Η Λεμεσός και η Λάρνακα επιλέγηκαν να περιληφθούν στη βραχεία λίστα με τις επικρατέστερες υποψήφιες πόλεις της Κύπρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030. Το αποτέλεσμα της ομάδας εμπειρογνωμόνων ανακοινώθηκε σήμερα απο τον Πρόεδρο της ομάδας, Άντονι Άτταρντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Στο επόμενο, τελικό στάδιο επιλογής, που θα λάβει χώρα περί τα τέλη του 2025, η ομάδα θα υποδείξει μία πόλη από την Κύπρο για να της απονεμηθεί ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Οι ομάδες της Λεμεσού και της Λάρνακας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους μόλις ανακοινώθηκε ότι είναι οι επικρατέστερες υποψήφιες πόλεις της Κύπρου.

Η Λάρνακα σε ανακοίνωση της συγχαίρει θερμά όλες τις συνυποψήφιες πόλεις, εκείνες που πέρασαν καθώς και εκείνες που δεν τα κατάφεραν. «Όλες και όλοι οραματιστήκαμε ένα ομορφότερο αύριο με όχημα την πολιτιστική ανάπτυξη και αυτό δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια σαφή αναβάθμιση των πόλεών μας. Ως ομάδα είμαστε συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι. Θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες συνδημιουργούς του προγράμματός μας, τους δήμους και τις κοινότητες της επαρχίας μας που είναι ταγμένοι στο μεγάλο στόχο να δούμε τη Λάρνακα να γίνεται η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030, τους χορηγούς μας, καθώς και τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας που συμμερίστηκαν και στηρίζουν με θέρμη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια» σχολιάζει η ομάδα της Λάρνακας.

Η επιτροπή επιλογής αποτελείται από δέκα μέλη που διορίστηκαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμούς και δύο μέλη, την Αθηνά Αριστοτέλους Κληρίδου και τον Μάριο Ιωάννου Ηλία, που διορίστηκαν από την Υφυπουργό Πολιτισμού. Οι πέντε υποψήφιες πόλεις, Αγία Νάπα, Κούριον, Λάρνακα, Λεμεσός και Λευκωσία, είχαν παρουσιάσει τον Φεβρουάριο το όραμα και τα σχέδιά τους στην επιτροπή των 12 Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. 

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ως η αρμόδια διαχειριστική αρχή, έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού για την επιλογή της πόλης της Κύπρου, η οποία θα λάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2030. Όλη η διαδικασία διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θα απονεμηθεί το 2030 σε μία πόλη της Κύπρου, σε μία πόλη του Βελγίου και σε μία πόλη Τρίτης χώρας (υποψήφιας χώρας ή δυνητικά υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ).

Σημειώνουμε ότι η  Κύπρος φιλοξένησε για πρώτη φορά τον θεσμό το 2017, με την Πάφο να είναι η πρώτη πόλη της Κύπρου που είχε λάβει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κούριο: Το ταξίδι συνεχίζεται

«Ένας κύκλος κλείνει, ένα ταξίδι συνεχίζεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα του Κούριον 2030.

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένας όμορφος, έντονος και δημιουργικός κύκλος. Ένα ταξίδι γεμάτο όνειρα, προκλήσεις, συλλογικές σκέψεις και αφοσίωση στο πολιτιστικό όραμα του Κουρίου για το 2030. Συγχαρητήρια στη Λεμεσό και τη Λάρνακα για την επιτυχία τους! Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχιση του Ευρωπαϊκού τους ταξιδιού προς τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

» Η υποψηφιότητά μας μπορεί να μην προχώρησε στην επόμενη φάση, όμως τα ζητήματα, οι προκλήσεις, το όραμα και τα όνειρα που αναδείξαμε μέσα από το εγχείρημά μας παραμένουν ζωντανά. Παραμένουμε ακλόνητα πεπεισμένοι για την ποιότητα, τη στόχευση και τη συνοχή της πρότασής μας.

» Η υποψηφιότητα του Κουρίου έδωσε φωνή στις μικρότερες κοινότητες, στις περιοχές της περιφέρειας, αναδεικνύοντας προκλήσεις που σήμερα γίνονται ακόμα πιο ορατές και επιτακτικές. Η πίστη μας στη δύναμη του πολιτισμού να εμπνέει, να κινητοποιεί, να στηρίζει και να ενδυναμώνει τις κοινότητες δεν ήταν ποτέ απλώς μια θεωρητική προσέγγιση. Είναι η βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

» Ο πολιτισμός δεν είναι απλώς μια υπόθεση πρόσβασης και κατανάλωσης. Η αποκέντρωσή του είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας. Για να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας πιο ολοκληρωμένης κοινωνικής ανάπτυξης, απαιτείται ουσιαστικός διάλογος, μια διαρκής διαδικασία συμμετοχής, όπου όλοι και όλες έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντός τους.

» Η πολιτιστική ζωή, ως κοινωνική διεργασία, αποτελεί πλατφόρμα αμφισβήτησης των κυρίαρχων ισορροπιών, αναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών μας αφηγήσεων και διαμόρφωσης ενός πιο δίκαιου, ασφαλούς και φιλόξενου κόσμου.

Κλείνοντας αυτόν τον κύκλο, ανοίγουμε τον επόμενο. Είμαστε βέβαιοι για την προσέγγισή μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής του Κουρίου και την ευημερία των ανθρώπων του».