Αύξηση του τέλους μέχρι 34% στην αποκομιδή των σκυβάλων μπορούν να επιβάλουν οι νέοι Δήμοι για σκοπούς εναρμόνισης εντός του ιδίου Δήμου. Με άλλα λόγια, αν ένας Δήμος δημιουργήθηκε με τη συνένωση πέντε Δήμων (με διαφορετικά τέλη σκυβάλων σε κάθε Δήμο) με βάση νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, για να επικρατούν ενιαία τέλη, μπορεί να επιβληθεί αύξηση μεγαλύτερη του 14% και μικρότερη του 35%. Για ενδεχόμενο μείωσης του τέλους, ούτε λόγος να γίνεται.
Στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητείται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, καταγράφονται τα ακόλουθα:
«…Με την έναρξη της πρώτης χρονικής περιόδου επιβολής τελών αποκομιδής σκυβάλων, με βάση τις διατάξας της παραγράφου (γ) του παρόντος άρθρου από τους νέους δήμους, αρχομένης από την 1η Ιουλίου 2024 και εξής, η αύξηση που επιβάλλεται στα τέλη σκυβάλων δύναται να είναι μεγαλύτερη του ποσοστού 14% και σε κάθε περ πτώση μικρότερη του 35% των τελών του προηγούμενου έτους, μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο για σκοπούς εναρμόνισης των τελών εντός του ιδίου δήμου».
Εξάλλου, όσον αφορά τη φορολογία που επιβάλλουν οι Δήμοι, επίσης για σκοπούς εναρμόνισης, μπορεί να επιβληθεί αύξηση μεταξύ 10%-35%. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται: «…Με την έναρξη της πρώτης χρονικής περιόδου επιβολής φόρου με βάση τις διατάξεις του παρόντος άρθρου από τους νέους δήμους, αρχομένης από την 1η Ιουλίου 2024 και εξής, το Συμβούλιο δύναται να καθορίσει το ποσοστό του φόρου, ώστε η συνολική αύξηση να μπορεί να υπερβαίνει το 10% και σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνει το 35%, του συνολικού ποσού του επιβληθέντος φόρου κατά το αμέσως προηγούμενο έτος, μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο, για σκοπούς εναρμόνισης της φορολογίας εντός του ιδίου δήμου».
Εξάλλου, με βάση νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τα της λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) και ειδικότερα την οικονομική ανεξαρτησία τους, οι ΕΟΑ δεν θα επιστρέφουν στους Δήμους ποσοστό 60% των τελών από τις άδειες ανάπτυξης (πολεοδομικές και άδειες οικοδομής), όπως προβλεπόταν. Η ρύθμιση αυτή προωθείται επειδή οι ΕΟΑ ανέλαβαν και την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Δήμων οι οποίοι αποσπάστηκαν στους ΕΟΑ.
Η τρύπα που δημιουργήθηκε στους Δήμους από τα τέλη των αδειών θα καλυφθεί με άλλους τρόπους.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται, πως σκοπός των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι «η περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και οικονομική ανεξαρτησία και ευρωστία των νεοσύστατων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, μέσω της ρύθμισης οικονομικών και τεχνικών θεμάτων καθώς και της διαγραφής της επιστροφής του 60% των τελών αδειοδότησης στις οικείες τοπικές αρχές».
Περαιτέρω, παρέχεται στα Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης η δυνατότητα εκχώρησης εξουσιών, ρυθμίζονται ζητήματα που συνδέονται με εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες, παρέχεται η δυνατότητα επιβολής τελών με σκοπό τη δημιουργία λειτουργικής ικανότητας ανάληψης της διαχείρισης των πράσινων σημείων μέχρι την δημοσίευση σχετικών Κανονισμών καθώς επίσης διασαφηνίζονται σημεία των μεταβατικών διατάξεων.