Προβληματισμός, έντονη συζήτηση, (αλλά χωρίς εντάσεις) και μάλλον ανατροπή σκηνικού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας τη στιγμή που η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ξεκαθαρίζει τη θέση της δηλώνοντας ότι δεν είχε και δεν θα έχει καμία ανάμειξη στη λήψη αποφάσεων.

Η δημόσια κατακραυγή και οι επιθέσεις που δέχεται από την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΥ για την πρόθεση του να συνάψει συμβόλαιο για αγορά υπηρεσιών από τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη (για ένα συν ένα χρόνο) για τη διαχείριση του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, μάλλον έπιασαν τόπο και χθες το διοικητικό συμβούλιο, όπως πληροφορούμαστε, μελέτησε εναλλακτικές λύσεις.

Τελική απόφαση, δεν λήφθηκε ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκηνικό έχει διαμορφωθεί και αναμένεται σήμερα η οριστικοποίηση των όσων λέχθηκαν και η ανακοίνωση τους στην Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του ΟΑΥ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας.

Επικρατέστερη, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου για μεταφορά ολόκληρου του Τμήματος Επιδοτούμενων Ασθενών, με την επικεφαλής του, στον ΟΑΥ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να προωθηθούν εξαιτίας παρεμβάσεων.

Αναφέρεται ότι η επικεφαλής του ΤΕΑ αφυπηρετεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, γεγονός που δίνει περιθώριο έξι μηνών στον Οργανισμό να προετοιμαστεί σωστά ώστε να αναλάβει από την 1η Οκτωβρίου εξ’ ολοκλήρου το πρόγραμμα. (Εάν και εφόσον βεβαίως το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην αποπαγοποίηση των θέσεων που εδώ και πολλούς μήνες ο Οργανισμός έχει ζητήσει προκειμένου να στελεχώσει τόσο το τμήμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό όσο και το τμήμα ονομαστικών αιτημάτων για εξειδικευμένα φάρμακα το οποίο προσφάτως έχει επίσης μεταφερθεί από το υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ).

Η πρόταση της ΟΣΑΚ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» φαίνεται ότι απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης και αρκετά από τα μέλη του δ.σ. παρουσιάστηκαν να την υποστηρίζουν χωρίς όμως να έχει υιοθετηθεί οριστικά.

Προς συζήτηση τέθηκαν και άλλες πιθανές λύσεις για τις οποίες τα μέλη του δ.σ. δεσμεύτηκαν να τοποθετηθούν σήμερα το πρωί ώστε να ληφθεί και η τελική απόφαση. 

Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι και κατά τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης όταν είχε τεθεί για έγκριση έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του δ.σ. με πρόταση για σύναψη συμβολαίου για ένα συν ένα χρόνο με την Χριστίνα Γιαννάκη, είχαν προκύψει έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα η λήψη απόφασης να αναβληθεί.

Ιδιαίτερα σημαντική, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η στάση της διεύθυνσης του Οργανισμού η οποία στην ουσία μάλλον έχει οδηγεί σε αποφάσεις που θα απεγκλωβίσουν τον ΟΑΥ. 

Άλλωστε και σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες οι διευθυντές του ΟΑΥ είχαν βρεθεί τους τελευταίους μήνες αρκετές φορές σε δύσκολη θέση όταν λάμβαναν εντολές για προώθηση προτάσεων ή λύσεων που να περιλαμβάνουν τη συνέχιση της διαχείρισης του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από τη Χριστίνα Γιαννάκη.

Το γεγονός εξάλλου ότι οι διαδικασίες για μεταφορά του προγράμματος στον Οργανισμό, όπως ορίζει και η νομοθεσία, διακόπηκαν ξαφνικά τον περασμένο Οκτώβριο με αποτέλεσμα ο ΟΑΥ να παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ανέτοιμος να αναλάβει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, προκαλεί πολλά και σοβαρά ερωτήματα για τα οποία ο πρόεδρος του Οργανισμού ενδεχομένως να κληθεί να δώσει σήμερα απαντήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ άλλωστε και το ενδεχόμενο υποβολής σχετικών ερωτήσεων από τους βουλευτές ήταν και η αιτία της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Αξίζει βεβαίως να επισημανθεί το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες κανένα από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος αν και αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου είχαν ασκήσει στο παρασκήνιο πιέσεις για παραμονή της Χριστίνας Γιαννάκη στη διαχείριση του προγράμματος.

