Τα πάρε–δώσε μεταξύ κατεχομένων και ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, καθώς και τα κοντραμπάντα οπλισμού που καταλήγει σε εγκληματικές ομάδες, επανέρχονται στο προσκήνιο.
Αφορμή μια δικαστική απόφαση την περασμένη Τρίτη που έχει στο επίκεντρο 34χρονο Τούρκο υπήκοο Μ.Α., οδηγό ταξί. Ο τελευταίος έθεσε σε κινητοποίηση τις Αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας πριν από περίπου έναν χρόνο, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που τέθηκαν υπόψιν του αστυνομικού Σώματος, μετέφερε οπλισμό από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.
Εντοπίστηκε τελικά κατά την προσπάθειά του να επιστρέψει στα κατεχόμενα, συνελήφθη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε μεταποιημένο πιστόλι και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Το Εφετείο, όμως, στο οποίο προσέφυγε ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, ακύρωσε την ποινή του πρωτόδικου Δικαστηρίου, επιβάλλοντάς του τριετή κάθειρξη. Διπλασίασε, δηλαδή, την ποινή.
Μέσα από την απόφασή του, ανέδειξε και έναν «πονοκέφαλο» για τις διωκτικές Αρχές. Είναι καλά εμπεδωμένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπηρεσίες της Δημοκρατίας που ασχολούνται με αξιολόγηση κι ανάλυση πληροφοριών, λαμβάνουν ενημέρωση για πανομοιότυπα κοντραμπάντα. Το ίδιο φαίνεται να συνέβη και στην προκειμένη, αν λάβουμε υπόψιν τις πληροφορίες της Αστυνομίας, οι οποίες καταγράφονται και στις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Μια μέρα μετά
Η υπόθεση προέκυψε στις 26 Φεβρουαρίου του 2024, σχεδόν έναν χρόνο προηγουμένως. Η Αστυνομία είχε πληροφορία ότι θα διερχόταν από το οδόφραγμα Δερύνειας το συγκεκριμένο πρόσωπο, οδηγώντας αυτοκίνητο τύπου Mercedes και πως θα μετέφερε «παράνομο οπλισμό για πώληση στις ελεύθερες περιοχές».
Εν τέλει, δεν εντοπίστηκε κατά την είσοδο στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Συνελήφθη την επομένη ημέρα (27/2/2024) το πρωί, ενώ επιχειρούσε να επιστρέψει στα κατεχόμενα.
Μετά τη σύλληψή του ερευνήθηκε το όχημα και εντοπίστηκε το πιστόλι στο ντουλαπάκι μπροστά από τη θέση του συνοδηγού, τυλιγμένο σε μαντήλι και ευρισκόμενο σε ένα μαύρο τσαντάκι που έφερε την επιγραφή Mercedes Benz. Ο 34χρονος είχε αναφέρει τότε σε ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αμμοχώστου ότι το πυροβόλο όπλο ήταν ενός πελάτη, χωρίς, ωστόσο, ποτέ να δώσει κάποια άλλη εξήγηση.
Μεταποίηση στα κατεχόμενα
Από τις εξετάσεις στελεχών της Αστυνομίας προέκυψε πως το πιστόλι στα κινητά του μέρη έφερε την επιγραφή «Sarsilmaz». Αν και αρχικά κατασκευάστηκε ως πιστόλι «κρότου / αερίων – αθλητικό» για να πυροδοτεί αβολίδωτα φυσίγγια, διαμετρήματος 9 × 22 χιλιοστών, είχε μεταποιηθεί με σκοπό να καταστεί πλήρως λειτουργικό πυροβόλο όπλο.
Συγκεκριμένα, στην κάννη του πιστολιού έγινε τροποποίηση ώστε να μπορεί να πυροβολεί πλήρη φυσίγγια πυροβόλου όπλου διαμετρήματος 9 × 19 χιλιοστών. Σύμφωνα με τις εξετάσεις της Αστυνομίας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο, είναι ημιαυτόματο, βραχύκαννο πυροβόλο όπλο, κεντρικής επίκρουσης και η κάννη του φέρει ραβδώσεις.
Κι ο Αζέρος
Μεταποιημένο ήταν και το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του Αζέρου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες τρομοκρατίας (η υπόθεση εκδικάζεται από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας) και βάσει κατηγορητηρίου φέρεται να σχεδίαζε εγκληματικές ενέργειες σε βάρος προσώπων ισραηλινής καταγωγής που διέμεναν στη Λευκωσία.
Όταν είχε συλληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, είχε πιστόλι «κρότου-αερίου», το οποίο έτυχε μεταποίησης για να χρησιμοποιείται ως πυροβόλο όπλο. Φερόταν να το προμηθεύτηκε από τα κατεχόμενα όπου μετέβαινε συχνά.
