Παζάρεμα για το ύψος των κτηρίων που προγραμματίζεται να ανεγερθούν έναντι της Πύλης Αμμοχώστου φαίνεται να επιχειρείται το τελευταίο διάστημα, με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να εναντιώνεται στην ανέγερση πύργου 36 ορόφων, οι οποίοι στη συνέχεια προτάθηκε να μειωθούν στους 27 και τώρα στους 25.

Όπως πληροφορείται το philenews, το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν συζητά καν ανέγερση κτηρίων πέραν των οκτώ ορόφων που προβλέπει το Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή. Παράλληλα, διαφωνεί και με την εφαρμογή της πρόνοιας για αύξηση των ορόφων κατά δύο μέσω της λεγόμενης διακριτικής ευχέρειας, υποδεικνύοντας πως σε περιπτώσεις που οι αναπτύξεις γειτνιάζουν με αρχαία μνημεία, η διακριτική ευχέρεια δεν εφαρμόζεται. Και βεβαίως διαφωνεί με την περαιτέρω αύξηση των ορόφων μέσω άλλων μεθόδων που ανεβάζουν τους ορόφους σε 25 κοκ.

Διαφωνία με την ανέγερση πύργου έναντι της Πύλης Αμμοχώστου εξέφρασε με χθεσινή ανακοίνωση του και ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων (ΣΚΑ).

Αρχικά ο επενδυτής είχε υποβάλει αίτηση για ανέγερση πύργου 36 ορόφων παρά την Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία (γωνία Στασίνου και Λάρνακος), ύψους περίπου 150 μέτρων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε χαρακτηρίσει την ανάπτυξη ως «πρωτόγνωρο και απαράδεκτο πολεοδομικό παραλογισμό», υπό την έννοια ότι ουσιαστικά καταργεί τα τείχη. Τότε, το Τμήμα Αρχαιοτήτων  είχε διατυπώσει την έντονη διαφωνία του τόσο στον Δήμο Λευκωσίας (ήταν πολεοδομική αρχή) όσον και στο Τμήμα Περιβάλλοντος. 

Η εταιρεία είχε και «σχέδιο Β» με βάση το οποίο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ανέγερσης τεσσάρων οκταώροφων κτηρίων τα οποία δικαιούται με βάση τον συντελεστή δόμησης της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα κτιζόταν ξενοδοχείο αλλά πολυκατοικίες για οικιστικούς σκοπούς, με πολυτελή διαμερίσματα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είχε αναφέρει στον «Φ», πως με το κτήριο των 36 ορόφων θα υπήρχε στην περιοχή ένα ψηλό μεν αλλά σχετικά στενό κτήριο, ενώ με τα τέσσερα οκταώροφα, πέραν του ότι δεν θα μείνει αρκετός ελεύθερος χώρος για πράσινο κ.λπ., η σκιά που θα πέφτει προς την Πύλη Αμμοχώστου θα έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος σε σχέση με τη σκιά του στενού κτηρίου. Επιπλέον, ανέφερε πως από οικονομικής πλευράς τα πολυτελή διαμερίσματα θα φέρουν περισσότερο κέρδος σε σχέση με το ξενοδοχείο των 36 ορόφων.

Οι θέσεις που είχε εκφράσει το Τμήμα και οι οποίες ισχύουν μέχρι και σήμερα εστιάζονται στα ακόλουθα:

-Το τεμάχιο στο οποίο (αρχικά) προτάθηκε η ανέγερση των 36 ορόφων γειτνιάζει με τις οχυρώσεις της Λευκωσίας, δηλαδή τα τείχη και την τάφρο που είναι κηρυγμένα μνημεία πρώτου πίνακα.

-Το προτεινόμενο κτήριο χωροθετείται απέναντι από τη σημαντικότερη πύλη των τειχών, που είναι η Πύλη Αμμοχώστου.

-Το κτίσμα και η κλίμακα του ξεφεύγουν πολύ από τα επιτρεπόμενα και επιπλέον δεν συνάδει με την οχύρωση της πόλης. 

-Η προτεινόμενη ανάπτυξη, πέραν του ότι ουσιαστικά ακυρώνει την ίδια την οχύρωση της Λευκωσίας, αποτελεί και αρνητική επέμβαση. 

-Τα τείχη της Λευκωσίας αποτελούν το πιο σημαντικό μνημείο της πρωτεύουσας.

-Τέτοια κτήρια, τόσο κοντά στα τείχη, ίσως ακυρώνουν όχι μόνον τα ίδια τα τείχη αλλά και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της ίδιας της πόλης, διότι το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας διαμορφώθηκε ακριβώς πάνω στο τείχος που αποτελεί έναν κεντρικό άξονα, ο οποίος καθορίζει την μορφή της πόλης.

Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων που θα φιλοξενήσουν την όποια ανάπτυξη εγκριθεί, ανέρχεται στα 3.408 τετραγωνικά μέτρα.

Στη μελέτη που υπέβαλε η εταιρεία στον Δήμο Λευκωσίας αναφέρεται πως η προτεινόμενη Πολιτική Ανάπτυξης των Ψυχαγωγικών Χρήσεων (Π.Α.Ψ. 2) για την περιοχή, επιτρέπει Αναπτύξεις Φιλοξενίας σχετιζόμενες με ξενοδοχεία και συναφείς χρήσεις, στον Πυρήνα της Εμπορικής Ζώνης (ΠΕΖ), στις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (ΕΖ) και κατά μήκος των εμπορικών δρόμων και της περιοχής της Τάφρου και των Προμαχώνων.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται επίσης, πως το προτεινόμενο έργο αποτελεί Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη εντός μιας ενιαίας κτηριακής μονάδας, όπου τα δωμάτια του ξενοδοχείου συνυπάρχουν με τις οικιστικές μονάδες σε διαφορετικά επίπεδα.