Αλλάζει άρδην το τοπίο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων οι οποίοι μπαίνουν κάτω από την ευθύνη των σωματείων Α΄ κατηγορίας. Θα εγγράφονται πλέον ως σωματεία, ενώ θα κόβεται η χρηματοδότηση των σωματείων, αν δεν τηρούνται οι κανονισμοί και θα πληρώνουν τα σπασμένα των οπαδών τους.
Με νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, που έθεσε προχθές σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, προβλέπονται ποινές φυλάκισης αν δεν τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας, ενώ το κυριότερο είναι πως τα σωματεία θα φέρουν αστική ευθύνη για ζημιές που θα προκαλούν μέλη των συνδέσμων φιλάθλων τους. Οι αλλαγές για τους ΣΥΦΙ εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, ως μέτρο καταστολής της βίας στα γήπεδα μαζί με το νομοσχέδιο για νάρκοτεστ-άλκοτεστ σε οπαδούς.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είναι:
>> Η υποχρεωτική αναγνώριση ενός συνδέσμου φιλάθλων από κάθε σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογο πρώτης κατηγορίας.
>> Η υποχρεωτική εγγραφή συνδέσμων φιλάθλων ως σωματεία, δυνάμει του «περί Σωματείων Νόμου».
>> Η υποχρεωτική εγγραφή των συνδέσμων φιλάθλων στο μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).
>> Ο καθορισμός προϋποθέσεων εγγραφής μελών και λειτουργίας των συνδέσμων.
>> Ο καθορισμός προϋποθέσεων για τη λειτουργία γραφείων και παραρτημάτων των συνδέσμων.
>> Μη χρηματοδότηση ομάδων που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου, δυνάμει του «περί Στοιχημάτων Νόμου».
>> Καθορισμός διαδικασίας αναστολής λειτουργίας γραφείων και παραρτημάτων και διάλυσης συνδέσμων φιλάθλων.
Όπως αναφέρεται, «σύνδεσμος φιλάθλων» σημαίνει την ένωση φυσικών προσώπων που αποβλέπει στη με κάθε νόμιμο τρόπο ενίσχυση ή υποστήριξη σωματείου, αθλητικής εταιρείας ή συλλόγου πρώτης κατηγορίας. Για να λειτουργεί ένας ΣΥΦΙ, το κάθε σωματείο υποχρεούται όπως συναινέσει γραπτώς για την αναγνώριση και λειτουργία του. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία πέραν του ενός συνδέσμου φιλάθλων, επιτρέπεται όμως η λειτουργία παραρτημάτων, ένα σε κάθε πόλη.
Σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση όπως συναινεί στη λειτουργία συνδέσμου φιλάθλων του, δεν χρηματοδοτείται σύμφωνα με τις πρόνοιες του «περί Στοιχημάτων Νόμου». Ακόμα, το οικείο σωματείο πρώτης κατηγορίας υποχρεούται να ασκεί με εκπρόσωπο του εποπτεία και έλεγχο στο σύνδεσμο φιλάθλων που έχει αναγνωρίσει.
Αστική ευθύνη
Το πλέον σημαντικό στο νομοσχέδιο είναι πως το οικείο σωματείο, υπέχει αστική ευθύνη για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούνται, από μέλη του συνδέσμου που έχει συστήσει, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τη λήξη αθλητικών εκδηλώσεων. Ως έδρα του συνδέσμου φιλάθλων επιλέγεται υποχρεωτικά η έδρα του οικείου σωματείου. Παράλληλα, τα γραφεία του συνδέσμου φιλάθλων συστεγάζονται υποχρεωτικά με το οικείο σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογο πρώτης κατηγορίας. Ως μέλος συνδέσμου φιλάθλων μπορεί να εγγραφεί πρόσωπο που έχει τη μόνιμη κατοικία του στην Κύπρο και είναι ηλικίας 16 ετών και άνω.
Όμως, πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, δύναται να εγγράφεται ως μέλος του συνδέσμου φιλάθλων, μόνο με τη γραπτή συγκατάθεση του προσώπου που ασκεί τη γονική του μέριμνα.
Προνοείται ακόμα ότι μέλος ΣΥΦΙ εγγράφεται όποιος δεν έχει στερηθεί της φιλάθλου ιδιότητας. Σε περίπτωση στέρησης της φιλάθλου ιδιότητας υφιστάμενου μέλους συνδέσμου φιλάθλου, η ιδιότητα του αυτή ακυρώνεται. Ο σύνδεσμος φιλάθλων εκδίδει υποχρεωτικά δελτίο ταυτότητας για κάθε μέλος του, το οποίο ισχύει για ένα έτος. Τηρεί, επίσης, υποχρεωτικά βιβλίο μητρώου μελών που περιλαμβάνει τα στοιχεία της ταυτότητας και της μόνιμης διαμονής τους.
Για να εγγραφεί ένας ΣΥΦΙ ως σωματείο, απαιτείται να συνοδεύει την αίτηση:
(α) Γραπτή συναίνεση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου σωματείου.
