Με επιφυλάξεις εκ μέρους των βουλευτών του ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, άρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει νομοθετικά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις.
Το νομικό πλαίσιο που σήμερα ρυθμίζει το θέμα ανάγεται επί Αγγλοκρατίας και μετά τα γεγονότα της Λεμεσού το 2023 αποφασίστηκε η αλλαγή του ώστε να τεθούν κάτω από μερική ελεγχόμενη βάση εκδηλώσεις πολιτών οι οποίες μπορεί στη συνέχεια να παρεκτραπούν.
Η αρχική θέση για εξασφάλιση άδειας πριν διοργανωθεί μια εκδήλωση έχει αλλάξει στο νομοσχέδιο και τώρα απαιτείται η ενημέρωση της Αστυνομίας από τους διοργανωτές εφτά ημέρες προηγουμένως.
Με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών, ο διοργανωτής καθίσταται υπεύθυνος αν η εκδήλωση παρεκτραπεί, ενώ υπάρχουν πρόνοιες για το πότε μια εκδήλωση διαλύεται και πότε διαπράττεται ποινικό αδίκημα από κάποιον που φοράει κουκούλα.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Φαίδρα Γρηγορίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει παρεξηγηθεί και πως κάθε πρόνοιά του βασίζεται σε αποφάσεις Δικαστηρίων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πως με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται στις αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας ζωών και περιουσιών.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν πέντε σημεία παγκύπρια που συναθροίζονται νεαροί και κάνουν χρήση ναρκωτικών και η Αστυνομία δεν εφαρμόζει τον νόμο και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου όσον αφορά στον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Ανδρέας Πασιουρτίδης και Γιώργος Κουκουμάς διερωτήθηκαν πότε θεωρείται ότι μια εκδήλωση διαμαρτυρίας βγαίνει εκτός πλαισίου ώστε να διαλύεται. Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως αν ανάψουν δυο πυρσοί τότε θα επεμβαίνει η Αστυνομία και θα ζητά τη διάλυση της;
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης ανέφερε πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες με το νομοσχέδιο τονίζοντας παράλληλα «ναι στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσία, ναι και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».