Επανακλητεύθηκε από τους δυο ποινικούς ανακριτές ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ωστόσο αρνήθηκε να προσέλθει επικαλούμενος την καταγγελία του για τη φερόμενη βίαιη συμπεριφορά ενός εκ των ανακριτών.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το πόρισμα των ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για να βρουν τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου και να εντοπίσουν ευθύνες, θα παραδοθεί αύριο χωρίς η ανακριτική κατάθεση του ιατροδικαστή να είναι υπογεγραμμένη. Παρόλο ότι ο Σταυριανός επανακλητεύθηκε για τρίτη φορά από τους ανακριτές Αθανασίου και Παππά, εντούτοις μέσω της δικηγόρου του Αντριάνας Κλαΐδη, τους ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να προσέλθει, λόγω της συμπεριφοράς κατά την ανάκρισή του από τον ένα ανακριτή, τον οποίο κατήγγειλε στο ΤΑΕ Λευκωσίας και παράλληλα είχε ζητήσει την αντικατάστασή του.
Σημειώνεται ότι η κλήτευση ενός μάρτυρα από ποινικούς ανακριτές ισοδυναμεί με κλήτευση από μέλη της Αστυνομίας και η μη προσέλευση θεωρείται ποινικό αδίκημα. Τώρα συγγράφεται το πόρισμα με τα ευρήματά τους καθώς και τα καταληχτικά τους συμπεράσματα, στη βάση μαρτυριών που έχουν συγκεντρωθεί και τα τεκμήρια που διαφυλάχτηκαν τόσα χρόνια.
Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», το συμπέρασμα των ποινικών ανακριτών θα είναι πως ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, όπως όλα δείχνουν στη βάση των καταθέσεων που λήφθηκαν και των ενεργειών που έγιναν, οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια δια στραγγαλισμού. Αυτό θα υποστηρίζεται από ευρήματα στη σκηνή, μαρτυρίες για τα όσα διαβιούσε στη μονάδα που υπηρετούσε, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχε κανένα λόγο να θέσει τέρμα στη ζωή του όπως από την αρχή θεωρήθηκε η περίπτωσή του, γι’ αυτό και εξετάστηκε ως minor, δηλαδή μικρής σημασίας υπόθεση.
Αυτό που εκτιμούν νομικοί που παρακολουθούν την υπόθεση του Θανάση Νικολάου ή ασχολήθηκαν με πτυχές της, είναι πως το νέο πόρισμα δεν θα διαφέρει κατά πολύ από αυτό που συνέταξαν οι Μάτσας και Αλεξόπουλος το 2022. Η βάση της μαρτυρίας παραμένει η ίδια, δεν φαίνεται να επήλθε κατά την νέα ανάκριση κάτι το συνταρακτικό που να οδηγεί στους δράστες της δολοφονίας Θανάση, ενώ οι βασικοί μάρτυρες απαντούν στερεότυπα, όπως απαντούσαν τα τελευταία 20 χρόνια, κατά τις έξι έρευνες (τρεις της Αστυνομίας και τρεις από ποινικούς ανακριτές).
Το σίγουρο είναι πως εκτός από εγκληματική ενέργεια πίσω από τον μαρτυρικό όπως όλα δείχνουν θάνατο του 26χρονου, θα επιρρίπτονται ευθύνες σε πρόσωπα, όχι όμως για ανάμιξη στο έγκλημα. Απομένει να φανεί ποιοι θα μπουν στο κάδρο των ευθυνών. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμά τους οι ανακριτές Μάτσας και Αλεξόπουλος είχαν εισηγηθεί την ποινική δίωξη τεσσάρων προσώπων για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος ή αμέλεια. Οι τρεις ήταν αξιωματικοί της Αστυνομίας στη Λεμεσό και ο τέταρτος ο ιατροδικαστής.
Εντούτοις ο Γενικός Εισαγγελέας λόγω της παρόδου 17χρόνων, είχε αποφασίσει να μην ασκήσει ποινικές διώξεις, ωστόσο είχε αναφέρει ότι δεν θα σταματούσε τυχόν ιδιωτική ποινική δίωξη από τους δικηγόρους της οικογένειας. Μάλιστα ο τότε δικηγόρος της οικογένειας Χρίστος Τριανταφυλλίδης είχε αναλάβει να ετοιμάσει την ιδιωτική ποινική δίωξη, όμως στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από την οικογένεια και τελικά η καταχώρηση δεν έγινε ποτέ αφού τα γεγονότα πρόλαβαν την ενέργεια αυτή, αφού είχε διαταχθεί η νέα-παρούσα-ποινική ανάκριση.