(β) Να προβλέπεται σε διατάξεις του καταστατικού ότι:
i) Ο σύνδεσμος φιλάθλων διαθέτει την έγγραφη συναίνεση του οικείου σωματείου, της αθλητικής εταιρείας ή του συλλόγου πρώτης κατηγορίας.
ii) δεν μπορεί να είναι μέλος του συνδέσμου, πρόσωπο για το οποίο συντρέχει οποιοδήποτε κώλυμα.
(γ) Επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις αποβολής από τον σύνδεσμο φιλάθλων σε όποιο μέλος διαπράττει αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή ανεξαρτήτως σύνδεσης με αθλητική εκδήλωση, διαπράττει αδικήματα βίας έχοντας σαφή αθλητική αναφορά και αθλητικό υπόβαθρο που ανάγεται σε αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων.
(δ) Ο σύνδεσμος φιλάθλων διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει διετή θητεία.
Ο σύνδεσμος εγγράφεται στο μητρώο του ΚΟΑ και μπορεί να διατηρεί ένα γραφείο ή παράρτημα σε κάθε επαρχία. Κάθε πρόσωπο που λειτουργεί γραφείο ή παράρτημα συνδέσμου φιλάθλων κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές. Ο σύνδεσμος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον ΚΟΑ για κάθε αλλαγή των στοιχείων που υποβλήθηκαν και σε περίπτωση παράλειψης ο υπεύθυνος είναι ένοχος αδικήματος που τιμωρείται με έξι μήνες φυλάκιση ή χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.
Διάταγμα αναστολής λειτουργίας ΣΥΦΙ
Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης:
(1) Μέλος της Αστυνομίας κατ’ εντολή του Αρχηγού της Αστυνομίας, δύναται να υποβάλει ενώπιον του Δικαστηρίου μονομερή αίτηση, σε οποιοδήποτε στάδιο μετά την καταχώριση κατηγορητηρίου για αδίκημα κατά παράβαση του άρθρου 52 Στ΄ που αφορά στη λειτουργία γραφείων και παραρτημάτων και το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει προσωρινό διάταγμα αναστολής της λειτουργίας οποιουδήποτε υποστατικού ή τόπου που συνδέεται με το εκδικαζόμενο αδίκημα, το οποίο διάταγμα δύναται να οριστεί ως επιστρεπτέο, αφού ικανοποιηθεί ότι:
>> Το κατηγορητήριο περιέχει αναφορά σε αδίκημα κατά παράβαση του άρθρου 52 Στ΄.
>> Υπάρχει εκ πρώτης όψεως μαρτυρία που να συνδέει συγκεκριμένο πρόσωπο ή υποστατικό με το εκδικαζόμενο αδίκημα.
(2) Δικαστήριο το οποίο κρίνει ένοχο πρόσωπο για αδίκημα κατά παράβαση του άρθρου 52 Στ΄, επιπρόσθετα με την επιβολή ποινής και αφού λάβει υπόψη του κατά πόσο υπάρχει εύλογος κίνδυνος τέλεσης νέου παρόμοιας φύσης αδικήματος στο μέλλον, δύναται να διατάξει το πρόσωπο:
(i) Να διακόψει ή αναστείλει οποιεσδήποτε ενέργειες ή πρακτικές ή υπηρεσίες που σχετίζονται με το αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί.
(ii) Να κλείσει και διατηρήσει κλειστό οποιοδήποτε υποστατικό σε σχέση με το οποίο έχει διαπραχθεί το αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί, αμέσως ή εντός εύλογης προθεσμίας και υπό όρους που το Δικαστήριο κρίνει σκόπιμο ή αναγκαίο να καθορίσει στο διάταγμα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
(3) Σε περίπτωση που εκδίδεται διάταγμα αναστολής λειτουργίας και το πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε παραλείπει ή αμελεί να συμμορφωθεί εντός του χρόνου που καθορίζεται σε αυτό, ο Αρχηγός Αστυνομίας προχωρεί στην εκτέλεση του διατάγματος και τα έξοδα της εκτέλεσής του επιβαρύνουν το πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε το διάταγμα και θεωρούνται και εισπράττονται ως χρηματική ποινή, σύμφωνα με τις διατάξεις του «περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου».
(4) Πρόσωπο εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διάταγμα και αμελεί να συμμορφωθεί, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.
Διάλυση ενός σωματείου
Αίτημα σε αρμόδιο Δικαστήριο για διάλυση ενός συνδέσμου φιλάθλου μπορεί να υποβάλει το οικείο σωματείο και ο ΚΟΑ. Ως λόγοι διάλυσης αποτελούν ιδίως:
α) Η παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο.
β) Η λειτουργία γραφείων ή παραρτημάτων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.
γ) Η γραπτή ανάκληση ή η μη ανανέωση της γραπτής συναίνεσης της οικείας αθλητικής ομάδας.