Ο τέως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι, αντί να αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν, επιχειρεί να τα συγκαλύψει μέσω ενός νέου οικονομικού σκανδάλου που αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή σχετική τοποθέτηση του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη προχώρησε στη μελέτη, προσφοροδότηση και υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πλήρη μελέτη και κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς (Τμήμα 1, Φάση Α’), από την Αγία Μαρινούδα έως το Στρουμπί, συνολικού μήκους 15,5 χιλιομέτρων. Η κατασκευή περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, με πρόβλεψη για την προσθήκη επιπλέον δύο λωρίδων σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, σύμφωνα με τα συμβατικά έγγραφα, η ταχύτητα μελέτης για τον κύριο δρόμο καθορίζεται στα 120 χλμ/ώρα. Παράλληλα, σημειώνει ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση της οδού σύμφωνα με τα εγκεκριμένα γεωμετρικά πρότυπα είναι 5%, ωστόσο, για το συγκεκριμένο έργο εγκρίθηκε παρέκκλιση στο 6%, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την ορθότητα του σχεδιασμού.

Σε σχέση με τις πρόνοιες γεωμετρικών προτύπων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αναφέρει ότι ο  σχεδιασμός των οδών γίνεται διεθνώς στη βάση προτύπων. Στόχος, προσθετει, είναι η διασφάλιση της οδικής ασφάλειας, της άνεσης και της επαρκούς κυκλοφοριακής χωρητικότητας των δρόμων. Με βάση το εγκεκριμένο πρότυπο δεν υφίσταται «αυτοκινητόδρομος δύο λωρίδων κυκλοφορίας», συνεχίζει.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξηγεί γιατί ο υπό κατασκευή δρόμος είναι επικίνδυνος, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός του δρόμου ως αυτοκινητόδρομου, σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν παράμετροι σχεδιασμού υψηλών απαιτήσεων (ταχύτητα μελέτης 120km/h, εξαιρετικά μεγάλες ακτίνες στην οριζοντιογραφία και στις κατακόρυφες καμπύλες, κ.λπ.), που αντιστοιχούν σε αυτοκινητόδρομο και όχι σε δρόμο Κατηγορίας Α, δύο λωρίδων κυκλοφορίας, ή έστω και (μελλοντικά) δρόμο Κατηγορίας Α τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας. 

Τούτο, αφενός, προσθέτει, αυξάνει σημαντικά το κόστος κατασκευής, ειδικά σε μη πεδινές περιοχές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφετέρου καθιστά τον δρόμο λιγότερο ασφαλή, παρά αν είχε σχεδιαστεί με γεωμετρικά χαρακτηριστικά κατάλληλα για την κατηγορία του, αφού σε ένα δρόμο, με τόσο «άνετα» γεωμετρικά χαρακτηριστικά, οι οδηγοί θα αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες,  αυξάνοντας έτσι σημαντικά τους κινδύνους για τροχαίες συγκρούσεις.

“Είναι επιστημονικά σαφές ότι οι οδηγοί τείνουν να προσαρμόζουν την ταχύτητά τους ανάλογα με τη γεωμετρία και τις συνθήκες του δρόμου. Αν η επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι πολύ χαμηλότερη από την ταχύτητα μελέτης, μπορεί να αγνοηθεί από πολλούς οδηγούς, δημιουργώντας διαφορετικές ταχύτητες ροής και αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων. Αυτό θα ισχύει στον δρόμο που προωθεί η Κυβέρνηση. Η επιτρεπόμενη ταχύτητα θα είναι 85km/h ενώ η ταχύτητα μελέτης είναι 120km/h” σημειώνει ο τέως Γενικός Ελεγκτής.

Εν ολίγοις, αναφέρει, “η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη σχεδίασε έναν δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά με γεωμετρικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου. Ο σχεδιασμός αυτός είναι δαπανηρός, αχρείαστος, μη φιλικός προς το περιβάλλον, αλλά κυρίως είναι επικίνδυνος για τους οδηγούς. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η κυβέρνηση θα λογοδοτούσε υπεύθυνα για τα πεπραγμένα της στη Βουλή. Δεν συμβαίνουν, όμως, αυτά στην Κύπρο”.

Αντιλαμβάνομαι, προσθέτει, “ότι η δυσκολία του Προέδρου της Δημοκρατίας προέρχεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, της οποίας ο ίδιος ήταν βασικό στέλεχος, προώθησε από το 2017 ένα δρόμο ανασφαλή, περιβαλλοντικά ζημιογόνο και άσκοπα δαπανηρό”.

“Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από το γεγονός ότι η αστοχία στην υπογραφείσα σύμβαση δικαιώνει την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον τότε επικεφαλής της. Αν οι εισηγήσεις τους είχαν εισακουσθεί, σήμερα θα ήταν ήδη ολοκληρωμένος ένας ασφαλής, πλήρως φιλικός με το περιβάλλον, δρόμος δύο λωρίδων κυκλοφορίας, που θα εξυπηρετούσε άριστα τις κυκλοφοριακές ανάγκες της συγκεκριμένης διαδρομής”, υποστηρίζει.

“Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η Κυβέρνηση, αντί να παραδεχθεί τα λάθη που έγιναν, επιχειρεί να τα συγκαλύψει με ένα καινούργιο οικονομικό σκάνδαλο. Αποφάσισαν, πριν καν διενεργήσουν τις μελέτες που υποχρεωτικά προβλέπει η νομοθεσία, να κατασκευάσουν από τώρα αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, τη στιγμή που ο κυκλοφοριακός φόρτος ούτε κατά διάνοια πλησιάζει τα ελάχιστα που προβλέπονται για τέτοιο σχεδιασμό”.

Ο φορολογούμενος πολίτης, καταλήγει, “θα χρεωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη μαύρη τρύπα των αδιέξοδων επικοινωνιακών πολιτικών της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη”.

ΚΥΠΕ