Περιορισμούς που θα αφορούν ακόμα τον τόπο και διάρκεια μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας, μέχρι και το αν θα καταλαμβάνει μέρος του δρόμου ή δημόσιου χώρου, θα μπορεί να θέτει η Αστυνομία, με βάση νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.
Για πρόνοιες του νομοσχεδίου εκφράστηκαν επιφυλάξεις τόσο από βουλευτές όσο και από οργανωμένα σύνολα με κύριο ερώτημα το πότε διαλύεται μια εκδήλωση. Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής άρχισε χθες τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τις πορείες διαμαρτυρίας και ποινικοποιεί υπό προϋποθέσεις την κουκούλα. Καθησυχαστική εμφανίστηκε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας, που τόνισαν ότι ο νόμος έχει παρεξηγηθεί και πως δίδεται η ευκαιρία στις αρχές να οργανωθούν για την ασφάλεια μιας πορείας, αλλά και για προστασία ζωών και περιουσιών όταν υπάρχει παρεκτροπή.
Το νομικό πλαίσιο που σήμερα ρυθμίζει το θέμα ανάγεται επί Αγγλοκρατίας και μετά τα γεγονότα της Λεμεσού το 2023 αποφασίστηκε η αλλαγή του ώστε τεθούν κάτω από μερική ελεγχόμενη βάση εκδηλώσεις πολιτών. Η αρχική θέση για εξασφάλιση άδειας πριν διοργανωθεί μια εκδήλωση έχει αλλάξει στο νομοσχέδιο και τώρα απαιτείται η ενημέρωση της Αστυνομίας από τους διοργανωτές εφτά ημέρες προηγουμένως.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα πρέπει ο οργανωτής κάθε εκδήλωσης να ειδοποιά την Αστυνομία 7 ημέρες πριν την πραγματοποίησή της, ενώ σε περίπτωση αυθόρμητης συγκέντρωσης για την οποία δεν έχει δοθεί γραπτή ειδοποίηση, προβλέπεται όπως ο Αρχηγός της Αστυνομίας να ορίσει υπεύθυνο αξιωματικό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη συνεννόησης με τον υπεύθυνο της συγκέντρωσης, προκειμένου αυτή να διεξαχθεί ομαλά.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα έχει το δικαίωμα να τερματίσει μια συγκέντρωση, όταν παύει να είναι ειρηνική και μετατρέπεται σε βίαιη, ενώ δίνεται η ευχέρεια στον Αρχηγό να επιβάλει περιορισμούς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πορεία της συγκέντρωσης, τον χρόνο, τη διάρκεια ή τον χώρο της συγκέντρωσης, την κατάληψη μόνο μέρους του οδοστρώματος ή άλλου δημόσιου ανοιχτού μη περιτοιχισμένου χώρου, την απαγόρευση διέλευσης ή εισόδου σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, ή τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφελείας ή νοσηλευτήρια.
Αδικήματα και ποινές
Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα, ότι οποιοδήποτε πρόσωπο συμμετέχει σε συγκέντρωση και προβαίνει σε πράξεις βίας ή προτρέπει άλλο πρόσωπο σε χρήση βίας, με σκοπό να αλλοιώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 3 έτη ή χρηματική ποινή μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο ποινές. Επίσης, προβλέπει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο που συμμετέχει σε συγκέντρωση, αρνηθεί χωρίς εύλογο λόγο να αφαιρέσει οτιδήποτε καλύπτει τα χαρακτηριστικά του (π.χ. κουκούλα) είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια η χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης ξεκαθάρισε πως δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες με το νομοσχέδιο τονίζοντας παράλληλα «ναι στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσία, ναι και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν πέντε σημεία παγκύπρια που συναθροίζονται νεαροί και κάνουν χρήση ναρκωτικών και η Αστυνομία δεν εφαρμόζει τον νόμο και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου όσον αφορά στον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά. Οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Ανδρέας Πασιουρτίδης και Γιώργος Κουκουμάς διερωτήθηκαν πότε θεωρείται ότι μια εκδήλωση διαμαρτυρίας βγαίνει εκτός πλαισίου ώστε να διαλύεται και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως αν ανάψουν δυο πυρσοί τότε θα επεμβαίνει η Αστυνομία και θα ζητά τη διάλυση της;
Το θέμα θα επανέλθει στην Επιτροπή με την κατ’ άρθρον συζήτηση.