Ανατροπή με τρόπο που προκαλεί αίσθηση στην υπόθεση του Ιρανού επενδυτή, Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, ο οποίος κυπριοποιήθηκε με το όνομα Tony Newman. Οι κατηγορούμενοι που σχετίζονται με την πολιτογράφηση του προαναφερθέντα είχαν αθωωθεί με απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας στις 4/11/2022. Ωστόσο, χθες το Εφετείο (Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Μαρίνα Παπαδοπούλου και Μιχάλης Πικής) με ομόφωνη ετυμηγορία του, έκτασης 98 σελίδων, ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση που απάλλασσε συνολικά εννέα φυσικά και νομικά πρόσωπα για την επίδικη πολιτογράφηση. Ταυτόχρονα, εξέδωσε διάταγμα για επανεκδίκαση της υπόθεσης από άλλη σύνθεση Κακουργιογικείου.
Για την πολιτογράφηση του Ιρανού Mehdi Ebrahimi Eshratabadi κατηγορούνταν –και μετέπειτα αθωώθηκαν– δυο στελέχη του δικηγορικού γραφείου Χάρης Κυριακίδης ΔΕΠΕ (πρόκειται για τον αποβιώσαντα Χάρη Κυριακίδη που δεν περιλήφθηκε στην έφεση και τον Μιχάλη Κυριακίδη), καθώς και τρία άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες για την πολιτογράφηση (Βικτώρια Δημητριάδου, Ελένη Κυρίσαββα, Πωλίνα Ιωάννου). Οι τέσσερις εταιρικές οντότητες ήταν η Χάρης Κυριακίδης ΔΕΠΕ η Newman Holdings Ltd, η Scalens Trustees Ltd και η Scalens Ltd.
Καταπελτική για Κακουργιοδικείο
Η απόφαση του Εφετείου είναι καταπελτική για το πρωτόδικο Δικαστήριο και προκαλεί αίσθηση. Στην κατακλείδα του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Είναι θεωρούμε εμφανές ότι τα κενά, οι παραλείψεις και τα σφάλματα κατά την αξιολόγηση είναι τέτοιας φύσης και έκτασης που δεν επιτρέπουν στο Εφετείο να προχωρήσει το ίδιο με την εξέταση της ποινικής ευθύνης των εφεσιβλήτων. Το μόνο προς εξέταση θέμα είναι το κατά πόσον εν όψει της επιτυχίας των πιο πάνω λόγων έφεσης δικαιολογείται η έκδοση διαταγής για επανεκδίκαση βάσει του Άρθρου 145(3)(α)(ii) της Ποινικής Δικονομίας».
Και καταλήγει το δευτεροβάθμιο δικαστικό Σώμα: «Λαμβάνοντας υπόψη και συνεκτιμώντας όλους τους πιο πάνω παράγοντες κρίνουμε ότι εν όψει της σοβαρότητας των αδικημάτων για τα οποία κατηγορήθηκαν οι εφεσίβλητοι, παρά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, τη δοκιμασία στην οποία θα υποβληθούν σε περίπτωση νέας δίκης και τη δαπάνη που αυτή συνεπάγεται, κρίνουμε ότι το συμφέρον της Δικαιοσύνης επιβάλλει την έκδοση διαταγής για επανεκδίκαση. Εκδίδεται διαταγή για επανεκδίκαση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό, σε σχέση με τους εφεσίβλητους 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9, για όλες τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζαν, από Κακουργοδικείο υπό διαφορετική σύνθεση».
«Πλήττουν τον πυρήνα»
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έφεση είχε καταχωρισθεί 18/11/2022 από τον ανώτερο δικηγόρο της Δημοκρατίας, Νίνο Κέκκο, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα. Ο κ. Κέκκος με το νομικό αυτό διάβημα ζητούσε την ακύρωση της αθωωτικής απόφασης και την έκδοση διαταγής για επανεκδίκαση της υπόθεσης. Είχε εγείρει συνολικά έξι λόγους έφεσης.
