Σάλος έχει ξεσπάσει από τις καταγγελίες ότι σχολεία είχαν πρόθεση να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν και μετάβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο λιμανάκι της Κερύνειας. Δραστηριότητες που οργανώνονται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και οι οποίες περιλαμβάνουν προγράμματα για μαθητές σε σχολικό αλλά και μη σχολικό χρόνο καθώς και εργαστήρια και συνέδρια για εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων.
Οι αντιδράσεις έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς για τα προγράμματα αυτά υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία απεστάλη στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 στους διευθυντές σχολείων όλων των βαθμίδων για να ενημερώσουν σχετικά τους εκπαιδευτικούς τους. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εγκύκλιος αποστέλλεται στα σχολεία τα τελευταία εννέα χρόνια, όσα είναι και τα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος αυτού με τη διαφορά όμως, ότι μόνο φέτος τέθηκε θέμα μετάβασης στα κατεχόμενα.
Το θέμα αυτό αναδείχθηκε από το δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ και αφορμή για τις αντιδράσεις στάθηκε η οργάνωση δραστηριότητας από σχολείο, στο πρόγραμμα της οποίας περιελάμβανε και επίσκεψη στο λιμάνι της Κερύνειας. Μάλιστα, στην ενημέρωση του σχολείου προς τους μαθητές και τους γονείς αναφερόταν πως ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας διοργανώνει σειρά επισκέψεων για παιδιά (13-17 χρόνων) σε σημαντικές τοποθεσίες με τίτλο «Κύπρος: Τάξη δίχως τοίχους».
Οι συμμετέχοντες, ανέφερε, και από τις δύο κοινότητες (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή) θα λάβουν μέρος σε ένα εργαστήρι προετοιμασίας και θα επισκεφθούν δύο τοποθεσίες εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής. Μάλιστα, από το σχολείο γινόταν και αναφορά στη διέλευση των μαθητών από τα οδοφράγματα και στα έγγραφα που θα έπρεπε να είχαν μαζί τους.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για δραστηριότητα που θα γινόταν το περασμένο Σάββατο, εκτός σχολικού χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει τη διερεύνηση για την εμπλοκή δύο σχολείων (της επαρχίας Λευκωσίας) σε τέτοια βάση.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας διευκρίνισε στον «Φ» πως η συμμετοχή μαθητών σε προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται σε μη σχολικό χρόνο, γίνεται σε εθελοντική βάση και με έγκριση των γονέων/κηδεμόνων τους, χωρίς την οποιαδήποτε ευθύνη του σχολείου.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το να επισκέπτεται κάποιος τα κατεχόμενα είναι προσωπικό του θέμα, όμως στο πρόγραμμα των σχολείων δεν υπάρχουν επισκέψεις στα κατεχόμενα.
«Όμως, στάλθηκε μια εγκύκλιος σε ό,τι αφορά μια ΜΚΟ, η οποία διοργανώνει προγράμματα. Έχει σταλεί επίσημα από το Υπουργείο, υπογεγραμμένη στα σχολεία και τους διευθυντές, εθελοντικά αν ήθελαν να το προωθήσουν», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, σημειώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας πρέπει να απαντήσει εάν αυτά τα προγράμματα τα έχει ελέγξει.
Κάθε χρόνο η εγκύκλιος- Μόνο φέτος τέθηκε θέμα μετάβασης στα κατεχόμενα
Στο πλαίσιο της διερεύνησης του θέματος από τον «Φ» διαφάνηκε ότι η εγκύκλιος αυτή αποστέλλεται τα τελευταία εννέα χρόνια, καθώς το Υπουργείο στηρίζει δράσεις που έχουν να κάνουν με θέματα αντιρατσισμού, ειρήνης και γνωριμίας των μαθητών με την ιστορία και τα κατεχόμενα μας μέρη, χωρίς όμως να προάγει τη μετάβαση στα κατεχόμενα από σχολεία και δη σε σχολικό χρόνο. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι δράσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος IMAGINE και σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά σε παιδαγωγικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου καθώς και στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του Λήδρα Πάλας κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου.
Ωστόσο, όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή, μόνο φέτος έγινε αναφορά σε επίσκεψη σε κατεχόμενη τοποθεσία (Κερύνεια) και δη, με αναφορές και ενημέρωση από σχολείο για επίσκεψη σε μη εργάσιμο χρόνο (θα γινόταν Σάββατο).
Σημειώνεται επίσης ότι τα τελευταία τρία χρόνια, στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί καθώς το ψευδοκράτος έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή τους.
«Το πρόγραμμα τυγχάνει της στήριξης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και από το 2017 έχει φέρει μαζί 6.700 μαθητές από όλες τις κοινότητες του νησιού, ενώ 1.200 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο σεμιναρίων του προγράμματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και το Σπίτι της Συνεργασίας και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν μονοκοινοτικά σε όλες τις επαρχίες και δικοινοτικά στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, με τη συμμετοχή Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών. Σε μελλοντικό στάδιο και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα παιδιά ενδέχεται επίσης να συναντηθούν με παιδιά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο.
Στο τέλος της αναφέρεται ότι «για συμμετοχή στα προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους».
Υπουργείο Παιδείας: Δεν έχουν εμπλοκή τα σχολεία στις επισκέψεις μαθητών στα κατεχόμενα
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), διευκρινίζει ότι «η συμμετοχή μαθητών/μαθητριών σε προγράμματα και δράσεις που διοργανώνονται από εξωτερικούς φορείς και πραγματοποιούνται σε μη σχολικό χρόνο, πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση και με έγκριση των γονέων και κηδεμόνων τους, χωρίς την οποιαδήποτε ευθύνη και εμπλοκή των σχολικών μονάδων ή του ΥΠΑΝ».
Σημειώνεται ότι, «ειδικά σε θέματα μετάβασης παιδιών στα κατεχόμενα, τα σχολεία δεν έχουν εμπλοκή».