Σειρά νομοσχεδίων με πρόνοιες που αποσκοπούν στην βελτίωση των μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών να υπερψηφίζει τη δέσμη των έξι τροποποιητικών νομοσχεδίων, παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από κάποιους, που έκαναν λόγο για υπερβολικά αυστηρές ποινές και υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, έως και τις 25.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν, καθίσταται πιο αυστηρό το πλαίσιο επιβολής ποινών για πυρκαγιές ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας των ποινών, μετά και τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, που προκάλεσαν πρωτοφανούς έκτασης καταστροφή στην ύπαιθρο όλων των επαρχιών.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται θέσπιση αδικημάτων σε σχέση με το άναμμα φωτιάς και την πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, εξουσία επιβολής εξώδικου προστίμου και καθορισμός του ύψους του εξώδικου προστίμου αναλόγως της περιόδου διάπραξης του αδικήματος, επιβολή χρηματικής ποινής η οποία να ισούται με το απαιτούμενο ποσό για σκοπούς κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή περιβαλλοντικής αποκατάστασης της προκληθείσας ζημιάς, καθώς και έκδοση διαταγμάτων αναφορικά με την απαγόρευση της χρήσης εργαλείων, μηχανημάτων, συσκευών ή άλλου εξοπλισμού στην ύπαιθρο.
Επίσης, δύο από τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν ρυθμίζουν το πλαίσιο για το άναμμα φωτιάς σε περιοχές εντός των ορίων ανάπτυξης των δήμων και κοινοτήτων αντίστοιχα, παρέχοντας εξουσία επιβολής εξώδικου προστίμου αναφορικά με τη διάπραξη των προβλεπόμενων αδικημάτων εντός των ορίων ανάπτυξης των δήμων και των κοινοτήτων, αντίστοιχα. Ακόμα, καθορίζεται το ύψους του επιβαλλόμενου εξώδικου προστίμου αναλόγως της περιόδου εντός του ημερολογιακού έτους κατά την οποία διαπράχθηκε το αδίκημα.
Το νομοσχέδιο που αφορά στις δασικές πυρκαγιές, μεταξύ άλλων προβλέπει καθορισμό των περιπτώσεων κατά τις οποίες επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς μέσα σε κρατικό δάσος, ενώ διαχωρίζει τα αδικήματα διακινδύνευσης από τα αδικήματα πρόκλησης πυρκαγιάς με ή χωρίς ζημιά. Ακόμα, θεσπίζει το αδίκημα χρήσης, χωρίς άδεια, εργαλείων, μηχανημάτων, συσκευών ή άλλου εξοπλισμού που κατά τη χρήση τους δύναται να προκαλέσουν πυρκαγιά, σε υπαίθριο χώρο μέσα σε κρατικό δάσος. Επίσης, παρέχει δυνατότητα έκδοσης απόφασης δικαστηρίου η οποία να αφορά την καταβολή ολόκληρου ή μέρους του ποσού που δαπανήθηκε για την καταστολή πυρκαγιάς.
Χαιρέτισε την ψήφιση η υπουργός Γεωργίας
Η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου χαιρέτισε την ψήφιση από τη Βουλή των έξι τροποποιητικών νομοσχεδίων, λέγοντας ότι “δείχνει τον δρόμο σε μια νέα εποχή για την προστασία των δασών μας”.
Σε ανάρτησή της στο ‘Χ’, η Υπουργός σημειώνει ότι “εκσυγχρονιζουμε και ενισχύουμε το νομικό πλαίσιο με αυστηρότερες ποινές, σαφή διαχωρισμό αδικημάτων και ενιαία αντιμετώπιση παραβάσεων, αποτρέποντας φαινόμενα ατιμωρησίας”.
Μεταξύ άλλων αναφέρει, αυστηροποιούνται οι ποινές για εμπρησμούς και άλλες παραβιάσεις, διαχωρίζονται ξεκάθαρα τα αδικήματα με βάση τη σοβαρότητα και την πρόθεση, τερματίζεται η διαφορετική ποινική μεταχείριση όμοιων αδικημάτων από διαφορετικούς νόμους και επεκτείνεται η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης σε περισσότερες περιπτώσεις.
“Τα δάση μας αποτελούν 0 και η προστασία τους είναι υποχρέωση όλων μας” καταλήγει.
ΚΥΠΕ