Η Κύπρος προχωρά στην ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών (ITS), επενδύοντας στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής για τη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας του αστικού οδικού δικτύου, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Αλέξης Αυγουστή, κατά την εναρκτήρια τελετή του σεμιναρίου «Digital Transportation – Ψηφιακές Μεταφορές για τις πόλεις του αύριο» στη Λεμεσό.

Το διήμερο σεμινάριο, που διοργανώνει ο όμιλος Cypronetwork σε συνεργασία με τον διεθνή οίκο Kapsch, έχει στόχο την παρουσίαση καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος εξαρτάται αποκλειστικά από τις οδικές μεταφορές και επιδιώκει μια σύγχρονη και καλά ανεπτυγμένη υποδομή τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της.

Η Κύπρος προχωρά με την ανάπτυξη του ITS για συμμόρφωση με τις αναθεωρημένες Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ του 2023. Σημαντική επένδυση αποτελεί η ολοκλήρωση του κυπριακού πρωτογενούς οδικού δικτύου με υποδομή για την υποστήριξη ITS και πολυτροπικών υπηρεσιών.

Το Σύστημα Τηλεματικής στις Δημόσιες Μεταφορές είναι φιναλίστ στα London Global Awards 2025. Σήμερα, το κύριο οδικό δίκτυο καλύπτεται από 160 αισθητήρες, οι οποίοι θα αυξηθούν σε 500 έως τα μέσα του 2026, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κύπρος επενδύει επίσης στην εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ελέγχου κυκλοφορίας σε 75 σηματοδοτημένους κόμβους στη Λευκωσία και 50 στη Λεμεσό. Οι προσφορές για το έργο έχουν παραληφθεί και αξιολογούνται, με την υπογραφή της σύμβασης να αναμένεται σύντομα.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, τόνισαν τη σημασία της ψηφιακής διαχείρισης της κυκλοφορίας και της προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να πρωτοστατήσει στις ψηφιακές μεταφορές, ενώ ο κ. Αρμεύτης παρουσίασε τη στρατηγική της Λεμεσού για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης μέσω μέτρων όπως η πεζοδρόμηση, η δημιουργία χώρων στάθμευσης και η ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Στο σεμινάριο μίλησαν επίσης εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου Kapsch, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λεμεσό κατά 30%.

ΚΥΠΕ