Βάσει των συμπερασμάτων στα οποία είχε καταλήξει τότε η Αστυνομία Κύπρου, αρχικά το πιστόλι ήταν σχεδιασμένο να ρίχνει βολίδες 9 χιλιοστών. Είχε διαπιστωθεί, επίσης, ότι το πιστόλι ήταν αθλητικού τύπου και συγκεκριμένα «κρότου-αερίου» (Blow, TR 914-02), με μεταποίηση στην κάννη για να μπορεί να δέχεται πλήρη φυσίγγια 7.65×17 mmSR
Βάσει και δημοσιευμάτων στο εξωτερικό, τα όπλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διενέργεια εγκληματικών δραστηριοτήτων, καθώς μετατρέπονται σχετικά εύκολα σε λειτουργικά πυροβόλα, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις. Την ίδια στιγμή, τα όπλα «κρότου-αερίου» έχουν χαμηλό κόστος αγοράς, ενώ σύμφωνα με αναφορές στο εξωτερικό, έχουν χρησιμοποιηθεί από τον υπόκοσμο, κυρίως ως μέσο εκφοβισμού.
Τουρκικής κατασκευής
Πυροβόλα όπλα σαν κι αυτά που περιγράψαμε φέρονται να κατασκευάζονται στην Τουρκία και να διακινούνται στην Ευρώπη κυρίως μέσω της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΤΑΕ Αρχηγείου, που διερεύνησε την υπόθεση του Αζέρου, θεωρούσε πως ο 41χρονος προμηθεύτηκε το εν λόγω όπλο από τα κατεχόμενα, όπου φερόταν να μετέβη σε διαφορετικές περιπτώσεις ο συλληφθείς, μέσω του οδοφράγματος της Λήδρας.
Το σκεπτικό του Εφετείου που διπλασίασε την ποινή
«Η συνήθης ποινή είναι αυτή της φυλάκισης μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών»
Το περασμένο καλοκαίρι το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου είχε κρίνει ένοχο των 34χρονο Τούρκο υπήκοο ένοχο σε δυο κατηγορίες, της κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β. Του είχε επιβάλει συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 18 μηνών (προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 έτη).
Ωστόσο, όπως συνάγεται από την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστικού Σώματος, ο ανώτερος δημόσιος κατήγορος, Θανάσης Παπανικολάου, εφεσίβαλε την απόφαση για λογαριασμό του Γενικού Εισαγγελέα. Με δυο λόγους έφεσης, έναν για εκάστη κατηγορία, προσβλήθηκε το ύψος των ποινών «με αιτιολογία ότι δεν δόθηκε πρωτοδίκως η δέουσα βαρύτητα στη σοβαρότητα του αδικήματος και στην ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικής τιμωρίας, ενώ δόθηκε δυσανάλογη βαρύτητα στις προσωπικές περιστάσεις του καταδικασθέντα».
Το Εφετείο (Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Μαρίνα Παπαδοπούλου και Μιχάλης Πικής), αφού πρώτα εξέτασε τους λόγους έφεσης κατέληξε ότι οι «ποινές κρίνονται ως έκδηλα ανεπαρκείς». Στην κατακλείδα της –έκτασης επτά σελίδων– ετυμηγορίας του, σημειώνει: «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω οι πρωτοδίκως επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται και αντικαθίστανται με τις εξής ποινές:
>> Στην 1η κατηγορία: ποινή φυλακίσεως τριών ετών.
>> Στην 2η κατηγορία: ποινή φυλακίσεως τριών ετών.
Οι ποινές να συντρέχουν».
Μεταξύ άλλων, στην απόφασή του το Εφετείο σημειώνει: «Καμία εξήγηση δόθηκε ως προς τον λόγο για τον οποίο ο εφεσίβλητος κατείχε και μετέφερε το πιστόλι. Αυτό που σίγουρα μπορεί να λεχθεί, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρχε κάποιο αγνό κίνητρο στην κατοχή και μεταφορά όπλου, το οποίο είχε υποστεί μετατροπές ώστε να καταστεί πυροβόλο. Αυξημένη σοβαρότητα ενέχει και η μεταφορά τέτοιου πυροβόλου όπλου κατά τη διέλευση από και προς τις κατεχόμενες περιοχές. Μελέτη της Νομολογίας, οδηγεί στο ότι ευσταθεί η εισήγηση περί ανεπάρκειας των επιβληθεισών ποινών. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στο σύγγραμμα «Sentencing in Cyprus», του κ. Γ.Μ. Πική, 2η έκδοση, σελ. 206, αναφέρεται ότι για την κατοχή και μεταφορά πιστολιών η συνήθης ποινή είναι αυτή της φυλάκισης μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών.
Όντως αυτό αντικατοπτρίζεται και στη Νομολογία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Παναγή (πιο πάνω) επικυρώθηκε ποινή φυλακίσεως τεσσάρων ετών για παράνομη μεταφορά όπλου και στην Μπενάκη (πιο πάνω) επικυρώθηκε η επιβολή ποινής φυλακίσεως πέντε ετών για μεταφορά πυροβόλου όπλου το οποίο είχε πυροβοληθεί στο πλαίσιο παράδοσης ναρκωτικών».
Ο 34χρονος καταδικασθέντας είναι παντρεμένος με Τουρκοκύπρια, ενώ ο ίδιος είναι από την Τουρκία. Έχουν δυο ανήλικες θυγατέρες, ενώ ήταν οδηγός ταξί. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρωτόδικο Δικαστήριο, προκύπτει πως είχε λευκό ποινικό μητρώο.