Τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του Μήνα Πολιτικής Προστασίας και Πολιτικής Άμυνας, παρουσίασαν την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και η Διοικήτρια της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Μαρία Παπά.

Όπως ανέφεραν, οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας σωστής αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και στη μείωση των επιπτώσεων από πιθανές κρίσεις.

Κατά την παρουσίαση, το Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου «ΚΟΙΟΣ» παρουσίασε τη νέα εφαρμογή “SafeCY”, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το πλησιέστερο καταφύγιο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τον Μήνα Πολιτικής Προστασίας αποτελεί κυβερνητική προσπάθεια που επιδιώκεται να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. Η δράση εντάσσεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2025 του Υπουργείου και στη στρατηγική αναδιοργάνωσης της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, με στόχο τη μετεξέλιξή της σε Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι η αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και οι ανθρωπογενείς καταστροφές, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών.

«Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των πολιτών και η διάδοση χρήσιμων πληροφοριών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι φέτος οι δράσεις επικεντρώνονται κυρίως στα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, μέσω ασκήσεων προσομοίωσης και προσαρμοσμένων ενημερωτικών προγραμμάτων.

Ενίσχυση υποδομών και νέες τεχνολογίες

Αναφερόμενος στις υποδομές προστασίας, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αύξησης των χώρων καταφυγίων, με στόχο την κάλυψη του 70% του πληθυσμού, από το υφιστάμενο 30%. Επιπλέον, ανέφερε ότι η εφαρμογή “SafeCY” θα συμβάλει στη γρήγορη καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις ανάγκης, ενώ προχωρά η ανάπτυξη νέου συστήματος ενημέρωσης μέσω κινητών τηλεφώνων και η αναβάθμιση του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» με τεχνολογίες νέας γενιάς.

Ο κ. Ιωάννου αποκάλυψε ότι το Υπουργείο συνεργάζεται με εταίρους από την ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη βελτίωση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται επίσκεψη στο Παρίσι για ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.

Συμμετοχή της κοινωνίας στην πολιτική προστασία

Η Διοικήτρια της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Μαρία Παπά, τόνισε τη σημασία της πρόληψης, της διαρκούς ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «η διαχείριση κρίσεων δεν ξεκινά τη στιγμή της καταστροφής, αλλά πολύ νωρίτερα, με προληπτικά μέτρα».

Όπως είπε, η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας σχεδιάζει ενημερωτικές δράσεις μέσω ΜΜΕ και κοινωνικών δικτύων, ενώ θα συνεχιστεί η εκπαίδευση πολιτών σε σταθμούς πολιτικής άμυνας. Στόχος είναι να αναπτυχθεί κουλτούρα πρόληψης και αντίδρασης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Ο Μήνας Πολιτικής Προστασίας σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους αρμόδιους, μια νέα εποχή για την πολιτική προστασία στην Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

ΚΥΠΕ