Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανείπωτη τραγωδία στη Λεμεσό, η οποία συγκλόνισε όλη την Κύπρο. Θύματα της τραγωδίας είναι ο πατέρας Bassem Adeeb Gamil Takla, 35 ετών από την Αίγυπτο, η μητέρα Μαρία Γεωργίου, 33 ετών από τη Λεμεσό, και τα τρία παιδιά τους, ηλικίας 2, 3 και 7 ετών, οι οποίοι διέμεναν στην κατοικία.

Τα αίτια της τραγωδίας διερευνώνται από την πρώτη στιγμή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να συλλέγουν στοιχεία και τεκμήρια για να καταλήξουν σε ασφαλή και επιβεβαιωμένα συμπεράσματα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σημείο της τραγωδίας, έχουν περισυλλεγεί τεκμήρια, τα οποία αναμένεται να αποσταλούν σήμερα, Δευτέρα, στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου για εξέταση. Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ετοιμάζει τη δική της έκθεση, η οποία θα βασίζεται στα ευρήματα της έρευνας.

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με την εστία φωτιάς να είναι έντονη στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θεωρεί ότι το συμβάν μπορεί να οφείλεται σε ηλεκτρικό πρόβλημα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η φωτιά να προκλήθηκε από την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού, τις πρίζες ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Η αστραπιαία εξάπλωση της φωτιάς αποδίδεται στο οξυγόνο που υπήρχε στον χώρο. Εκτιμάται ότι όταν έσπασε το τζάμι στο σαλόνι, η εισροή οξυγόνου τροφοδότησε τη φωτιά, καθιστώντας αδύνατη την είσοδο στο σπίτι τόσο των συγγενών όσο και των αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι στο σημείο.

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ετοιμάζει επίσης τη δική της έκθεση, η οποία, μαζί με τις άλλες, θα παραδοθεί στην Αστυνομία μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Στο μεταξύ, η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει να λαμβάνει καταθέσεις από στενά συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγγενείς ανέφεραν ότι η οικογένεια είχε ανάψει την καινούρια σόμπα που είχε αγοράσει για να ζεσταίνει τον ενιαίο χώρο του σπιτιού.

Περαιτέρω, η έρευνα επικεντρώνεται και στις μετατροπές που έγιναν στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Οι αλλαγές στους ανοιχτούς χώρους του σπιτιού με γυψοσανίδες φαίνεται να είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί η οικογένεια.

Τα πέντε θύματα βρέθηκαν αναίσθητα μέσα στα δύο υπνοδωμάτια, την ώρα που το σπίτι είχε καταληφθεί από φλόγες. Οι αναθυμιάσεις και οι πυκνοί καπνοί γέμισαν το σπίτι σε ελάχιστα λεπτά, χωρίς να αφήσουν χρόνο αντίδρασης στους ενοίκους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις νεκροτομές που διενήργησε ο ιατροδικαστής Ορθόδοξος Ορθοδόξου. Στα πέντε θύματα εντοπίστηκε εισπνοή αιθάλης και καψίματα από τις φλόγες που τύλιξαν τα υπνοδωμάτια.

Πρόεδρος ΣΕΗΚ: «Μέρα ντροπής για τον κλάδο μας – Ασήκωτες οι ευθύνες μας»

Με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό, η οποία στοίχισε τη ζωή σε μια ολόκληρη οικογένεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, Γιώργος Κυριάκου, καταγγέλλει μέσω ανάρτησής του τις σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Όπως σημειώνει, η κυπριακή αγορά έχει κατακλυστεί από ακατάλληλο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ο οποίος, σύμφωνα με ελέγχους σε διαπιστευμένα κέντρα του εξωτερικού, είναι επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στις αρμόδιες αρχές, η λήψη ουσιαστικών μέτρων καθυστερεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει επικίνδυνη για τους πολίτες.

Ο ΣΕΗΚ είχε προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία ήδη από το 2017, όμως το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει αβέβαιη και επικίνδυνη. «Τρεις θάνατοι το 2024, πέντε το 2025, εκατοντάδες πυρκαγιές και αμέτρητες περιουσίες σε κίνδυνο. Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμα μέχρι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΣΕΗΚ, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να σταματήσουν να αδιαφορούν και να λάβουν άμεσα μέτρα.