Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας (ΕΟΑΛ) ασκεί έμμεσες πιέσεις στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ώστε να κλείσει τα μάτια στην ανέγερση πύργου 25 ορόφων έναντι της Πύλης Αμμοχώστου, όπως αφήνεται να νοηθεί πίσω από αναφορές του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Γιώργου Γεωργίου.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του ο κ. Γεωργίου παραπέμπουν σε προσπάθεια του ΕΟΑ να διαπραγματευθεί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων τους ορόφους της προτεινόμενης ανάπτυξης, αντί η κίνηση αυτή να γίνει από πλευράς του επενδυτή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε, ότι ο ΕΟΑ έστειλε επιστολή στο Τμήμα Αρχαιοτήτων με την οποία ζήτησε να επανεξεταστεί η αρνητική θέση που είχε εκφραστεί στο παρελθόν. Μας ζήτησε να επανεξετάσουμε τη θέση μας, με μια υποτίθεται συμβιβαστική πρόταση, με βάση την οποία οι 27 όροφοι που προτάθηκαν, να μειωθούν στους 25, είπε ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απάντηση του Τμήματος ήταν αρνητική.

Ο κ. Γεωργίου υποδεικνύει, πως η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας, με βάση την οποία στην περιοχή μπορούν να ανεγερθούν κτήρια μέχρι οκτώ ορόφους. Εξήγησε δε, πως ο Δήμος Λευκωσίας επί Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη (ο οποίος στο μεταξύ εξελέγη πρόεδρος του ΕΟΑ) άσκησε τη διακριτική του ευχέρεια και ενέκρινε δύο επιπλέον ορόφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι όροφοι από οκτώ να αυξηθούν σε δέκα. Εξήγησε επίσης, πως ο διευθυντής Πολεοδομίας έχει τη διακριτική ευχέρεια να εγκρίνει επιπλέον ορόφους.

Ο διευθυντής Πολεοδομίας ζήτησε την άποψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο απάντησε αρνητικά, οπόταν η Πολεοδομία απάντησε στον Δήμο,  ότι λόγω της θέσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων η εξέταση της αίτησης διακόπτεται.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι επειδή η διακριτική ευχέρεια είχε καταντήσει, περίπου, συνήθης πρακτική στα χέρια των Δήμων, με οδηγία του ιδίου, ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας κ. Κυριάκος Κούνδουρος εξέδωσε εγκύκλιο καθιστώντας πιο αυστηρή την έγκριση επιπλέον ορόφων μέσω της άσκησης διακριτικής ευχέρειας. Η οδηγία εξεδόθη τον Μάιο του 2023.

Σημειώνεται, πως ο διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφερόμενος στη σχετική εγκύκλιο είπε ότι με βάση αυτήν, «δεν ασκείται διακριτική ευχέρεια σε τεμάχια τα οποία βρίσκονταν πλησίον αρχαιολογικών χώρων ή και μεμονωμένων αρχαίων μνημείων».  

Σχετικά με το θέμα, η Πολεοδομία θεωρεί ότι αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΕΟΑ Λευκωσίας, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι η αρμόδια πολεοδομική Αρχή. Η Πολεοδομία θεωρεί πως ο ΕΟΑ πρέπει να ετοιμάσει τη δική του σύσταση σχετικά για την ανάπτυξη, με τεκμηριωμένη έκθεση, μαζί με τις απόψεις της Τοπικής Αρχής (που είναι ο Δήμος Λευκωσίας) και αφού την υποβάλει στην Πολεοδομία, το Τμήμα θα την εξετάσει για να αποφασίσει σχετικά.

Ο κ. Γιωρκάτζης τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης αλλά διευκρινίζει πως δεν θα αποφασίσει ο ίδιος αλλά τα αρμόδια όργανα του ΕΟΑ. Χωρίς να δεσμεύω κανένα, αντιλαμβάνομαι ότι η θέση που επικρατεί είναι ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία για ανάπτυξη της περιοχής, η οποία είναι υποβαθμισμένη είπε ο κ. Γιωρκάτζης. Θεωρεί επίσης πως από την ανάπτυξη δεν επηρεάζεται η Πύλη Αμμοχώστου.

Το θέμα αναμένεται να έχει και άλλα επεισόδια και στην πορεία θα διαφανεί κατά πόσον θα εγκριθεί η αίτηση και πόσες θα ακολουθήσουν και από άλλους επενδυτές.

Σημειώνεται, πως αρχικά ζητήθηκε η ανέγερση κτηρίου 36 ορόφων και ύψους 150 μέτρων. Ένεκα της αντίθετης άποψης που εκφράζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, οι όροφοι μειώθηκαν αρχικά σε 27 και στη συνέχεια σε 25.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος ανέφερε στον «Φ» πως το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τον ΕΟΑ. Όσον αφορά τη στάση του Δήμου, ο κ. Προύντζος μας παρέπεμψε στον κ. Γιωρκάτζη επί δημαρχίας του οποίου έτυχε χειρισμού η αίτηση.