Το μεγάλο ενδιαφέρον για σπουδές στην Ιατρική δεν είναι κάτι που πλέον αφορά μόνο τους υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι κάθε χρόνο δίνουν μάχη για να μπουν σε Ιατρικές Σχολές. Κάτι που διαπιστώνεται και από το ενδιαφέρον των υποψηφίων που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις αλλά και στους υποψήφιους που φλερτάρουν με Ιατρικές Σχολές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τώρα, στο «παιχνίδι» μπαίνουν ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια στην Κύπρο, τα οποία βλέποντας τη ζήτηση που έχουν οι Ιατρικές Σχολές (Κύπρου και εξωτερικού) αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για έναν κλάδο που προσδίδει άλλη βαρύτητα και στα rankings (διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων), σκέφτονται πολύ σοβαρά να προχωρήσουν στη λειτουργία Ιατρικών Σχολών. Μάλιστα, οι σκέψεις αυτές δεν μένουν μόνο σε συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη των πανεπιστημίων αλλά φαίνεται να φτάνουν μέχρι και τον Φορέα ΔΙΠΑΕ (Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης), ο οποίος έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Συγκεκριμένα, μέσω σχετικής ανακοίνωσής του «υπενθυμίζει» τις βασικές προϋποθέσεις περί ίδρυσης νέων πανεπιστημίων αλλά και Ιατρικών Σχολών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φ» το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής, ενώ στον Φορέα ΔΙΠΑΕ φαίνεται να υπάρχουν πληροφορίες για πρόθεση ή έστω ένα πρώτο ενδιαφέρον και από ξένα πανεπιστήμια τα οποία οργανώνουν τη λειτουργία παραρτημάτων τους στην Κύπρο. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, αριθμός ξένων πανεπιστημίων σκέφτεται για Ιατρική Σχολή στη χώρα μας μέσω παραρτήματος.

Από πλευράς του ο ΔΙΠΑΕ τονίζει ότι «βασικές προϋποθέσεις για την ίδρυση νέας Ιατρικής Σχολής αποτελούν η ύπαρξη: α) Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο πανεπιστήμιο, β) διαθέσιμων κλινών για την κλινική άσκηση των φοιτητών και των φοιτητριών ιατρικής, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός WFME (World Federation for Medical Education) και γ) κατάλληλων χώρων διαμονής και εστίασης των φοιτητών και των φοιτητριών».

Γενικά για την ίδρυση νέων πανεπιστημίων επισημαίνει ότι «βασικές προϋποθέσεις αποτελούν η ύπαρξη: α) Κατάλληλων ακαδημαϊκών υποδομών, β) επαρκών εγκαταστάσεων διαμονής και εστίασης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και γ) μέριμνας για την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των φοιτητριών όπου αυτό απαιτείται».

Ως εκ τούτου, ο Φορέας ΔΙΠΑΕ ξεκαθαρίζει προς κάθε ενδιαφερόμενο πως δεν θα εξετάζει αιτήσεις ίδρυσης νέων πανεπιστημίων και νέων Ιατρικών Σχολών εκτός εάν τηρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις, οι οποίες κατοχυρώνουν το δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών για ποιοτική εκπαίδευση και αξιοπρεπή φοίτηση και διαβίωση.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο, Ιατρικές Σχολές πιστοποιημένες από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.