Το δευτεροβάθμιο δικαστικό Σώμα εξετάζοντας τους πέντε εξ αυτών τους έκρινε βάσιμους, χωρίς να εισέλθει στη διαδικασία να αξιολογήσει τον εναπομείναντα λόγο έφεσης. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Υπό το φως των ανωτέρω τα σφάλματα του Κακουργοδικείου, τα οποία εξετάζονται στους λόγους έφεσης είναι τέτοιου βαθμού και έκτασης που πλήττουν τον πυρήνα της αθωωτικής απόφασης σε όλες τις κατηγορίες. Εν όψει της επιτυχίας των λόγων έφεσης 1 έως 4 και 6, δεν κρίνουμε αναγκαίο να αποφανθούμε επί του λόγου έφεσης 5. Για τους λόγους που εξηγούνται πιο πάνω, η αθωωτική απόφαση του Κακουργοδικείου για τους εφεσίβλητους 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9 ακυρώνεται στην ολότητα της».
«Σοβαρή παράλειψη»
Γενικότερα στην χθεσινή απόφαση σημειώνονται τέτοιες εκφράσεις που δεν μένει αμφιβολία για τα ευρήματα του Εφετείου. Είναι ενδεικτική η ακόλουθη αναφορά: «Άλλο καίριο σφάλμα του Κακουργοδικείου είναι ότι δεν προέβη σε καμία αξιολόγηση της βαρύτητας της εξ ακοής μαρτυρίας βάσει των διαλαμβανομένων στο Άρθρο 27 του περί Αποδείξεως Νόμου, Κεφ. 9. Το οποίο αποτελεί σοβαρή παράλειψη».
«Απόλυτη εμπιστοσύνη»
Πάντως, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Εφερείου τα στελέχη της εταιρείας Harris Kyriakides έστειλαν το μήνυμα ότι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Σε λιτή ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας, σημειώνονται τα ακόλουθα: «Η απόφαση του Εφετείου είναι σεβαστή και όλα τα ζητήματα θα αχθούν και θα αποφασιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».
«Είχαμε καταγγείλει»
Να θυμίσουμε ότι η δικηγορική εταιρεία μετά την αθώωσή της στις 4/11/2022 είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση αυτή δεν αφορούσε ούτε διαφθορά ούτε διαπλοκή, αφορούσε μια περίπτωση πολιτογράφησης, την οποία σε ανύποπτο χρόνο, τον Μάρτιο του 2019, είχαμε καταγγείλει στις Αρχές για να επέμβουν, πλην όμως ουδέν έπραξαν».

Ο Ιρανός, που ήταν κάτοχος έξι διαβατηρίων, καταζητείτο διεθνώς για $71 εκατ.
Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν πρωτοδίκως οι κατηγορούμενοι και πλέον θα τεθούν εκ νέου ενώπιον Κακουργιοδικείου, αφορούσαν μεταξύ άλλων συνωμοσία (δόλια εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας προς όφελος του Mehdi Ebrahimi Eshratabadi), πλαστογραφία εγγράφου, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις (προς όφελος του Mehdi Ebrahimi Eshratabadi), παροχή ψευδών πληροφοριών (για την ταυτότητα του πελάτη τους), συγκάλυψη περιουσίας που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο, ψευδή βεβαίωση κατά την διαδικασία της αίτησης πολιτογράφησης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποκτώντας το ποσό των €73.560,82.
Το Εφετείο στην μακροσκελή απόφασή του αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα γεγονότα που περιβάλλουν την υπόθεση πολιτογράφησης του Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, που ήταν κάτοχος έξι διαβατηρίων. Δηλαδή, τις ενέργειες που έκαναν οι πάροχοι από το 2017 για να προωθηθεί η αίτησή του επενδυτή για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, την έγκριση του σχετικού αιτήματος κατά τα τέλη του 2018 και τέλος την ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ για σύλληψη και έκδοση του στο Ιράν, κατόπιν αιτήματος των Αρχών της εν λόγω χώρας.
