Μέχρι και 55 νέες θέσεις επιθεωρητών και για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες καθώς και 540 νέες θέσεις ανώτερου εκπαιδευτικού προνοεί η πρόταση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται στην οικονομική πτυχή της πρότασης που έδωσε το υπουργείο Παιδείας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τα οποία παρουσιάζει το philenews.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για το οποίο γίνεται λόγος, ανέρχεται σε περίπου €12.000.000 στα πέντε χρόνια και μετά το 2027 θα αρχίσει να κοστολογείται. Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα, θα ισχύουν εάν και εφόσον το σχέδιο που προτείνεται από το Υπουργείο «κλείσει» και συμφωνηθεί με αυτά τα δεδομένα, κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα έχουν συναντήσεις εντός Μαρτίου με την υπουργό Παιδείας για απόψεις και θέσεις επί της πρότασής της. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι και η απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι κύριες πηγές του κόστους που υπολογίζεται είναι: Η εφαρμογή του Προγράμματος Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών και ο αυξημένος αριθμός των επιθεωρητών.

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της πρότασης αξιολόγησης εκπαιδευτικών, όπως πληροφορείται το philenews, οι νέες θέσεις επιθεωρητών αναμένεται να πληρωθούν ισόποσα κατά τα έτη 2026-2028 και θα κατανεμηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε βαθμίδας, ως ακολούθως:

• Μέχρι 24 για τη Δημοτική Εκπαίδευση

• Μέχρι 25 για τη Μέση Γενική Εκπαίδευση

• Μέχρι 6 για τη Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και

Κατάρτιση

Οι θέσεις Ανώτερου Εκπαιδευτικού προγραμματίζονται ως ακολούθως:

• Μέχρι 250 για τη Δημοτική Εκπαίδευση

• Μέχρι 250 για τη Μέση Γενική Εκπαίδευση

• Μέχρι 40 για τη Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Όπως σημειώνεται στην πρόταση, λόγω της σταδιακής πρόσληψης των νέων επιθεωρητών, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος σε ότι αφορά στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων που θα αφορούν στις αξιολογήσεις και συγκεκριμένα, από τη σχολική χρονιά 2026-2027 θα διασφαλίζεται ότι διενεργούνται εξαρχής όλες οι αριθμητικές αξιολογήσεις, ενώ σταδιακά, εντός της μεταβατικής περιόδου των ετών 2026-2028, θα διενεργείται και αριθμός διαμορφωτικών αξιολογήσεων. «Μετά την πλήρωση όλων των θέσεων επιθεωρητών, από τη σχολική χρονιά 2029-2030, θα διενεργούνται κανονικά και όλες οι διαμορφωτικές αξιολογήσεις», σημειώνεται.

Οι πρόσθετες θέσεις επιθεωρητών θα χρειαστούν λόγω του διαχωρισμού του ρόλου των επιθεωρητών, ώστε να μην ασκούν ταυτόχρονα ρόλο συμβούλου και αξιολογητή για τους ίδιους εκπαιδευτικούς, της θεσμοθέτησης των διαμορφωτικών αξιολογήσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς ανά διετία/τριετία, της πιο έγκαιρης έναρξης των αριθμητικών αξιολογήσεων (από το όγδοο έτος υπηρεσίας) και της αριθμητικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών από δύο επιθεωρητές (αντί από ένα επιθεωρητή και τον διευθυντή) σε περιπτώσεις μικρών σχολείων.

Για τις θέσεις Ανώτερου Εκπαιδευτικού αναφέρεται ότι μετά την ένταξη των θέσεων στον προϋπολογισμό οι θέσεις, η πρόσληψη των ανώτερων εκπαιδευτικών θα κατανεμηθεί ισόποσα στα έτη 2027-2029 (180 ανά έτος).

Στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι η δημιουργία θέσης Ανώτερου Εκπαιδευτικού θα αποτελεί νέα θέση προαγωγής, σε μισθολογική κλίμακα αντίστοιχη της θέσης Βοηθού Διευθυντή, χωρίς μείωση περιόδων λόγω προαγωγής. Όταν ο Ανώτερος Εκπαιδευτικός αναλαμβάνει καθήκοντα μέντορα θα του παραχωρείται μείωση δύο ή τριών διδακτικών περιόδων. Θα του παραχωρείται μείωση διδακτικών περιόδων, ανάλογη με τον απλό εκπαιδευτικό, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας του στη δημόσια εκπαίδευση και μετά την ψήφιση του νέου σχεδίου και μέχρι το 2026 θα διαμορφωθεί σχέδιο υπηρεσίας.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών, η πρόταση αναφέρει ότι το ακριβές κόστος θα μεταβάλλεται και θα καθορίζεται ετήσια ανάλογα με τον αριθμό των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, θα υπάρχει κόστος προσφοράς του προγράμματος από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, θα δίδεται μείωση μίας διδακτικής περιόδου σε κάθε νεοεισερχόμενο εκπαιδευτικό και δύο διδακτικών περιόδων σε κάθε μέντορα. Επίσης, σε περίπτωση που ένας μέντορας αναλάβει δύο νεοεισερχόμενους, ο χρόνος του θα μειώνεται κατά τρεις διδακτικές περιόδους.

Επιπρόσθετα, σε άλλες ρυθμίσεις που αναφέρονται στην πρόταση σημειώνονται:

• Θα παραχωρείται μείωση μίας διδακτικής περιόδου σε όλα τα σχολεία όπου υπηρετεί μόνο ένας Βοηθός Διευθυντής Α΄, ο οποίος ασκεί παράλληλα και καθήκοντα υπεύθυνου τομέα, για ενίσχυση των καθηκόντων του ως παιδαγωγικός σύμβουλος

• Θα παραχωρείται μείωση μίας διδακτικής περιόδου σε όλα τα σχολεία όπου δεν υπάρχει Βοηθός Διευθυντής Α΄, για να ασκείται ο ρόλος του παιδαγωγικού συμβούλου από Βοηθό Διευθυντή ή άλλο έμπειρο εκπαιδευτικό

• Μείωση διδακτικών περιόδων σε όλους τους διευθυντές που έχουν διδακτικά καθήκοντα, για την ουσιαστικότερη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου τους

• Η μείωση θα είναι ανάλογη του αριθμού των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου και υπολογίζεται να αφορά σε 2 διδακτικές περιόδους κατά μέσο όρο (από 1-3 κατά περίπτωση).