Το πρώτο βήμα για την εθελοντική στράτευση γυναικών στην Εθνική Φρουρά είναι γεγονός. Στη χθεσινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στον «Φ» στην ουσία η τροποποίηση διαφοροποιεί το επίμαχο άρθρο που κάνει λόγο σε «άρρενες», με τρόπο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εθελοντική στράτευση γυναικών.
Με βάση τα όσα μας ανέφερε η ίδια πηγή, οι τροποποιήσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στον υπουργό Άμυνας να εκδίδει διάταγμα για την υπηρεσία γυναικών στο στράτευμα. Εξήγησε πως με το διάταγμα θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της κλήσης για εθελοντική θητεία και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις (ηλικιακή ομάδα κτλ.) που θα τίθενται.
Το τροποποιητικό νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και εν συνεχεία θα προωθηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση. Κατά τη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών-μελών του εν λόγω κοινοβουλευτικού σώματος θα ξεκαθαριστούν και οι προθέσεις των κομμάτων.
Σε χθεσινές δηλώσεις του μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι΄αυτή την εξέλιξη. Όπως είπε, η εθελοντική στράτευση των γυναικών στην Εθνική Φρουρά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών να συνεισφέρουν ισότιμα στην ασφάλεια και την υπεράσπιση της πατρίδας.
Ανέφερε, ακόμη, πως η εθελοντική στράτευση των γυναικών στην Εθνική Φρουρά είχε εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ προσέθεσε ότι η εν λόγω απόφαση «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξελίσσονται, προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες και αξιοποιούν στο μέγιστο τις ικανότητες όλων όσων επιλέγουν να υπηρετήσουν».
Κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων πως το 2025 έχει καθοριστεί ως «Έτος Γυναίκας στην Εθνική Φρουρά» και αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στο στράτευμα ισότιμα με τους άνδρες συναδέλφους τους, ενώ αναγνωρίζεται και προβάλλεται η συνεισφορά τους σε όλα τα επίπεδα, «από τη συμμετοχή σε μάχιμες μονάδες και επιχειρησιακές αποστολές, μέχρι την εξειδίκευσή τους σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, κυβερνοάμυνας, υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και τη δραστηριοποίησή τους στη στρατιωτική διπλωματία».
Πάντως, κύκλοι που έχουν στενή επαφή με το στράτευμα, χαιρετίζουν την πιο πάνω εξέλιξη και κάνουν λόγο για σημαντική απόφαση, ωστόσο, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας για εθελοντική στράτευση γυναικών θα πρέπει να συνοδευτεί από μια σειρά άλλων παρεμφερών ενεργειών.
Είναι ενδεικτικό ότι σε άρθρο του ταξίαρχου εν αποστρατεία, Σάββα Παπαγεωργίου, που δημοσιεύτηκε στον «Φ» τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή και εξαγγελία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, επεσήμαινε ότι «η πλήρης ισότητα και η συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της στρατιωτικής υπηρεσίας, δημιουργούν και μια σειρά από προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική εξέταση και αντιμετώπιση, με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις».
Απαρίθμησε έξι σημεία, ανάμεσα στα οποία περιλαμβανόταν και η επισήμανση ότι «η στράτευση γυναικών, συνεπάγεται επίσης την ανάγκη αναπροσαρμογής των στρατιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων», αλλά και αναφορά του περί ανάγκης για αυστηρότερους κανόνες και μηχανισμούς για αντιμετώπιση/πρόληψη φαινομένων ενδεχόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης και διάκρισης στον στρατό. Ανάλυε, ακόμη, την ανάγκη για αλλαγές στις στρατιωτικές υποδομές (π.χ., κοιτώνες, τουαλέτες, ντους), οι οποίες, όπως εξηγούσε, «συχνά δεν είναι σχεδιασμένες για τις ανάγκες των γυναικών. Αν δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες και να οδηγήσει σε αίσθημα απομόνωσης ή ανασφάλειας».
Στην κατακλείδα του σχολίου, επεσήμαινε: «Ολοκληρώνοντας, θεωρώ πως η πλήρης ένταξη των γυναικών στην ΕΦ, έστω και με το καθεστώς του εθελοντισμού είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αρκεί να υπάρχουν παράλληλα και ισχυρά κίνητρα για να υπάρχει και το ανάλογο αποτέλεσμα».