Ο διευθυντής σύνταξης του philenews, Γιώργος Καλλινίκου, σχολιάζει την πρόκληση με την γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, την οποία ζητά να πάρει ο ΟΑΥ με αγορά υπηρεσιών μόλις συνταξιοδοτηθεί από το υπουργείο, μονοπωλώντας τη διαχείριση ενός προγράμματος:

Είναι προκλητικό. Είναι εξοργιστικό. Είναι και σκανδαλώδες. Ένα ολόκληρο υπουργείο (το Υγείας), ένας οργανισμός που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια (ο ΟΑΥ) και ένα ολόκληρο κράτος να εμφανίζονται αδύνατοι να διαχειριστούν ένα απλό πρόγραμμα (αυτό της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό). Και χωρίς να ερυθριούν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τολμούν να ισχυριστούν ότι δεν μπορούν να χειριστούν το εν λόγω πρόγραμμα. Τολμούν να ισχυριστούν ότι μπορεί να το κάνει μόνο ένα άτομο το οποίο συνταξιοδοτείται σύντομα. Και τολμούν να ισχυριστούν ότι λόγω της δικής τους ανικανότητας, πρέπει μόλις φύγει από το υπουργείο Υγείας να την εργοδοτήσει ο ΟΑΥ με αγορά υπηρεσιών για να μην παραλύσει το πρόγραμμα!

Ο λόγος για το θέμα που αποκάλυψε σήμερα ο «Φ» και αφορά την γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία αφυπηρετεί την 1η Απριλίου. Και λες και το είχαν σκεφτεί με μέγιστη ειρωνεία οι σοφοί του ΟΑΥ, το παρουσιάζουν για να ακουστεί σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα, ότι θέλουν να πάρουν στον Οργανισμό τους την κ. Γιαννάκη.

Καταρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι το θέμα είναι προκλητικό στη γενική του μορφή. Είναι αδιανόητο για το κράτος να αδυνατεί να χειριστεί οποιονδήποτε τομέα και να καταφεύγει στην αγορά υπηρεσιών από συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. Όχι επειδή οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να παραμείνουν ενεργοί. Κάθε άλλο. Αλλά επειδή αποτελεί μέγιστη πρόκληση, μετά από πολλά χρόνια θητείας σε δημόσιο πόστο και με αμοιβές χρυσοφόρες, φεύγοντας να μένουν κενά, που να υποχρεώνουν την εργοδοσία των ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ!

Επί του συγκεκριμένου θέματος, όμως, που έχει προκύψει, η πρόκληση είναι πολλαπλάσια. Επειδή το θέμα είχε τεθεί πριν από ενάμιση χρόνο. Επειδή σε ενάμιση χρόνο ούτε το υπουργείο Υγείας, τη γενική διεύθυνση του οποίου έχει το συγκεκριμένο άτομο, ούτε ο ΟΑΥ στάθηκαν ικανοί να μεταφέρουν το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, από το υπουργείο στον ΟΑΥ, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Είναι απείρως προκλητικό επειδή στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, σε συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ετέθη αυτή η αναγκαιότητα και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν ότι θα μεταφερόταν το πρόγραμμα. Σήμερα, όμως, 28 Φεβρουαρίου 2025, τίποτα δεν έχει γίνει.

Είναι απείρως προκλητικό επειδή σε εκείνη τη συνεδρία, πριν από 19 μήνες (!) ο πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ, ωρύετο (δικαιολογημένα θεωρήσαμε τότε) στην Βουλή επειδή κάποιοι αμφισβητούσαν ότι μπορεί ο ΟΑΥ να διαχειριστεί το πρόγραμμα.

«Απαξιώνετε συνεχώς τον οργανισμό. Λες και είμαστε ανίκανοι. Εδώ και μια ώρα κάθομαι και σας ακούω να μας παρουσιάζετε ότι πάνω – κάτω είμαστε ανίκανοι και ότι θα θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αν αυτά θεωρείτε για τον οργανισμό, την Πέμπτη να πάω και να παραιτηθούμε και τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Αυτοί οι άνθρωποι (διευθυντές του ΟΑΥ που ήταν παρόντες), έχουν ξενυχτήσει για το ΓεΣΥ και τους αξίζει μεγαλύτερος σεβασμός» έλεγε τότε.

Μετά από 19 μήνες, όμως, τίποτα δεν έγινε. Στα παρασκήνια συζητείτο για πολύ καιρό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Χριστίνα Γιαννάκη, ώστε να παραμείνει στη θέση της γ.δ. του υπουργείου Υγείας. Ευτυχώς, κάποιοι σκέφτηκαν ορθά και το απέφυγαν. Κάποιοι άλλοι, όμως, ανακάλυψαν τώρα την «αγορά υπηρεσιών» στον ΟΑΥ για να συνεχίσει η κ. Γιαννάκη. Προσφέροντάς της παραμονή από την πίσω πόρτα!

Η κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι η κ. Γιαννάκη είχε πάντοτε την εύνοια των πολιτικών (και όχι μόνο). Για έναν απλό λόγο. Επειδή ικανοποιούσε όλα τα αιτήματά τους (από ψηφοφόρους τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται) που αφορούσαν ασθενείς. Ουδείς διαφωνεί για την αναγκαιότητα ικανοποίησης αιτημάτων που αφορούν την υγεία. Όμως, δεν μπορεί όσοι γνωρίζουν έναν πολιτικό να εξυπηρετούνται αμέσως από το υπουργείο Υγείας και οι υπόλοιποι να αναμένουν επί μήνες. Έπρεπε οι διαδικασίες να είναι τέτοιες ώστε όλοι να εξυπηρετούνται ισομερώς. Και όχι να έχει το αποκλειστικό προνόμιο η όποια γ.δ. του υπουργείου να αποφασίζει τις προτεραιότητες.

Σήμερα, ακούμε τον υπουργό Υγείας να επικαλείται τη σοβαρότητα του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Και να λέει ότι είναι σοβαρό και πρέπει να μελετήσουν το αίτημα του ΟΑΥ αφού δεν είναι έτοιμος να το αναλάβει.

Μπούρδες! Αν σε δύο μήνες δεν προλαβαίνουν να μάθουν να χειρίζονται ένα απλό πρόγραμμα (δεν είναι και διαστημόπλοιο που πρέπει να μάθουν) τότε να πάνε σπίτι τους. Στο κάτω-κάτω, στο υπουργείο Υγείας υπάρχουν και λειτουργοί που δούλευαν με την Γιαννάκη το εν λόγω πρόγραμμα. Ας τους βάλουν να το χειρίζονται και να μην αναζητούν δικαιολογίες για να βολέψουν έναν αξιωματούχο που επέλεξε να μονοπωλεί κάποια προγράμματα.

Έλεος σε αυτό τον τόπο! Υπουργέ της Υγείας και όλοι στον ΟΑΥ, αν δεν μπορείτε να βρείτε λύση τώρα, πηγαίνετε σπίτι σας! Και το Προεδρικό, επίσης, ας δει αυτή τη νέα πρόκληση! Ο Χριστοδουλίδης δεσμευόταν ότι θα άλλαζε το κατεστημένο. Ότι θα άλλαζε νοοτροπίες! Αντ’ αυτού, το συνεχίζει.