Όχι μόνο η Πολιτεία δεν αποκλείει από συμβάσεις του δημοσίου προσφοροδότες οι οποίοι καταδικάζονται για μίζες, αλλά ακόμη και όταν εταιρεία αποκλείστηκε από αρμόδιο σώμα για αθέμιτες πρακτικές επιβραβεύεται μέχρι σήμερα από το δημόσιο. Μόλις πριν δυο 24ωρα ανανεώσαμε σύμβαση με επιχειρηματική οντότητα, η οποία με δικαστική βούλα μοίραζε χρήμα κάτω από το τραπέζι.

Ο λόγος για τη Helector, που είχε αναλάβει τη διαχείριση της λειτουργίας των Συστημάτων Συλλογής, Επεξεργασίας και Υγειονομικής Ταφής Οικιακών Απορριμάτων στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας (ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσης αντίστοιχα) και βάσει καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την εν λόγω υπόθεση, είχε δώσει ως μίζες συνολικό ποσό ύψους €1.200.000.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, σήμερα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, η συγκεκριμένη εταιρεία, μέχρι και το 2027, τουλάχιστον, θα συνεχίσει να διατηρεί το συμβόλαιο του ΧΥΤΥ.

Η Επιτροπή Αποκλεισμού, που διορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2018 κι έχοντας ως επικεφαλής των πρώην Δικαστή Γιώργο Αρέστη επέβαλε στην Helector ποινή ώστε για 5 έτη να μην μπορεί να διεκδικήσει συμβάσεις του δημοσίου. Μάλιστα, το Γενικό Λογιστήριο επί Ρέας Γεωργίου, διαπιστώνοντας τις υπερχρεώσεις της Helector είχε κινήσει διαδικασία και υπήρξε προσφυγή σε ευρωπαϊκό δικαστικό σώμα. Το τελευταίο είχε καταλήξει πως η εταιρεία έβγαζε υπερκέρδη υποδεικνύοντας ότι είναι εφικτός ο πανευρωπαϊκός αποκλεισμός της εταιρείας, αλλά και η ανάκτηση εκατομμυρίων από την κυπριακή Πολιτεία που αντιστοιχούσαν σε υπερχρεώσεις.

Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον Φαίδωνος, η εταιρεία συνεχίζει να έχει τη σύμβαση του ΧΥΤΥ, ενώ φαίνεται πως θα τη διατηρεί για ακόμη δυο χρόνια.

Ο δήμαρχος Πάφου, που ήταν χείμαρρος, έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους χαρακτηρίζοντας το κράτος ως μπανανία. Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το κράτος που δεν φοβούμαι εδώ μπροστά σας να σας πω ότι είναι ένα κράτος μπανανία  προχθές ανανέωσε για ακόμη 6 μήνες τη σύμβαση της εταιρείας Helector στο ΧΥΤΥ Λάρνακας, η οποία σύμβαση ουδέποτε διακόπηκε από το 2010. Κι ενώ το 2018 βγήκε απόφαση…».

Επέκρινε και τους βουλευτές: «Εσείς συζητάτε εδώ -και συζητούμε εδώ- γιατί δεν βγαίνουν αποφάσεις. Ε, πάμε να δούμε εκείνη τη μια φορά που βγήκε απόφαση τι έγινε τελικά. Σ΄ αυτό το κράτος-μπανανία και εκείνη την μια και μοναδική φορά που βγήκε απόφαση να αποκλειστεί η εταιρεία Helector, το ίδιο αυτό κράτος ενώ κρατούσε ανά χείρας αυτή την απόφαση, τι έκανε; Ανανέωσε ανά 6μηνο και ανά 2ετία και μάλιστα έφτασε μέχρι και προχθές να δώσει ανανέωση στην εταιρεία Helector για ακόμη 6 μήνες. Τι έγινε; Ανανέωσαν για ακόμη 6 μήνες. Η πρόβλεψη που έχω από τους εμπλεκόμενους της Λάρνακας είναι ότι με τους ρυθμούς και με τα έγγραφα τουλάχιστον σε δυο χρόνια θα είναι έτοιμοι να βγουν προσφορές. Άρα η Helector είχε απόφαση το 2018 και μέχρι το 2028, για μια δεκαετία αυτό το κράτος (…)

Μίλησε και για πιέσεις που είχε δεχθεί όταν προ ετών έθετε αυτά τα ζητήματα. Πιέσεις που χαρακτήρισε ως απειλές και προέρχονταν από πολιτικά πρόσωπα: «Δέχθηκα πιέσεις στα όρια της απειλής. Και με πήρε και κάποιος υπουργός και μου είπε «ήντα που θέλεις να βρομίσει η Λάρνακα; Να τους φκάλουμε έξω; Δώκε υπομονή έξι μήνες» (…) Οι έξι μήνες έγιναν 12, 18, 28, 8 χρόνια και πάμε για δεκαετία. Άρα τι ψάχνετε εδώ στη Βουλή και αναζητάτε αν θα βγάλουμε απόφαση; Αφού όταν βγάζουμε αποφάσεις δεν τις υλοποιούμε γιατί οι όροι αυτοί ή οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που μιλούν κατά της διαφθοράς, στην ουσία συμβάλλουν στη συγκάλυψη και στη διαιώνιση. Αυτά όσον αφορά στην εταιρεία Helector».

Μίλησε και για το ΧΥΤΑ Πάφου και τις υπερχρεώσεις που έκανε η Helector. «Στην Πάφο χρέωνε 34 ευρώ τον τόνο και όταν κάναμε εμείς τη δουλειά στοίχιζε 8.40 ευρώ» είπε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε πως το κόστος βάσει στοιχείων που είχε εξασφαλίσει το κόστος ήταν €8.55. Πρόσθεσε πως σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είχε τεκμηριωθεί από υψηλόβαθμο λειτουργό της πως στο ΧΥΤΑ έμπαιναν 50 τόνοι και δήλωναν 70.