Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, τόνισε τη σημασία του μηχανισμού «αγροτικής θωράκισης» πριν από την έναρξη της συνάντησης του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας (AGRIFISH) στις Βρυξέλλες.
Η Υπουργός υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Κύπρο, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην εκτίμηση των επιπτώσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον αγροτικό τομέα, αλλά να συμβάλλει και στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και αγροτισσών.
Επιπλέον, η κ. Παναγιώτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το όραμα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της γεωργίας, το οποίο περιλαμβάνει αναφορές που συνάδουν με τις προτεραιότητες της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στην ατζέντα της συνάντησης, ο όρος «αγροτική θωράκιση» αφορά την επανεξέταση των πολιτικών της ΕΕ και τον αντίκτυπό τους στις αγροτικές περιοχές, με στόχο να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των πολιτικών αυτών για τους κατοίκους και εργαζόμενους στην ύπαιθρο.
Ειδικότερα, οι Υπουργοί επρόκειτο να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης της αγροτικής ανάπτυξης στις στρατηγικές και τα ταμεία της ΕΕ ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι προκλήσεις των αγροτικών περιοχών.
Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του οράματος για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και επρόκειτο να συζητηθεί παρουσία του Επιτρόπου Χάνσεν.
Η Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως πρόκειται για ένα κείμενο, «το οποίο περιμέναμε με μεγάλη αγωνία» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι το πλαίσιο αυτό «περιλαμβάνει μέσα σημαντικά στοιχεία, τα οποία έχουμε κι εμείς στη δική μας στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα».
«Ξεχωρίζω τις αναφορές για δίκαιη τιμή στα γεωργικά προϊόντα, δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και τις αγρότισσες μας, δημιουργία ενός πρωτογενούς τομέα, ο οποίος θα είναι ελκυστικός για νέους και νέες, που είναι και δική μας προτεραιότητα» όπως είπε.
Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε επίσης ως σημαντική την αναφορά στην ανθεκτικότητα για το νερό και υπενθύμισε πως τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ (MED9) έχουν ζητήσει «μια ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το νερό, τόσο εντός όσο και εκτός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για να προστατεύει τους αγρότες και τις αγρότισσες μας από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες τις οποίες διανύουμε».
Σημειώνοντας πως υπάρχει αναφορά και για το μέλλον της αλιείας, η Υπουργός υπενθύμισε πως η Κύπρος ήδη στηρίζει τη διαδικασία για την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς, καθώς και τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε την Παρασκευή με τον Επίτροπο Καδή και άλλους αρμόδιους Υπουργούς για θέματα αλιείας, ωκεανών, ναυτιλίας και θαλάσσιων μεταφορών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, πρόσθεσε, «έχουμε στηρίξει το συγκεκριμένο σύμφωνο, διότι δημιουργεί πλαίσιο ανθεκτικότητας τόσο για τον τομέα της αλιείας όσο και για τις παράκτιες περιοχές».
Η Υπουργός πρόσθεσε πως στην ατζέντα του Συμβουλίου AGRIFISH βρίσκεται και η κατάσταση στις γεωργικές αγορές και το πώς εξελίσσονται με τα νέα παγκόσμια δεδομένα, όπως είπε.
«Ως Κύπρος θυμίζω ότι έχουμε ζητήσει και έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σημαντική στήριξη μέσα από το γεωργικό αποθεματικό, 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος βιώνει τις συνέπειες της ανομβρίας με απώλεια εισοδήματος. Καλούμε την Επιτροπή να συνεχίσει να είναι έμπρακτα αρωγός δίπλα στους αγρότες και τις αγρότισσες μας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που υπάρχουν», πρόσθεσε.
Η κ. Παναγιώτου ανακοίνωσε τέλος πως μετά το τέλος του Συμβουλίου θα μεταβεί στη Γαλλία, μετά από πρόσκληση της Γαλλίδας ομολόγου της, με αφορμή αγροτική έκθεση που γίνεται αυτή την περίοδο στο Παρίσι, όπου όπως είπε θα συμμετάσχει σε Υπουργική σύσκεψη αλλά και σε διμερή συνάντηση με τη Γαλλίδα Υπουργό, με αντικείμενο το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
ΚΥΠΕ