Σκληρή αντεξέταση του δρα Τζορτζ Κέι από τη Βρετανία στη χθεσινή δικάσιμο, στο πλαίσιο του αιτήματος της υπεράσπισης για να μείνει ελεύθερος υπό όρους ο κατηγορούμενος για μεγάλης κλίμακας σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Ανδρέας Αριστείδης, για χρονικό διάστημα περί της 1,5 ώρας υπέβαλλε συνεχή ερωτήματα στον γιατρό από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο επίκεντρο, ασφαλώς, ήταν τα ευρήματα του τελευταίου, ο οποίος είχε γνωματεύσει για λογαριασμό της υπεράσπισης του 74χρονου Αϊκούτ. Θυμίζουμε πως ο Βρετανός ιατρός στη βάση εξετάσεων και αναλύσεων επί δειγμάτων που έλαβε από τον υπόδικο (10/1), κατέληξε ότι κατά πάσα πιθανότητα πάσχει από καρκίνο του προστάτη, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για εντοπισμό κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων.

Η διαδικασία ήταν έντονη και ενδιαφέρουσα με τον κ. Αριστείδη να υποβάλλει συγκεκριμένα ερωτήματα και να τα επαναλαμβάνει μέχρι να λάβει τις απαντήσεις που ήθελε από τον δρα Κέι. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν λίγες στιγμές πριν την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του γιατρού από τη Βρετανία.

Ο δρ Τζορτζ Κέι σε μια από τις απαντήσεις του, ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο Ιπποκράτης έγραψε ότι η πρώτη θεραπεία κάποιου πρέπει να είναι η δίαιτά του. Κι εκείνος δεν ήταν διατροφολόγος. Οπόταν η δική μου εργασία ως γενικός ιατρός είναι να χαρτογραφήσω τους κινδύνους για έναν ασθενή, να τους μεταφέρω στον σχετικό ειδικό, με τον οποίο εργάζομαι πολύ στενά και όταν υπάρχει θεραπεία ο ασθενής να τη λάβει. Θέλω να πω ένα ακόμα πράγμα. Κάθε ασθενής με καρκίνο του προστάτη για τον οποίο έχω κάνει διάγνωση και τον παρέπεμψα σε ειδικό γιατρό, έχει επιστρέψει σε μένα και λέει ότι έχει 5 με 6 διαφορετικές επιλογές θεραπείας και μου λέει “δρ Κέι σας παρακαλώ βοηθήστε με να πάρω μια απόφαση”. Έχω εμπειρία δεκαετιών στην ανεύρεση και παραπομπή και τον έλεγχο του ασθενούς (…) Αυτή η εργασία μου προκαλεί ενθουσιασμό (…)».

Ο Ανδρέας Αριστείδης επανήλθε: «Κ. Κέι, ο Ιπποκράτης είπε, επίσης, ότι οι άνθρωποι για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους, μηχανεύονται πολλά και διάφορα. Κι εσείς ήρθατε σήμερα στο Δικαστήριο κι έχετε μηχανευθεί, έχετε διαμορφώσει, αυτή την άποψη απλά και μόνο για να υποστηρίξετε την ένσταση στην κράτηση του κατηγορούμενου».

Ο δρ Κέι επανήλθε σχολιάζοντας ότι «υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία επιβεβαίωσης» (σ.σ. αναφερόταν στα ευρήματά του) και επικαλέστηκε εξετάσεις που έγιναν στον Αϊκούτ πριν ο ίδιος έρθει στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν οι δέουσες ενέργειες. «Κανένας δεν θα άφηνε την κατάσταση σ’ αυτό το σημείο, αυτή είναι η γνώμη μου», είπε καταληκτικά ο Βρετανός ιατρός.

Η αντεξέταση του δρος Κέι από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε δείγματα για αναλύσεις από τον Αϊκούτ (10/1), πριν τα δώσει σε δυο εργαστήρια στη Βρετανία μετά την εκεί επιστροφή του (11/1).