Τα όσα καταγράφονται για το διεθνές ένταλμα σύλληψης αποδίδουν και τα αδικήματα για τα οποία ελεγχόταν ο κάτοχος πολλαπλών υπηκοοτήτων, Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, στο Ιράν: «Στις 11/1/2019 κατόπιν αιτήματος των ιρανικών Αρχών εκδόθηκε Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ για τη σύλληψη του M.E. με σκοπό την έκδοση του στο Ιράν. Το οποίο επαναλαμβάνεται σε ταυτόσημη Ερυθρά Αγγελία ημερομηνίας 29/4/2019 (Τεκμήριο 257). Συμφώνως των όσων αναφέρονται στην Ερυθρά Αγγελία ο Μ.Ε. στην πραγματικότητα γεννήθηκε στο Ιράν στις 16/6/1981, το όνομα του πατέρα του είναι Maleksabet Ebrahimi και της μητέρας του Khadijeh Taghavisabzevari. Επίσης, τα στοιχεία ταυτότητας του Τ.Ν. (σ.σ. Tony Newman) με τα οποία απέκτησε τη δομινικανή και κυπριακή ιθαγένεια, καθώς και τα στοιχεία ταυτότητας του M.R., με τα οποία απέκτησε τη δομινικανή ιθαγένεια είναι ψευδή. Κατηγορείται για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης, πλαστογραφία τραπεζικών εγγράφων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Συγκεκριμένα, φέρεται να χρησιμοποίησε δόλια μέσα για να καταχραστεί ποσό $71.754.083 από τη μαλαισιανή εταιρεία Petrochemical Commercial Company Ltd (PCCI Ltd) και την ιρανική εταιρεία Navak Asia Kish Trading Co. Επίσης, για τα ίδια αδικήματα εκδόθηκε από την Ιντερπόλ Ερυθρά Αγγελία κατά του Maleksabet Ebrahimi (ημερομηνίας 9/1/2019) και κατά της Khadijeh Taghavisabzevari (ημερομηνίας 14/11/2019)».
Διάτρητο…
Η χθεσινή απόφαση ήρθε να θυμίσει ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ήταν διάτρητο. Σε πολλές περιπτώσεις το υπουργείο Εσωτερικών είχε ενημέρωση για αξιοπερίεργες υποθέσεις επενδυτών, λειτουργοί του –μάλιστα– επεσήμαιναν σε σημειώματα ότι κάποιες υποθέσεις ήταν υψηλού ρίσκου, ωστόσο, αυτές οι επισημάνσεις κάπου «χάνονταν» μέχρι να οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Στην περίπτωση του Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, ένας εκ των πάροχων υπηρεσιών για την πολιτογράφησή του είχε στείλει μήνυμα στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο περιλαμβάνονταν οι αξιοπερίεργες συνθήκες του επενδυτή. Στο μήνυμα αυτό (περιλαμβάνεται στη χθεσινή ετυμηγορία του Εφετείου), σημειώνονταν ανάμεσα σ’ άλλα: «Επικοινωνώ μαζί σας αναφορικά με ένα νέο επενδυτή τα δεδομένα του οποίου έχουν ως εξής: Ο πελάτης έχει γεννηθεί στο Ιράν και το όνομα του είναι Mehdi Ebrahimieshratabadi, έχει, επίσης, αποκτήσει την δομινικανή ιθαγένεια και έχει αλλάξει το όνομα του σε Mike Robertson (…) Το ερώτημα είναι κατά πόσο το Πιστοποιητικό Πολιτογράφησης, το κυπριακό διαβατήριο και ταυτότητα μπορούν να εκδοθούν με το καινούριο του όνομα, εφόσον δεν χρησιμοποιεί πλέον το όνομα που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής του».