, καθώς και στη διασφάλιση αξιοκρατικών διαδικασιών πρόσληψης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σαφής η διαδικασία επιλογής για μετατάξεις και νέες θέσεις.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, χαρακτήρισε την Cyta «ηγέτη στην αγορά», επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας κερδοφόρος δημόσιος οργανισμός που αποφέρει έσοδα στο κράτος. Ξεκαθάρισε ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν ο οργανισμός χάσει την ανταγωνιστικότητά του.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι η Cyta αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένου δημόσιου οργανισμού που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους. Παράλληλα, κάλεσε τους Βουλευτές να αποφύγουν υπερβολικές παρεμβάσεις στη διοίκηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα του οργανισμού.
Στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, επέκρινε την Cyta για τη συμπερίληψη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις προωθητικές της καμπάνιες, διερωτώμενος τι σχέση έχουν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με τέτοιες πρωτοβουλίες. Ζήτησε περισσότερες επενδύσεις σε κοινωνικές ομάδες όπως άτομα με αναπηρίες, ακριτικές κοινότητες και πολύτεκνες οικογένειες.
Η τροπολογία του ΕΛΑΜ για τη δέσμευση κονδυλίων που αφορούν διαφημιστικούς σκοπούς και ενημέρωση της Βουλής για τη χρήση τους καταψηφίστηκε.
Η έγκριση του προϋπολογισμού της ΑΤΗΚ επιβεβαιώνει τη σταθερή οικονομική πορεία του οργανισμού, ωστόσο η συζήτηση ανέδειξε ανησυχίες για τις προσλήψεις και τη διαχείριση των κονδυλίων, καθώς και το ζήτημα της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta. Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών κατέδειξαν την πρόθεση της πλειοψηφίας να προστατεύσει τον κρατικό έλεγχο του οργανισμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητά του.
ΚΥΠΕ