Ο κ. Αριστείδης υπέβαλε συνεχή ερωτήματα, προβάλλοντας τη θέση ότι ο όρος «draw specimen» είναι η ημέρα λήψης του δείγματος και όχι η ημέρα παραλαβής του δείγματος από ένα εργαστήριο. Με τα ερωτήματά του ήθελε να καταδείξει πως αυτές οι συνθήκες δεν ήταν ξεκάθαρες από τα στοιχεία που παρατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου και τα σχετικά έγγραφα των δυο εργαστηρίων στη Βρετανία, στα οποία βασίστηκε ο δρ Κέι. Ο τελευταίος, πάντως, δεν απαντούσε μονολεκτικά και ευθέως στα σχετικά ερωτήματα, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσε και την επέμβαση της Προέδρου της έδρας, Χριστιάνας Παρπόττα, η οποία κάλεσε τον μάρτυρα να απαντά με σαφή τρόπο, αλλά και να απαντά με την ολοκλήρωση της υποβολής του ερωτήματος.

Ερωτήματα υπέβαλε ο κ. Αριστείδης και για τον τρόπο που εξέτασε ο δρ Κέι τον Αϊκούτ όταν ήρθε στην Κύπρο στις 10 Ιανουαρίου. Αν έκανε, δηλαδή, πρώτα την αιμοληψία και μετά τη φυσική εξέταση στον Αϊκούτ. Ο δρ Κέι σε εκείνο το σημείο άλλαξε την αρχική του απάντηση.

Στο επίκεντρο άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η δικηγόρος Μαρία Νεοφύτου που ανέλαβε το ποινικό κομμάτι της υπεράσπισης του Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ αγορεύοντας για την ένστασή της στην περαιτέρω κράτηση του πελάτη της ως υποδίκου, εστίασε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στα άρθρα 2 και 3, προβάλλοντας τη θέση ότι στη βάση αυτών έπρεπε να παρασχεθεί άμεσα η απαραίτητη ιατρική φροντίδα στον κατηγορούμενο. Εστίασε σε ιατρικά ευρήματα κατόπιν εξετάσεων που έγιναν στον Αϊκούτ σε ένα βάθος χρόνου έξι μηνών (συνελήφθη από τον περασμένο Ιούλιο). Έκανε αναφορά στον δρα Στεφάνου του ΓεΣΥ που, όπως είπε η κ. Νεοφύτου, είχε εδώ και μήνες εντοπίσει καλοήθη υπερπλασία προστάτη στον πελάτη της και είχε εισηγηθεί τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων. Έκανε λόγο και για μη έγκαιρη ανταπόκριση από την γιατρό των Κεντρικών Φυλακών, δρα Ελένη Αντωνίου, παρά το γεγονός ότι η ίδια της έστελνε με μεγάλη συχνότητα επιστολές με σχετικά αιτήματα.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Αριστείδης στη δική του αγόρευση αντέτεινε ότι το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ αναγνωρίζει την υποχρέωση των κρατών να προστατεύουν τη σωματική ευημερία των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν προβλέπει κάποια γενική υποχρέωση για αποφυλάκιση ενός κρατουμένου για λόγους υγείας, ούτε καν τη μεταφορά κρατουμένου σε νοσοκομείο εκτός των Φυλακών. Αντέταξε αναφερόμενος σε γεγονότα ότι η ιατρική περίθαλψη που του παρασχέθηκε ήταν επαρκής, ενώ μίλησε και για το γεγονός ότι δόθηκε άδεια για να εξεταστεί από ιατρό της επιλογής του. Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει η εξαιρετική αυτή περίσταση ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί στην προκειμένη το ενδεχόμενο όπως ο Αϊκούτ μείνει ελεύθερος υπό όρους.

Το Κακουργιοδικείο θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή του για την ένσταση της υπεράσπισης να παραμείνει υπό κράτηση ως υπόδικος ο Αϊκούτ.