Συμπαραστάτη τον Δήμαρχο Λευκωσίας βρήκε η «Πρωτοβουλία για μία Ανθρώπινη Έγκωμη», η οποία αντιτίθεται στην υλοποίηση του έργου της λεωφόρου Μακεδονίας, ενώ στην αντίπερα όχθη φαίνεται να βρίσκονται το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Πολεοδομίας. Θετικό, όμως, είναι και το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Χαράλαμπος Προύντζος ερωτηθείς σχετικά από το philenews εξέφρασε τη συμφωνία του με τις ανησυχίες των κατοίκων και προσέθεσε σε αυτές και τη δική του ανησυχία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Προύντζος ανέφερε: «Συμφωνούμε με τις ανησυχίες των κατοίκων και διαφωνούμε με οποιαδήποτε οδική υποδομή επηρεάζει αρνητικά τον συνοικιακό χαρακτήρα οικιστικών περιοχών. Οι απόλυτα εύλογες ανησυχίες έχουν τη ρίζα τους σε παλαιότερους σχεδιασμούς και ορθά οι δημότες μας επαγρυπνούν. Το ίδιο κι εμείς».
Εξάλλου, σε ανάρτηση του, κατέγραψε τα ακόλουθα: «Ο Δήμος Λευκωσίας δεν έχει δώσει, ούτε και πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεση του σε οδικά έργα που αλλοιώνουν ή παρεμβαίνουν δυσανάλογα στον συνοικιακό χαρακτήρα περιοχών. Και για να είμαστε σωστοί, δεν έχει τεθεί ενώπιον μας από αρμόδια αρχή τέτοιο θέμα».
Η Πρωτοβουλία για μία Ανθρώπινη Έγκωμη χαρακτήρισε «καταστροφικούς τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Μεταφορών και του Τμήματος Πολεοδομίας για την περιοχή της Έγκωμης. Υποστήριξε επίσης, πως το Υπουργείο προωθεί την κατασκευή μιας νέας λεωφόρου (Λεωφόρου Μακεδονίας) η οποία θα βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από την υφιστάμενη Λεωφόρο Λευκοθέου και θα διασχίζει ήσυχες οικιστικές περιοχές όπως της Ανατολικής Μακεδονίτισσας και του Μονπαρνάς.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, το κόστος του έργου για τη Λεωφόρο Μακεδονίας, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναμένεται να φτάσει τα €15,6 εκατ. για μία λεωφόρο μήκους 1.200 μέτρων, ενώ με τις απαλλοτριώσεις το συνολικό ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα €25 εκατ.
Οι κρατικές υπηρεσίες παρατηρούν πως το έργο περιελήφθη στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας το 1990 και χαρακτηρίστηκε ως Πρωταρχικής Σημασίας.
Το έτος 2003, ένεκα αντιδράσεων, ο δρόμος από Πρωταρχικής Σημασίας πλάτους 80 ποδών μετετράπη σε κύριο συλλεκτήριο δρόμο του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, πλάτους 66 ποδών.
Σύμφωνα πάντα με τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, στον νέο σχεδιασμό περιλαμβάνονται:
-Δύο λωρίδες κυκλοφορίας
-Πρόσθετη τρίτη λωρίδα για τη διεξαγωγή των δεξιόστροφων κινήσεων, όπου αυτό χρειάζεται,
-Πεζοδρόμια πλάτους 2.5 μέτρων
-Ποδηλατόδρομος πλάτους 3. μέτρων
-Λωρίδα πρασίνου μεταξύ του δρόμου και του ποδηλατόδρομου
-Δύο κυκλικοί κόμβοι
-Διαβάσεις πεζών
-Φώτα τροχαίας στις σημαντικές συμβολές
-Χώροι πρασίνου εκατέρωθεν του δρόμου στη διαθέσιμη γη
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο, παρουσιάσθηκε στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Έγκωμης στις 22.09.2009.
Στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας του 2011 ο δρόμος χαρακτηρίστηκς ως κύριο δευτερεύον οδικό δίκτυο.
Στις 05/12/2011, το Ρυθμιστικό Σχέδιο που εκπονήθηκε, συζητήθηκε στην Τεχνική Επιτροπή του Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων και εγκρίθηκε.
Οι κρατικές υπηρεσίες επικαλούνται κυκλοφοριακή μελέτη του Τμήματος Δημοσίων Έργων του 2011, με βάση την οποία οι οδηγοί, λόγω της απουσίας του επίμαχου δρόμου, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους παρακείμενους Δρόμους και να κινούνται μέσα σε γειτονιές, προκαλώντας προβλήματα συμφόρησης, οδικής ασφάλειας και οχληρίας στην οικιστική περιοχή.
Στα οφέλη που προτάσσουν οι κρατικές υπηρεσίες, σε περίπτωση κατασκευής του δρόμου, περιλαμβάνονται:
• Τα οχήματα θα χρησιμοποιούν τη νέα οδό που θα κατασκευαστεί και δεν θα εισέρχονται μέσα στις οικιστικές περιοχές, για να κατευθυνθούν στον προορισμό τους
• Οι οικιστικές περιοχές θα «ελευθερωθούν» από το βάρος που σηκώνουν σήμερα, λόγω της έλλειψης του δρόμου αυτού
• Θα αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην περιοχή και ιδιαίτερα στην οδό Παύλου Μελά και στους υπόλοιπους συνοικιακούς δρόμους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διαμπερή κυκλοφορία.
Περαιτέρω υποδεικνύουν, ότι:
• Με βάση το νέο σχεδιασμό, εκατέρωθεν του δρόμου θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου στη διαθέσιμη γη, οι οποίοι μπορούν να τοπιοτεχνηθούν κατάλληλα και να δημιουργηθεί ένα όμορφο γραμμικό περιβάλλον
• Η περιοχή θα αναβαθμιστεί αισθητικά
• Οι ιδιωτικές ιδιοκτησίες στην περιοχή θα αναβαθμιστούν