Το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, δεν απασχολεί αυτή την περίοδο μόνο την Κύπρο που ψήφισε πρόσφατα τη σχετική νομοθεσία, αλλά και την Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνει ενδιαφέρον τόσο από δικά της κολλέγια για να αναβαθμιστούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και από κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ήδη, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι αναφορές σε ελλαδικά ΜΜΕ για το ενδιαφέρον και κυπριακών ιδρυμάτων να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, με σχετικό ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα, να αναφέρεται συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο Frederick βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ενδεχόμενο επέκτασης του στην Ελλάδα και δη, με περισσότερες από τρεις Σχολές (τις οποίες προνοεί η ελληνική νομοθεσία). Γίνεται λόγος για ίδρυση παραρτήματος με Νομική Σχολή, Πολυτεχνική, Σχολή Υγείας καθώς και Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών. Ο «Φ» μετέφερε αυτές τις πληροφορίες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Γιώργο Δημοσθένους, ο οποίος αρκέστηκε στο να δηλώσει πως στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για διεθνοποίηση του Πανεπιστήμιου Frederick είναι κάτι που το ενδιαφέρει και μάλιστα το εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό. «Πριν ακόμη την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, εμείς ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ερωτηθείς για τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σε Ελλάδα και Κύπρο για τη λειτουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε πως τέτοιου είδους διαδικασίες είναι και χρονοβόρες και απαιτητικές, δίνοντας το παράδειγμα του Frederick το οποίο υπέβαλε αίτηση για δημιουργία Πανεπιστημίου στις 12 Ιανουαρίου 2006 και έλαβε αρχική άδεια λειτουργίας την 1η Οκτωβρίου 2007.

Από πλευράς Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του, Νίκος Καρτακούλλης, ανέφερε στον «Φ» πως είναι πλέον δεδομένο ότι το πανεπιστήμιο κάνει όλη την απαραίτητη προεργασία που είναι αρκετά χρονοβόρα και ετοιμάζει όλα τα αναγκαία για να μπορεί να υποβάλει την αίτησή του. Σύμφωνα με τον κ. Καρτακούλλη, το εγχείρημα αυτό δεν αφορά μόνο τα προγράμματα που θα προσφερθούν στην Ελλάδα αλλά και τις κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές του πανεπιστημίου εκεί, ενώ σημείωσε ότι σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον του πανεπιστημίου στρέφεται στην Αθήνα.

Ο «Φ» επικοινώνησε και με τον CEO και πρόεδρο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστόφορο Χατζηκυπριανού, για το κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον για παράρτημα στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε «το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού μελετά τις νομοθεσίες και άλλες διαδικασίες στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα και θα δει το χρονικό διάστημα το οποίο θα είναι κατάλληλο για να καταθέσει τη δική του αίτηση». Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο και μοναδικό ίδρυμα της Κύπρου που λειτούργησε παράρτημα στη Γερμανία προσφέροντας Ιατρική, εδώ και τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυπριανού, η Ιατρική αναμένεται να είναι ένας από τους κλάδους για τον οποίο θα υποβληθεί αίτηση και στην Ελλάδα, όταν το πανεπιστήμιο κρίνει ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της απώλειας Ελλαδιτών φοιτητών λόγω των πανεπιστημίων και των παραρτημάτων στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηκυπριανού ανέφερε ότι από πλευράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου γίνονται και μάλιστα, επιτυχώς, προσπάθειες προσέλκυσης φοιτητών και από άλλες χώρες, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στα κρατικά πανεπιστήμια της Ελλάδας που ενδιαφέρονται να κάνουν άνοιγμα στην Κύπρο, μέσω της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυπριακή Βουλή για ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων, υπενθυμίζεται ότι έχει ακουστεί το όνομα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ έγκυρες πληροφορίες του «Φ» κάνουν λόγο για σοβαρές σκέψεις για κάτι τέτοιο και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.