Κυβερνητικό νομοσχέδιο αφαιρεί τις κουκούλες από όσους θα συμμετέχουν σε συγκέντρωση ή παρέλαση, στην προσπάθεια τους να μην αναγνωρίζονται.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται, πως «προβλέπεται αδίκημα (τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης ή και χρηματική ποινή) σε περίπτωση που πρόσωπο μετά από την κοινοποίηση απόφασης διάλυσης της συγκέντρωσης ή παρέλασης, καλύπτει ή αποκρύπτει με οποιοδήποτε τρόπο την ταυτότητά του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του με τρόπο που αυτό να μην είναι αναγνωρίσιμο».
Παράλληλα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής περιορισμών από τον Αρχηγό Αστυνομίας αφού προηγουμένως ακούσει τις απόψεις της αρχής τοπικής διοίκησης και του οργανωτή. Οι περιορισμοί που δύνανται να επιβληθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την πορεία της παρέλασης ή συγκέντρωσης, τον χρόνο ή τον χώρο της παρέλασης ή συγκέντρωσης, ή την κατάληψη μόνο μέρους του οδοστρώματος ή άλλου δημόσιου ανοιχτού μη περιτοιχισμένου χώρου, ή την απαγόρευση διέλευσης ή εισόδου σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, ή τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφελείας ή νοσηλευτήρια.
Επίσης, καθορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες παρέλαση ή συγκέντρωση δύναται να διαλυθεί, ήτοι στις περιπτώσεις που παύει να είναι ειρηνική, πραγματοποιείται κατά παράβαση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας και όταν υπάρχει κίνδυνος σωματικής βλάβης οποιουδήποτε προσώπου ή πρόκλησης ζημιάς σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία. Περαιτέρω προβλέπεται η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση λήψης απόφασης διάλυσης.
Εξάλλου, προβλέπεται αδίκημα (τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης ή και χρηματική ποινή) σε περίπτωση που πρόσωπο προτρέπει άλλα πρόσωπα σε χρήση βίας ή προβαίνει ο ίδιος σε πράξεις βίας, με σκοπό να αλλοιώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της παρέλασης ή συγκέντρωσης.
Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο γίνεται αναφορά σε «θέσπιση ενός σύγχρονου νομοθετήματος που να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να είναι απόλυτα συμβατό με το Άρθρο 21 του Συντάγματος και τη σχετική επί του θέματος νομολογία του ΕΔΑΔ».
Αναφέρεται επίσης, πως ο υφιστάμενος νόμος είναι γραμμένος στην αγγλική γλώσσα και χρήζει ουσιαστικής αναθεώρησης, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, παραπέμποντας σε σύγχρονους θεσμούς και δομές.
Στην ίδια έκθεση καταγράφεται, πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεσπίζεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συγκεντρώσεις και παρελάσεις και παράλληλα διασφαλίζεται πλήρως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς. Ειδικότερα, το εν λόγω νομοσχέδιο, προβλέπει τα εξής:
-Καθορίζονται οι ορισμοί της «συγκέντρωσης», μεταξύ των οποίων και η «αυθόρμητη συγκέντρωση», η «κινούμενη συγκέντρωση» και η «σταθερή συγκέντρωση», ως επίσης, μεταξύ άλλων, και οι ορισμοί του «οργανωτή», του «δημόσιου χώρου» και της «παρέλασης».
-Ρυθμίζεται το θέμα της προηγούμενης ειδοποίησης για την πραγματοποίηση της παρέλασης ή συγκέντρωσης, με αναφορά στο περιεχόμενο της και την προθεσμία για αποστολή της, όπως επίσης και η περίπτωση της αυθόρμητης συγκέντρωσης.
-Ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις του οργανωτή. Επίσης, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις της Αστυνομίας και ο ορισμός Υπεύθυνου Αξιωματικού, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο της Αστυνομίας με τον οργανωτή.