Επιστήμονες ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή που επιτρέπει την αναπαραγωγή γεύσεων φαγητών και ποτών, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να μοιράζονται γευστικές εμπειρίες εξ αποστάσεως μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η συσκευή, με την ονομασία “e-Taste”, σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την εμπειρία της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά μπορεί επίσης να βρει εφαρμογές στη βιοϊατρική έρευνα και στη δημιουργία «εικονικών γευστικών εμπειριών», σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων που την ανέπτυξε.

Ωστόσο, η ομάδα σημειώνει ότι το σύστημα απαιτεί περαιτέρω ανάπτυξη, κυρίως καθώς υπάρχουν γευστικές αισθήσεις που η συσκευή δεν μπορεί να αναπαράγει, όπως πικάντικα τρόφιμα και αυτά με αυξημένα λιπαρά.

Η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, μεταξύ άλλων ότι η άμεση διέγερση της γλώσσας ηλεκτρονικά ή με θερμότητα επιτρέπει μόνο μερικές γεύσεις να προκληθούν. Η χρήση χημικών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αξιοπιστίας. Παράλληλα διάταξη των γεύσεων στη γλώσσα σημαίνει ότι είναι απαραίτητο οι χρήστες να στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές για να δημιουργήσουν ιδιαίτερες αισθήσεις.

Πώς λειτουργεί το “e-Taste”

Το σύστημα διαθέτει δύο βασικά στοιχεία. Αρχικά, μια «ηλεκτρονική γλώσσα» αναλύει τη χημική σύσταση ενός υγροποιημένου δείγματος τροφής ή ποτού και μεταδίδει τις πληροφορίες ασύρματα. Στη συνέχεια, η συσκευή χρησιμοποιεί μικρές ηλεκτρομαγνητικές αντλίες που διοχετεύουν υγρά μέσω ειδικής γέλης, η οποία περιέχει πέντε βασικές γευστικές ουσίες:

  • Γλυκόζη (γλυκιά γεύση)
  • Κιτρικό οξύ (ξινή γεύση)
  • Χλωριούχο νάτριο (αλμυρή γεύση)
  • Χλωριούχο μαγνήσιο (πικρή γεύση)
  • Γλουταμινικό (umami γεύση)

Οι ουσίες αυτές συνδυάζονται, επιτρέποντας την αναπαραγωγή γεύσεων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Δοκιμές και προκλήσεις

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αναγνωρίσουν με 87% ακρίβεια τις γεύσεις που δημιουργούσε η συσκευή, όπως λεμονάδα, κέικ, τηγανητό αυγό, καφέ και ψαρόσουπα. Ωστόσο, το σύστημα δεν είναι ακόμη σε θέση να αναπαράγει ορισμένες γεύσεις, όπως τα πικάντικα τρόφιμα και αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Παρά τις προκλήσεις, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το “e-Taste” έχει πολλές εφαρμογές, από τη γευστική εκπαίδευση και τη διαχείριση βάρους, έως τη βελτίωση εμπειριών σε διαδικτυακές αγορές και βιντεοπαιχνίδια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Advances, με την επιστημονική κοινότητα να αναμένει περαιτέρω βελτιώσεις που θα επιτρέψουν ακόμα πιο ακριβή αναπαραγωγή γεύσεων.

ΚΥΠΕ