Σε καζάνι που βράζει μετατράπηκε ο τομέας της Υγείας μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να προχωρήσει σε σύναψη συμβολαίου με τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, (μετά την αφυπηρέτηση της σε ένα μήνα), προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μη ολοκλήρωση, από πλευράς του, των διαδικασιών για μεταφορά στο ΓεΣΥ του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.
Το σχετικό σημείωμα/πρόταση που τέθηκε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ την Πέμπτη με αίτημα για έγκριση, δεν περιλαμβάνει ωστόσο μόνο την κ. Γιαννάκη αλλά και την επικεφαλής του τμήματος επιδοτούμενων ασθενών του υπουργείου Υγείας από την οποία, σύμφωνα με την πρόταση, ο Οργανισμός θα μπορούσε επίσης να αγοράσει υπηρεσίες από τον Σεπτέμβριο του 2025 οπόταν και αφυπηρετεί.
Και οι δύο μάλιστα χαρακτηρίζονται στο σχετικό σημείωμα ως «οι μόνες διαθέσιμες επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στη διαχείριση των διαδικασιών αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και ως εκ τούτου, η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας τους κρίνεται απαραίτητη».
Στο σημείωμα καταγράφονται μια σειρά από ενέργειες στις οποίες ο ΟΑΥ πρέπει να προβεί προκειμένου να καταφέρει να πάρει στα χέρια του και να λειτουργήσει αυτόνομα το πρόγραμμα αποστολής ασθενών. Γίνεται αναφορά σε μεταβατικό στάδιο 12 μηνών και πρόταση για σύναψη, υπογραφή και εφαρμογή συμβολαίου μεταξύ ΟΑΥ και υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του προγράμματος από το Τμήμα Επιδοτούμενων Ασθενών.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός μιλώντας στον «Φ» και σχολιάζοντας το γεγονός ότι στο παρά πέντε της αφυπηρέτησης της κ. Γιαννάκη έχει αποκαλυφθεί το γεγονός ότι δεν έγινε όλη η απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να αναλάβει ο ΟΑΥ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις αρχές του 2025, ανέφερε ότι «το Υπουργείο έστελνε επιστολές στον Οργανισμό από το 2022» και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα.
«Ο ΟΑΥ από το 2022, έχει λάβει επανειλημμένες επιστολές για να αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος, αλλά δεν ήταν έτοιμος τότε και ούτε σήμερα η προετοιμασία για τη μετάβαση έχει ολοκληρωθεί. Μπροστά μας υπάρχει μια επείγουσα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι δυνατόν ούτε σήμερα, ούτε σε τρεις, ούτε σε έξι μήνες να αναλάβει τη διαχείριση, και ως εκ τούτου πρέπει να βρούμε μια βιώσιμη λύση, ώστε ο ΟΑΥ να μπορέσει τελικά να αναλάβει την υπηρεσία των επιδοτούμενων ασθενών».
Στην κ. Γιαννάκη, είπε, «δεν έχει δοθεί παράταση (ώστε να παραμείνει στη θέση της ως γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας)». Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν μπορώ να προδικάσω ότι αν χρειαστεί, το ενδεχόμενο αυτό δεν θα συζητηθεί. Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζω ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί άμεση επίλυση. Ο ΟΑΥ και η κυρία Γιαννάκη βρίσκονται τώρα σε μεταξύ τους διαβουλεύσεις».
Το θέμα απασχόλησε από το πρωί χθες τα ΜΜΕ ενώ και στο διαδίκτυο καταγράφηκαν σχετικές αντιδράσεις.
ΟΣΑΚ: «Ευθύνες φέρουν και ο ΟΑΥ και η Κυβέρνηση»
Από πλευράς των οργανωμένων ασθενών υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου να στήνει στον τοίχο τόσο τον ΟΑΥ όσο και την Κυβέρνηση.
«Ευθύνες φέρουν και ο ΟΑΥ και η Κυβέρνηση», ανέφερε στον «Φ» ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας».
«Ο ΟΑΥ από τον Αύγουστο του 2023 όταν αποφασίστηκε οριστικά ότι θα μεταφερθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοντά του είχε υποχρέωση να κάνει τα πάντα για να προετοιμαστεί. Τώρα ακούμε πάνω- κάτω ότι δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Μεγάλες ευθύνες έχει η Κυβέρνηση επειδή εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποπαγοποιήσει τις θέσεις που ζητά ο ΟΑΥ ο οποίος για να φέρει εις πέρας ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα πρέπει να είναι στελεχωμένος σωστά. Οι ασθενείς δεν γίνεται να πληρώνουν τη νύφη είτε επειδή κάποιοι δεν προωθούν διαδικασίες, είτε επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ως προτεραιότητα του τον τομέα της Υγείας ή επειδή στο παρασκήνιο συμβαίνουν άλλα πράγματα που λειτουργούν στο τέλος σε βάρος των ασθενών».
Κάνοντας λόγο για τετελεσμένα, ο κ. Κουλούμας πρόσθεσε: «Θα ακούσουμε τώρα ότι θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Και θα βρεθούν. Υπήρχε πολύς χρόνος και για τον ΟΑΥ και για την Κυβέρνηση να κάνουν όσα έπρεπε και δεν τα έχουν κάνει. Για την ΟΣΑΚ προτεραιότητα είναι το συμφέρον των ασθενών, βρεθήκαμε προ τετελεσμένων και αντιλαμβανόμαστε ότι προετοιμασία, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, δεν έγινε».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ είχε δεσμευτεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια και εκ τότε επανέλαβε αρκετές φορές τη δέσμευση του ενώπιον της Βουλής αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προωθούσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε με την αφυπηρέτηση της κ. Γιαννάκη να προχωρήσει στην ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δηλαδή της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό για εξειδικευμένες επεμβάσεις και εξετάσεις, στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Σε σχετική δήλωση στον «Φ» είχε προβεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ δεν κατέληξε σε έγκριση του σημειώματος/πρότασης εξαιτίας αντιδράσεων κάποιων εκ των μελών του.
Σειρά ενεργειών που δεν έγιναν
Στο σημείωμα που τέθηκε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ καταγράφονται μια σειρά από ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Οργανισμός για να καταστεί δυνατή η διαχείριση του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Μεταξύ των ενεργειών αυτών, και η τροποποίηση της νομοθεσίας «με την ολοκλήρωση εσωτερικών Κανονισμών και Κανονισμών λειτουργίας ιατροσυμβουλίου» και η εφαρμογή μηχανισμών για την «ελαχιστοποίηση κινδύνων με τη χρήση προσωπικού το οποίο είναι εκπαιδευμένο και κατέχει την κατάλληλη εμπειρία». Όπως αναφέρεται «η σταδιακή μετάβαση με τη χρήση του υφιστάμενου προσωπικού του Τμήματος Επιδοτούμενων Ασθενών επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων».
Στο σημείωμα γίνεται και επίκληση της ανάγκης για προσαρμογή του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ ενώ επισημαίνεται και το γεγονός ότι «η σταδιακή μετάβαση βοηθά στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους δικαιούχους ώστε να γίνονται έγκαιρα οποιεσδήποτε προσαρμογές/διορθωτικά μέτρα πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος».
Για το μεταβατικό στάδιο, αναφέρεται, «πρέπει να μεταβεί μόνιμο προσωπικό του ΟΑΥ στο Τμήμα Επιδοτούμενων Ασθενών για σκοπούς εκπαίδευσης» και τονίζεται το γεγονός ότι επιβάλλεται η πρόσληψη νέου προσωπικού το οποίο πρέπει επίσης να εκπαιδευτεί αλλά και να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.