Δύο εντελώς αντίθετες, αλλά και παράδοξες εικόνες, που προκαλούν ερωτήματα και οφείλουν να προβληματίσουν, αντικρύζει πλέον κάποιος στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Ένα σημαντικό μέρος του, ανάμεσα του και το μεγάλο κτήριο των αφίξεων και αναχωρήσεων, έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου.

Το σπασμένα πλακάκια στο εξωτερικό, στο οποίο έχει μπει περίφραξη, τα πουλιά που εισέρχονται στο εσωτερικό από διαλυμένα ψευδοτάβανα, τα αφημένα σκουπίδια, αλλά και τα χόρτα παραπέμπουν σε εγκαταλειμμένη περιοχή. Ίδιες εικόνες και στον μεγάλο χώρο στάθμευσης, αλλά και κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στον κυκλικό κόμβο. Χόρτα έχουν φυτρώσει ακόμα και ανάμεσα στο μπετόν, αλλά και στα πεζοδρόμια που έχουν ανασηκωθεί. Η παραδοξότητα έγκειται στο γεγονός πως οι υπόλοιποι χώροι, που ενοικιάστηκαν σε ιδιώτες, είναι φροντισμένοι όπως αυτός του πανεπιστημίου Unicaf University, που κάνει μαθήματα εξ αποστάσεως και της Skylink Services, που διαχειρίζεται την αίθουσα VIP.

Οι εικόνες που απαθανάτισε από τον χώρο ο «Φ» αποδεικνύουν του λόγου του αληθές και είναι αυτές που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, ο πρόεδρος του οποίου κάλεσε εσπευσμένα πριν από ένα μήνα τον υπουργό Μεταφορών για να δει την κατάσταση του χώρου, ζητώντας αξιοποίησή του. Σημειώνεται πως η διαχείριση του χώρου εκχωρήθηκε στη Hermes Airports όταν υπογράφηκε η συμφωνία παραχώρησης των αεροδρομίων. Η ανάδοχος εταιρεία είναι υπεύθυνη για την ενοικίαση των χώρων, με το κράτος να λαμβάνει μερίδιο από τα έσοδα.

«Το πρώτο πράγμα που βλέπει πηγαίνοντας κάποιος στο παλαιό αεροδρόμιο είναι την απαράδεκτη κατάστασή του. Το κύριο κτήριο είναι κλεισμένο με ξύλα και συρμάτινη περίφραξή, ενώ υπάρχουν χόρτα παντού. Εκεί υπάρχει η αίθουσα VIP της Skylink και αυτή είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν όσοι έρχονται στην Κύπρο και την χρησιμοποιούν. Αυτό είναι απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα το 2025», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ δρ Νάκης Αντωνίου, υποδεικνύοντας πως κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Μεταφορών. «Στο κτήριο του αεροδρομίου, που τώρα είναι κλειστό, θα μπορούσαν να στεγαστούν εταιρείες logistics, ακόμα και εταιρείες που ενοικιάζουν αυτοκίνητα. Επίσης, μπορεί ν’ αξιοποιηθεί ο χώρος και με άλλους τρόπους και να δημιουργηθεί, για παράδειγμα, ένα airport hotel. Εμείς ζητούμε να τύχει εκμετάλλευσης εκείνη η τεράστια περιουσία στο παλαιό αεροδρόμιο, που ανήκει στους πολίτες της Κύπρου. Εάν μείνει έτσι, θα καταστραφεί και θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο που θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα κτήρια», υπέδειξε, προσθέτοντας πως στον χώρο δραστηριοποιείται και η Bird Aviation, η οποία συντηρεί αεροσκάφη. «Στην Κύπρο ήρθε και μια άλλη εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων η GE Aerospace, η οποία ασχολείται με συντήρηση μηχανών αεροπλάνων και βρίσκεται στη Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου. Άρα, θα μπορούσε να γίνει ένας κόμβος η Κύπρος για τέτοιες δραστηριότητες και ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου προσφέρεται».

Τη θέση του ΕΒΕΛ στηρίζει και ο δήμαρχος Λάρνακας, ο οποίος τόνισε πως η εικόνα του χώρου είναι κακή. «Εκείνος ο χώρος θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος της Λάρνακας και της Κύπρου. Από τη στιγμή που η δικαιοδοσία του είναι στην Hermes, έπρεπε να έχει έγνοια για την ανάπτυξή του. Πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε να έχει μακροχρόνια χρήση ο χώρος. Εμείς προσπαθήσαμε και για πανεπιστημιακές σχολές στο χώρο και ενδιαφέρθηκαν και επενδυτές. Ωστόσο, επειδή είναι για κάποια χρόνια στην Hermes και μετά στο κράτος απαιτεί συντονισμό».

