Aντιπροσωπία μαθητριών του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», που έχουν επιλέξει το μάθημα «Λογική-Φιλοσοφία», παρακολούθησε στις 6 Φεβρουαρίου την Ημερίδα Φιλοσοφίας με θέμα «Φιλοσοφία και Τεχνητή Νοημοσύνη. Ανάγκες και προκλήσεις στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης» που διοργανώθηκε από την Ομάδα Λογικής- Φιλοσοφίας του ΥΠΑΝ και έλαβε χώρα στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Λευκάρων.

Οι μαθήτριες, συνοδευόμενες από την καθηγήτριά τους Δρ Έλσα Νικολαΐδου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης ένα επιστημονικό-φιλοσοφικό συνέδριο με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι έριξαν φως στις διαφορετικές πτυχές των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, λόγω της κυριαρχίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν των ομιλιών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει η φιλοσοφία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με συνέπεια να γίνεται επιτακτικό το αίτημα για την αναγκαιότητα της διδασκαλίας του μαθήματος της Φιλοσοφίας και των εργαλείων της -του ορθού λόγου και της κριτικής σκέψης– στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας και όχι μόνο στην κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών και Κλασικών Σπουδών (όπως συμβαίνει σήμερα).

Στη συνέχεια η σύνδεση της φιλοσοφίας με όλους τους σύγχρονους τομείς της ανθρώπινης γνώσης και τεχνολογίας έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια των άρτιων παρουσιάσεων των προσκεκλημένων ομιλητών. Ο Δρ Νίκος Λυγερός, πρώτος ομιλητής, ανέπτυξε το θέμα της «ανάγκης της φιλοσοφίας και της πρόκλησης της τεχνητής νοημοσύνης» με αναφορές στον Σωκράτη (και τη διάσημη μαιευτική του μέθοδο) και στον Wittgenstein (η φιλοσοφία του οποίου αποτέλεσε τομή στην ανθρώπινη σκέψη). Η Δρ Ειρήνη Πολυκάρπου παρουσίασε το θέμα: «Ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης: Ηθικά διλήμματα και εκτιμήσεις».

Ο Δρ Σάββας Χατζηχριστοφής με αφετηρία τον μύθο της ψυχής στην αρχαιότητα, έθεσε σημαντικά ερωτήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και αφορούν τη σχέση του με την τεχνητή νοημοσύνη (που βρίσκεται σε εφηβικό στάδιο) και τις αξίες που θα πρέπει να κατακτήσει το άτομο (σεβασμό, σοφία, αυτογνωσία, πειθαρχία). Τέλος, ο Δρ Λοΐζος Μιχαήλ απάντησε στο ερώτημα που έθεσε στον τίτλο της ομιλίας του: Quo Vadis, Intelligentia Artificialis?». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Ανδρέα Σοφόκλη (ΕΜΕ Φιλολογικών, Υπεύθυνου Ομάδας Αναλυτικού προγράμματος Λογικής- Φιλοσοφίας, ΥΠΑΝ).

Οι μαθήτριες του Λυκείου Αραδίππου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες της Ημερίδας Φιλοσοφίας και συζήτησαν με τους προσκεκλημένους ομιλητές τις δικές τους ανησυχίες που αφορούν την ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που καθιστά το μέλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο και συνεπώς απρόβλεπτο.

Το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» στόχο έχει να προσφέρει τα μεγαλύτερα εφόδια σε όλους τους μαθητές του μέσα από ποικιλία δράσεων, όπου πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές. Ως εκ τούτου, τον Απρίλιο του 2025 έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του «2ου Μαθητικού Συνεδρίου Φιλοσοφίας» όπου οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει το μάθημα «Λογική- Φιλοσοφία», όπως και τα μέλη του Ομίλου Φιλοσοφίας του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», καθώς και μαθητές δύο σχολείων της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν τις πρωτότυπες εργασίες τους και θα συζητήσουν για τον ρόλο της φιλοσοφίας στον 21ο αιώνα.