Τριών ειδών κλινικές θα είναι δυνατό να λειτουργούν στα νοσηλευτήρια της Κύπρου, ενώ για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακό ένα νοσοκομείο, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και εκτός απροόπτου θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Είναι προϊόν διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό σε επίσημες αλλά και ανεπίσημες συναντήσεις και η πορεία του προς τον Ολομέλεια της Βουλής και την ψήφιση του σε νόμο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αλλά και την αποφασιστικότητα των κομμάτων γενικά.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο αν και λειτουργούν, εδώ και χρόνια, ιατρικές σχολές ακόμα δεν έγινε εφικτό να λειτουργήσουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία και κλινικές λόγω έντονων διαφωνιών οι οποίες εδώ και σχεδόν μια δεκαετία εμποδίζουν την προώθηση των διαδικασιών, περιλαμβανομένης της νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος.
Το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε στον «Φ» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τόσο για την λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών εντός των νοσοκομείων όσο και για την αναγνώριση ενός νοσηλευτηρίου ως πανεπιστημιακό.
Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του νόμου θα είναι δυνατή η λειτουργία, εντός νοσοκομείων, κλινικών ο οποίες θα ονομάζονται «πανεπιστημιακές» και θα έχουν ως επικεφαλής, ακαδημαϊκό γιατρό.
Δίνεται όμως και η δυνατότητα λειτουργίας «συνδεδεμένων» κλινικών. «Αυτές οι κλινικές θα είναι νοσοκομειακές των οποίων ο διευθυντής, που επίσης θα είναι νοσοκομειακός γιατρός, θα επιλέγεται και θα ονομάζεται συνεργάτης ακαδημαϊκός από κάποια ιατρική σχολή».
«Και τέλος στα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να λειτουργούν βεβαίως και οι νοσοκομειακές κλινικές με τους νοσοκομειακούς τους γιατρούς».
Η λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών εντός νοσοκομείων θα είναι ανεξάρτητη με το αν ένα νοσηλευτήριο είναι πανεπιστημιακό ή όχι.
Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση ενός νοσοκομείου ως «πανεπιστημιακό», ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «αυτό θα είναι δυνατό να γίνει όταν ένα νοσηλευτήριο διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις από πέντε βασικές ιατρικές ειδικότητες: παθολογία, χειρουργική, παιδιατρική, ψυχιατρική και γυναικολογία».
Προς το παρόν, είπε ο κ. Δαμιανός, αυτή τη δυνατότητα φαίνεται να την έχουν μόνο τα νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγεία και «σίγουρα το νοσοκομείο Λευκωσίας».
Για να λειτουργήσει μια πανεπιστημιακή κλινική ή να αναγνωριστεί ένα νοσοκομείο ως πανεπιστημιακό, «πρέπει να περάσει από την απαραίτητη αξιολόγηση. Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνεται από τριμελή επιτροπή ξένων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα επιλέγονται από το υπουργείο Υγείας. Δεν θα είναι Κύπριοι δηλαδή. Η τελική έγκριση θα δίνεται από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).
Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταβατικές διατάξεις και πρέπει να τονίσουμε ότι οι ιδιωτικές ιατρικές σχολές, δηλαδή πέραν της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κύπρου, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις εν ισχύ συμφωνίες που και τώρα εφαρμόζουν με νοσηλευτήρια για την εκπαίδευση των φοιτητών τους».
«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο, βάσει και των μεταβατικών διατάξεων, ο ΟΚΥπΥ, που όπως αναφέραμε ήδη, έχει τη δυνατότητα να το κάνει, θα έχει στη διάθεση του 12 μήνες για να προετοιμαστεί σωστά με στόχο την αναγνώριση νοσοκομείων του ή κλινικών του σε πανεπιστημιακά».
«Ως Υπουργείο, έχουμε κάνει την απαραίτητη προεργασία, έχουμε διαβουλευθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα γίνονται εδώ και παρά πολλά χρόνια. Πρέπει σε κάποια στιγμή να καταλήξουμε. Με την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί στη Βουλή και αναμένουμε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας να πράξει και εκείνη ότι είναι δυνατό για να έχουμε σύντομα νόμο».