«Παραμελημένος ο χώρος», παραδέχεται ο Βαφεάδης

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση που είδε κατά την επίσκεψή του στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου εξέφρασε μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος παραδέχθηκε πως ο χώρος «είναι παραμελημένος» και πως «δεν αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σημείωσε δε πως πρέπει ν’ αρχίσουν συζητήσεις με τη Hermes για την αξιοποίησή του. «Ως πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει καλλωπισμός του χώρου. Εμείς δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι το 2032 (ημερομηνία λήξης της σύμβασης με Hermes) για να μπορέσουμε ν’ αξιοποιήσουμε τον χώρο, επειδή η Λάρνακα θα χάσει τουλάχιστον 7 χρόνια. Πρόθεσή μου είναι να βρεθούν τρόποι από τώρα, σε συνεργασία με τη Hermes, για να γίνει ο χώρος πιο καλός. Δέχομαι πως υπάρχουν συμβάσεις που τρέχουν, που δεν μπορούν να ακυρωθούν. Όμως, εάν ξεκινήσουμε να βλέπουμε πιο στενά το θέμα θα βρεθούν λύσεις».

Ο κ. Βαφεάδης σημείωσε πως η νέα σύμβαση για τα αεροδρόμια θ’ αρχίσει να ετοιμάζεται το 2027. «Έτσι θα πρέπει από τότε ν’ αξιολογήσουμε πόσο απέδωσαν οι πρόνοιες της σύμβασης κι εάν αξιοποιήθηκε η γη που παραχωρήθηκε. Η άποψή μου είναι πως αυτή η περιοχή πρέπει ν’ αξιοποιηθεί σε σχέση με το νέο αεροδρόμιο, διότι έχουμε μια γη πολύ μεγάλης αξίας, που βρίσκεται δίπλα από τον δίαυλο. Άρα δεν μπορεί ν’ αξιοποιηθεί ως πανεπιστήμιο, που θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε αλλού. Αν θα μείνει στη νέα σύμβαση ή θα το αφαιρέσουμε, θα είναι κάτι που πρέπει να δούμε σε σχέση με τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στον χώρο», πρόσθεσε.

Ρίχνει ευθύνες στο κράτος η Hermes

Η εφημερίδα μας έθεσε στη Hermes Airports τα θέματα που προκύπτουν τόσο με την καθαριότητα στο παλαιό αεροδρόμιο, όσο και με τη γενικότερη αξιοποίησή του. Για το πρώτο μας αναφέρθηκε πως για τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται γίνεται καθαρισμός δύο φορές τον χρόνο. Για το δεύτερο η εταιρεία απαντά πως αυτή τη στιγμή, μετά από πολλές προσπάθειες που κατέβαλε, αξιοποιείται περίπου το 75% του χώρου, αφού πέραν από αυτές που προαναφέρθηκαν, στο παλαιό αεροδρόμιο δραστηριοποιούνται και εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Επιπρόσθετα, μέρος του χώρου στάθμευσης ενοικιάζεται σε εταιρείες αυτοκινήτων ενοικιάσεως.

Η Hermes τονίζει, εξάλλου, πως έκανε πολλές προσπάθειες ώστε να βρεθεί ένας μεγάλος επενδυτής για ν’ αξιοποιήσει τον χώρο και πως, μάλιστα, έχει ζητήσει από το κράτος να βρει λύση ώστε μετά τη λήξη της δικής της σύμβασης, ο ίδιος να μπορεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για εύλογο χρονικό διάστημα στο παλαιό αεροδρόμιο, ώστε ν’ αποσβέσει την επένδυσή του. «Στόχος της Hermes είναι ν’ αξιοποιηθεί πλήρως ο χώρος μέσω επενδύσεων. Οι προσπάθειες που έγιναν από τη διαχειρίστρια εταιρεία για ν’ αξιοποιηθεί πλήρως το παλαιό αεροδρόμιο δεν τελεσφόρησαν, επειδή υπάρχει λήξη της συμφωνίας παραχώρησης και δεν μπόρεσε το κράτος, μέχρι τώρα, να εγγυηθεί στους πιθανούς επενδυτές πως μετά τη λήξη της σύμβασης με τη Hermes θα μπορούν να χρησιμοποιούν την επένδυσή τους με τους ίδιους όρους. Το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπο να γίνει μια συμφωνία με τον οποιονδήποτε επενδυτή. Ως Hermes δεν έχουμε δικαίωμα να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτους, πέραν της δικής μας σύμβασης που λήγει στις 11 Νοεμβρίου του 2032».