Κι ενώ το θέμα που απασχολεί αυτές τις μέρες τον εκπαιδευτικό τομέα είναι η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ένα ακόμη ζήτημα, εξίσου σημαντικό, άρχισε να προκαλεί έντονες συζητήσεις. Αφορμή για αυτές τις συζητήσεις αποτέλεσαν και αναφορές της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, περί κατάργησης του καταλόγου διοριστέων με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν όπως τους κατατεθεί άμεσα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει και τις απόψεις τους.
Το ζήτημα αυτό δεν είναι άλλο το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια Εκπαίδευση, το οποίο είναι ένα από τα τρία κεφάλαια (το πρώτο είναι η αξιολόγηση εκπαιδευτικό και το άλλο η νομοθεσία για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση), που το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να προχωρήσει εντός του 2025.
Όπως είναι γνωστό, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο κατάλογος διοριστέων καταργείται το 2027, με τους εκπαιδευτικούς να θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, ενώ διατυπώνονται και φόβοι για θυματοποίηση εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό το Παγκύπριο Συμβούλιο Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΠΟΕΔ, στην τελευταία του τακτική συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, επαναβεβαίωσε τη θέση του αναφορικά με το Νέο Σύστημα Διορισμών. Ομόφωνα αποφάσισε σχετικά με το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, ότι δεν πρέπει με την όποια απόφαση να γίνεται θυματοποίηση εκπαιδευτικών που ανήκουν είτε στον κατάλογο διοριστέων είτε στον κατάλογο διορισίμων και επιπλέον ότι:
>> Ο κατάλογος διοριστέων θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά το 2027.
>> Θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που αφορούν στο Νέο Σύστημα Διορισμών.
«Το Παγκύπριο Συμβούλιο Γενικών Αντιπροσώπων ΠΟΕΔ εκφράζει επίσης, την έντονη διαφωνία και δυσφορία του, σε σχέση με τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις της υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως αυτές εκφράστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξή της. Καλεί, δε το υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, όπως προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμιά άλλη κωλυσιεργία, στην κατάθεση επίσημης πρότασης που αφορά στο εν λόγω θέμα, η οποία θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θέσεις της ΠΟΕΔ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Πάντως, από πλευράς υπουργείου Παιδείας αναμένεται εδώ και καιρό σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τα θέματα που προκύπτουν από την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027.