Για τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. έχει ενημερωθεί ήδη και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός ωστόσο, η όποια απόφαση θα ληφθεί αποκλειστικά από τον Οργανισμό.

Επίσημα από πλευράς της Κυβέρνησης δεν υπήρξε ούτε και χθες επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος αν και πληροφορίες φέρουν το Προεδρικό να έχει ήδη διαμορφώσει τη δική του άποψη.  Το τι συμβαίνει βεβαίως πίσω από κλειστές πόρτες ουδείς το γνωρίζει αυτή τη στιγμή.

Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει ο ΟΑΥ και στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Επιστολή με κοινοποίηση προς τον υπουργό Υγείας, με τέσσερα σημεία, απέστειλε ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου στον Οργανισμό

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την περασμένη Παρασκευή και το γεγονός ότι ο ΟΑΥ σχεδόν δύο χρόνια μετά την λήψη απόφασης για τη μεταφορά του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό παρουσιαζόταν ανέτοιμος να αναλάβει, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία απέστειλε από το απόγευμα της Τρίτης επιστολή ζητώντας εξηγήσεις.

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Ανδρέα Παπακωνσταντίνου η οποία κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό, περιλάμβανε τέσσερα ερωτήματα:

> Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Οργανισμός εμφανίζεται ανέτοιμος να αναλάβει τις σχετικές εργασίες και ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την πλήρη υλοποίηση της υποχρέωσης αυτής.

> Αν το υπουργείο Υγείας είχε ενημερωθεί για την καθυστέρηση και εάν είναι σύμφωνο με τη μετάθεση των χρονοδιαγραμμάτων. Πότε ήταν η πρώτη φορά που ενημερώθηκε το Υπουργείο για την εν λόγω εξέλιξη.

> Εξετάζει πράγματι ο Οργανισμός την αγορά υπηρεσιών από τη νυν γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και εάν αυτό έχει γίνει κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο. Εφόσον ισχύει παρακαλώ όπως μας αποσταλούν οι όροι εντολής της συνεργασίας αυτής.

> Ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ετοιμότητα του ΟΑΥ όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου πριν τον διορισμό του στη θέση του Γενικού Ελεγκτή κατείχε τη θέση του διευθυντή και μετά του γενικού διευθυντή του ΟΑΥ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικός διευθυντής του Οργανισμού συμμετείχε στην διαδικασία προετοιμασίας του Οργανισμού για την μεταφορά του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και την ένταξη του στο ΓεΣΥ. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να γνωρίζει τα όσα είχαν προωθηθεί μέχρι τη στιγμή της αποχώρησης του.

Ξεκαθάρισε τη θέση της η Κυβέρνηση

«Καμία ανάμειξη δεν είχε η Κυβέρνηση» στα όσα συζητούνται τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ξεκαθάρισε πριν από λίγο στο «πρωινό δρομολόγιο» του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η Κυβέρνηση, είπε, «έδωσε οδηγίες στον ΟΑΥ πριν από ενάμισι χρόνο στη βάση απόφασης να προχωρήσει στην μεταφορά του προγράμματος αποστολής ασθενών από το υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό. Τις αποφάσεις για το πως θα γίνει η διαχείριση του προγράμματος θα τις λάβει ο ίδιο ο ΟΑΥ», είπε ο κ. Λετυμπιώτης επαναλαμβάνοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν είχε και δεν θα έχει κάποια ανάμειξη στη λήψη απόφασης».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει πρόθεση να παραταθεί η υπηρεσία της κ. Γιαννάκη στη θέση της γενικής διευθύντρια του υπουργείου Υγείας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «εξ’ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση».