Με έναν μήνα καθυστέρηση, επανήλθε σήμερα η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες του χαλλουμιού στο 30%. Επομένως από σήμερα, 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Αυγούστου 2025 περιλαμβανομένων για σκοπούς τυροκόμησης θα ισχύουν αυτές οι αναλογίες.
Το σχετικό διάταγμα δημοσιεύτηκε από τον υπουργό Εμπορίου στις 3 Φεβρουαρίου 2025 μετά από αίτημα της υπουργού Γεωργίας, που καθορίστηκε η ελάχιστη ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος μεταξύ της 3ης Φεβρουαρίου και της 28ης Φεβρουαρίου 2025 στο 15%.
Η απόφαση να διατηρηθεί η ποσόστωση στο 30% εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης της παραγωγής του αιγινού και πρόβειου γάλακτος ώστε η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές παραγωγής της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης χαλλούμι ΠΟΠ, να είναι εφικτή για όλους τους παραγωγούς μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.
Απώτερος στόχος, το 2029 όταν εκπνεύσει η νέα πενταετής παράταση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αιγοπρόβειο γάλα να υπερέχει του αγελαδινού στην παρασκευή του προϊόντος.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι σε ισχύ βρίσκεται η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το χαλλούμι, η οποία λήφθηκε στις 25/1/2025 σύμφωνα με την οποία οι κεφαλικές επιδοτήσεις θα παραχωρούνται στη βάση της παραγωγικότητας με κατώτατο όριο τα 200 λίτρα ετησίως. Αυτό ισχύει για την παραγωγή του 2025 έτσι ώστε να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Από τη στιγμή που θα ληφθεί υπόψη το σύνολο του ετήσιου γάλακτος (1/1/25 – 31/12/25), αναπόφευκτα η κεφαλική επιδότηση θα δοθεί τους πρώτους μήνες του 2026 και όχι νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος αναθεωρήθηκε με βάση τα αποτελέσματα του λογισμικού του Τμήματος Γεωργίας. Επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός ομάδων παραγωγών, αλλά και διακινητών γάλακτος που δεν δηλώνουν τα στοιχεία στο λογισμικό και επομένως υπάρχει απόκλιση από τα πραγματικά δεδομένα.