Οι απίστευτες εικόνες από τις παγωμένες καλλιέργειες ανά το παγκύπριο δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας σε πολλούς αγρότες.
Αν και το ακριβές μέγεθος των καταστροφών θα διαφανεί σε δύο με τρία εικοσιτετράωρα, οι γεωργοί από την ελεύθερη Αμμόχωστο μέχρι και την Πάφο και ιδιαίτερα οι πατατοπαραγωγοί, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και φοβούνται πως έχασαν μεγάλο μέρος της σοδειάς τους.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την Πάφο και τη Λευκωσία οι θερμοκρασίες τα ξημερώματα της Δευτέρας έπεσαν υπό το μηδέν και σε πολλές φυτείες, όπως αναφέρουν οι πατατοπαραγωγοί, εκτιμάται πως οι ζημιές θα αγγίξουν το 100%. «Το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα το διαπιστώσουμε σε λίγες ημέρες. Αυτό, όμως, που αντικρύσαμε σήμερα το πρωί (χθες) δεν το ξαναείδαμε.

Είναι πρωτοφανές η ώρα 9 το πρωί να είναι ακόμη παγωμένο το νερό πάνω στα φύλλα της πατάτας», ανέφερε στον «Φ» έπειτα από περιοδεία στην επαρχία Αμμοχώστου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Γιαννάκης Γαβριήλ. «Είναι σε πολλές περιοχές παγκύπρια το πρόβλημα και φαίνεται πως στις πατατοκαλλιέργειες είναι μεγαλύτερο, επειδή είναι πιο ευαίσθητες», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως θα αυξηθούν οι τιμές σε γεωργικά προϊόντα τις επόμενες ημέρες.
Ο αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών, Ευθύμιος Κέρμανος, ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες στο Λιοπέτρι, τη Σωτήρα, το Φρέναρος, το Αυγόρου, την Ορμήδεια και την Ξυλοφάγου, αλλά και σε άλλες περιοχές παγκύπρια. «Θα περιμένουμε ακόμη δύο ημέρες για να δούμε το μέγεθος της καταστροφής και μετά θα καλέσουμε το Τμήμα Γεωργίας για να καταγράψει τις ζημιές», πρόσθεσε ο κ. Κέρμανος, σημειώνοντας πως οι αγρότες λαμβάνουν μέτρα κατά τη διάρκεια της νύκτας, ωστόσο, είναι τόσο χαμηλή η θερμοκρασία που δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι προσπάθειες των αγροτών είναι αγωνιώδεις και σε μερικές περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής των Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Κάρυος, επιλέγουν ποιες φυτείες θα σώσουν.
«Οι πατατοπαραγωγοί παγκύπρια βρίσκονται όλη τη νύχτα σε εγρήγορση, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους. Παρακολουθούν τη θερμοκρασία και μόλις αυτή κατέλθει στον ένα ή και στους μηδέν βαθμούς, τότε ξεκινούν τα μηχανήματα για να ρίχνουν νερό στις φυτείες μέχρι την ώρα που θα βγει ο ήλιος. Το πότισμα των φυτειών ολόκληρο το βράδυ δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να διαλέγουν τις πιο μεγάλες πατάτες προκειμένου να γλιτώσουν», είπε, προσθέτοντας πως το νερό γίνεται κρύσταλλο, δημιουργώντας κενά στην παγετοπροστασία. Σημείωσε ακόμη πως οι πατατοπαραγωγοί ξεκίνησαν τα μέτρα παγετοπροστασίας από το βράδυ της Παρασκευής και θα συνεχίσουν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Πρέπει να ευχαριστήσουμε την υπουργό Γεωργίας, που διευθέτησε ώστε ν’ αφήνουν το νερό όλα αυτά τα βράδια στους αγρότες προκειμένου να σώσουν τις καλλιέργειες τους», σημείωσε. Ζημιές, σύμφωνα με τους αγρότες, καταγράφηκαν και σε ανοικτές καλλιέργειες λαχανικών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Μέσω ανακοίνωσης η υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αγροτικό κόσμο για την καλύτερη δυνατή προστασία των καλλιεργειών του. «Στα πλαίσια αυτά, και παρά τις δύσκολες υδατικές συνθήκες και την πολύ χαμηλή πληρότητα των φραγμάτων ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με συντονισμένες προσπάθειες κατόρθωσε να διαθέσει στους γεωργούς την αναγκαία ποσότητα νερού για παγετοπροστασία των φυτειών, μέσω της μεθόδου τεχνητής άρδευσης», σημειώνει η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ. «Ο στόχος είναι να μην υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή αν υπάρξουν αυτές να είναι πολύ μικρής διάρκειας, ώστε να μπορέσουν ανεμπόδιστα οι γεωργοί να εφαρμόσουν την παγετοπροστασία στις φυτείες τους και όποιες άλλες ενέργειες σχετίζονται με την προστασία της παραγωγής ή των ζώων από το πρωτοφανές κύμα ψύχους».
Από χθες, εν τω μεταξύ, κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, για αρχική αξιολόγηση των ζημιών. «Όπου πληρούνται οι πρόνοιες του Εθνικού Πλαισίου χορήγησης κρατικών Ενισχύσεων για ζημιές από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, θα εκδοθούν άμεσα ανακοινώσεις με τις οποίες οι πληγέντες θα καλούνται όπως υποβάλουν τα σχετικά έντυπα Δήλωσης Ζημιάς», σημειώνει, καλώντας τους γεωργούς να ενημερώνουν για την κατάσταση τα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία, ώστε να υπάρχει σύντομη αξιολόγηση των αιτημάτων τους.
Ολική καταστροφή πατατών και στην Πάφο
Η καταστροφή των φυτειών πατατών λόγω του συνεχιζόμενου για τέταρτη μέρα χιονιά, είναι ολική και στην επαρχία Πάφου. Πατατοπαραγωγοί της περιοχής Μανδριών-Τίμης, όπου είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φυτειών στην επαρχία, εκφράζουν απόγνωση αφού τα τελευταία 24ωρα βλέπουν να καταστρέφονται οι φυτείες τους, αλλά και ο πατατόσπορος που διατίθεται για εξαγωγή.
Πέραν των καταστροφών στο προϊόν, τονίζουν εκπρόσωποι τους, έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές και τα συστήματα άρδευσης, καθώς και άλλα υλικά που χρησιμοποιούν για την εργασία τους.
Πλέον, αναφέρουν, θα χρειασθούν πρόσθετες ποσότητες νερού και λιπασμάτων για να περισώσουν ότι μπορεί να σωθεί, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κατακόρυφα και το κόστος για τους ίδιους.
Οι άσχημες αυτές εξελίξεις, τονίζουν, θα έχουν σημαντικές συνέπειες πρωτίστως για τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές.