Οι πολίτες με προβληματικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα σπίτια τους ή με εγκαταστάσεις που υπέστησαν επεκτάσεις/ τροποποιήσεις, αν θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι, μάλλον πρέπει να καλέσουν οι ίδιοι τεχνικούς για σχετικό έλεγχο.

Κι αυτό επειδή, αν αναμένουν το νέο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου θα ρυθμίζεται ο έλεγχος, πρέπει να γνωρίζουν πως τώρα βγήκε από το συρτάρι. Αυτό σημαίνει, ότι μέχρι να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, να συζητηθεί, να εγκριθεί και να εφαρμοστεί, θα περάσουν μήνες.

Το θέμα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ήρθε στην επικαιρότητα λόγω του θανάτου της πενταμελούς οικογένειας στη Λεμεσό και με αφορμή το τραγικό περιστατικό έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ότι νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, απεσύρθη από την παρούσα και εκκρεμεί η κατάθεση νέου.

Πίσω από τη μη προώθηση του νομοσχεδίου το οποίο είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, με σκοπό τον έλεγχο/ επιθεώρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, φαίνεται να κρύβεται η αντιπαράθεση ιδιωτών ηλεκτρολόγων και υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Το νομοσχέδιο επηρέαζε την ΑΗΚ, αφού, όπως υπέδειξε και ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, της αφαιρούσε την αποκλειστικότητα του πρώτου ελέγχου των εγκαταστάσεων σε υποστατικά.

Υπέρ της αφαίρεσης της αποκλειστικότητας της ΑΗΚ από τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου είχαν ταχθεί και οι ιδιώτες εργολήπτες ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους/ επιθεωρήσεις.

Μάλιστα, ύστερα από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση («Ο περί Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022» και τους Κανονισμούς με τίτλο «Οι περί Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022»), οι ηλεκτρολόγοι προχώρησαν σε αναρτήσεις αναπτύσσοντας τις θέσεις τους, στρεφόμενοι κατά της ΑΗΚ.

Σημειώνεται, πως το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί κατατέθηκαν στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 με ένδειξη «Κατεπείγον με το χέρι». Το πακέτο μέτρων που προώθησε η τότε κυβέρνηση, πέραν του τερματισμού του μονοπωλίου της ΑΗΚ στον αρχικό έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, προέβλεπε και την έναρξη περιοδικών επιθεωρήσεων από προσοντούχους ιδιώτες. Οι επιθεωρήσεις μπορούσαν να διενεργηθούν ανά είδος/ κατηγορία/ χρήση των υποστατικών και ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Παράλληλα, ενεργοποιείτο διαδικασία περιοδικών επιθεωρήσεων των οποίων η συχνότητα θα αποφασίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Μεταφορών με σχετικό διάταγμα.

Ως προς τα υποστατικά δημοσίας χρήσης, οι περιοδικές επιθεωρήσεις αρχίζουν (σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο και τους σχετικούς κανονισμούς) αμέσως μετά τη δημοσίευση των σχετικών κανονισμών στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και επαναλαμβάνονται ανά διετία.

Σημειώνεται, πως σε περίπτωση κατά την οποίαν προκύψει από τις επιθεωρήσεις ότι μία εγκατάσταση είναι επικίνδυνη, υπάρχει η ευχέρεια  διακοπής της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποκλειστικότητα της ΑΗΚ ο πρώτος έλεγχος

Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, υποστήριξε με δηλώσεις του, πως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση περιείχε σοβαρά κενά και θα αποδυνάμωνε τη διαδικασία ελέγχου από την ΑΗΚ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το νέο νομοσχέδιο που αναθεωρήθηκε εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, διατηρώντας την αποκλειστικότητα του πρώτου ελέγχου στις ΑΗΚ, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την προστασία των πολιτών».

Ο Σύνδεσμος των Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων είχε ταχθεί κατά του μονοπωλίου της ΑΗΚ, ενώ υποδείκνυε, πως ο χρόνος αναμονής για έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κυμαινόταν στους τρεις μήνες και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ο έλεγχος διεκπεραιωνόταν με υπερωρίες.

Υπεδείκνυε επίσης, πως στην Αγγλία, της οποίας τα πρότυπα ακολουθεί η Κύπρος, τους ελέγχους διενεργούν ιδιωτικές εταιρείες επιθεωρητών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων πιστοποιημένες από το κράτος.

Υπέρ οι ιδιώτες ηλεκτρολόγοι, κατά η Αρχή Ηλεκτρισμού

Με βάση τη νομοθεσία που είχε προωθηθεί, όταν εκτελείται νέα ηλεκτρική εγκατάσταση ή διενεργούνται προσθήκες ή τροποποιήσεις, επαγγελματίας που θα εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες πρέπει να είναι αδειοδοτημένος, ώστε να είναι σε θέση να εκπονήσει και τη σχετική μελέτη και να επιβλέψει τις ηλεκτρολογικές εργασιών.

Μετά τη εκτέλεση τωn εργασιών διενεργείται επιθεώρηση προκειμένου  να διαπιστωθεί η συμμόρφωση της εγκατάστασης προς τους σχετικούς κανονισμούς.

Ένα από τα σημεία της νομοθεσίας που επηρεάζει την ΑΗΚ αφορά και την πρόνοια, σύμφωνα με την οποία μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος, η ΑΗΚ μπορεί να συμμετέχει, εφόσον το επιθυμεί, στον ανταγωνισμό για την επιθεώρηση και έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, παρατηρεί, πως πέραν του μονοπωλίου που θα έχανε η ΑΗΚ, μερικοί εργαζόμενοι της θα στερούνταν και κάποια από τα οφέλη τους, υπό την έννοια ότι διενεργούσαν τον αρχικό έλεγχο και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις υπερωριακά.

Ο κ. Καρούσος διευκρίνισε πως η ΑΗΚ δεν θα έβγαινε εκτός αγοράς, αλλά θα συμμετείχε μαζί με άλλους δικαιούχους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Ανέφερε δε, ότι όταν ετέθη το θέμα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης προέκυψαν αντιδράσεις από πλευράς υπαλλήλων της ΑΗΚ.

Όπως είπε ο κ. Καρούσος, στην πλειονότητα των χωρών ο πρώτος έλεγχος ασκείται από ιδιώτες. «Για να μην πάμε μακριά, αυτό εφαρμόζεται και στις βρετανικές βάσεις, όπου δεν δίνεται μικρότερη σημασία σε θέματα ασφάλειας», είπε. Διευκρίνισε δε, ότι δεν θα κάνει οποιοσδήποτε αυτή τη δουλειά αλλά θα οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση και θα εγγράφονται σε μητρώο το οποίο θα τηρεί η  Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία (αναλόγως σπουδών, προσόντων κ.ο.κ.).

Όπως είπε ο κ. Καρούσος, σε ιδιώτες θα ανατίθετο και ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.ο.κ.

Τέλος, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως κάποιοι από τους υπαλλήλους της ΑΗΚ δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στον ελεύθερο τους χρόνο.