Σχέδιο με σκοπό να ληφθεί απόφαση από τη Βουλή για αύξηση του αριθμού των βουλευτών από 80 που είναι σήμερα σε 90 (περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων) συζητείται αύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.
Παράλληλα ο κ. Σιζόπουλος κατέθεσε και πρόταση νόμου με βάση την οποία εισάγεται ο θεσμός της εκλογής βουλευτών επικράτειας από το σύνολο του εκλογικού σώματος.
Εξάλλου, αύριο συζητείται και πρόταση των βουλευτών Ρίτας Σούπερμαν, Ευθύμιου Δίπλαρου, Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Κυριάκου Χατζηγιάννη, Ονούφριου Κουλλά, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Κωστή Ευσταθίου, Ζαχαρία Κουλία, Παύλου Μυλωνά, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, και Αλεξάνδρας Ατταλίδου, με βάση την οποία παρέχεται το δικαίωμα της επιλογής στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες να ψηφίζουν με βάση τον τόπο καταγωγής τους.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τους βουλευτές επικρατείας ο κ. Σιζόπουλος αναφέρει σε σχετική πρόταση νόμου την οποίαν κατέθεσε, πως σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός του εκλογικού νόμου με την εισαγωγή του θεσμού της εκλογής βουλευτών επικράτειας από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Ο αριθμός των Βουλευτών καθορίζεται σε 90, από τους οποίους το 70% θα εκλέγεται από την ελληνική κοινότητα και το 30% από την τουρκική κοινότητα, ως προνοείται από το Άρθρο 62(2) του Συντάγματος. Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκλέγει 63 από τους 90 βουλευτές, δηλαδή επτά περισσότερους από τους 56 που εκλέγει σήμερα.
Ο κ. Σιζόπουλος υποστηρίζει πως εκ των πραγμάτων απεδείχθη ότι ο αριθμός των 80 βουλευτών, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Βουλής το 1985, είναι ανεπαρκής για την αποτελεσματική ανταπόκριση των βουλευτών στις αυξημένες διεθνείς διακοινοβουλευτικές και άλλες υποχρεώσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σχετικά με τους βουλευτές επικρατείας, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση η οποία συνοδεύει την πρόταση νόμου που κατέθεσε, πως σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός του εκλογικού νόμου με την εισαγωγή του θεσμού της εκλογής βουλευτών επικράτειας από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Η ψηφοφορία για την εκλογή βουλευτών επικράτειας θα διεξάγεται με το ίδιο ψηφοδέλτιο που καταρτίζεται για την εκλογή βουλευτών περιφερειών και για τους σκοπούς της εκλογής αυτής ολόκληρη η επικράτεια της Δημοκρατίας θα αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Ως προς το δικαίωμα ψήφου των εκ μητρογονίας προσφύγων, οι βουλευτές οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου υποστηρίζουν πως η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι η μη αναγνώριση του εκλογικού δικαιώματος των εκ μητρογονίας προσφύγων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και του σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικότερα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατοχυρώνεται για όλους τους πολίτες από το Άρθρο 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το άρθρο 3 του Πρώτου Πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και το άρθρο 14 της εν λόγω σύμβασης. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μία αναχρονιστική διάταξη που δημιουργεί διάκριση με βάση το φύλο και η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Παράλληλα, συνιστά εθνικό ζήτημα, δεδομένου ότι αφορά στη διασύνδεση των εκ μητρογονίας προσφύγων με τις πατρογονικές τους εστίες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας είναι 7.652 άτομα και στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου 23.033 άτομα.