«Ο στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να μπορέσουμε να πάμε επιτέλους ένα βήμα πάρα κάτω. Έχει εδώ και 50 χρόνια που συζητούμε τα ίδια πράγματα και διερωτόμαστε γιατί δεν έχουμε βελτίωση στο εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί δεν προχωρούμε πιο γρήγορα. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να καταλήξει επιτέλους κάτι στην Βουλή, να ψηφιστεί και σταδιακά να εφαρμοστεί. Δεν μιλάμε για μια άμεση εφαρμογή. Και συμφωνία πλήρης να επέλθει η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων».
Αυτό ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις, η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, σχετικά με την πρόταση που επέδωσε χθες στους εκπαιδευτικούς φορείς για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Η αρμόδια Υπουργός χαρακτήρισε «σοβαρή στρέβλωση» το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν 50 χρόνια υπάρχει το ίδιο σύστημα αξιολόγησης.
Αναφερόμενη στο νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού έργου, το οποίο βρίσκεται επί τάπητος και προς συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς φορείς, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως αυτό είναι προς όφελος των ίδιων των εκπαιδευτικών, με πλήρη σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και με πλήρη σεβασμό στις διαδικασίες που ήδη γίνονται στο θέμα της αξιολόγησης που προτείνουν.
«Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο σύστημα, το οποίο δεν θα αλλάξει άρδην τα πράγματα, αλλά θα δώσει ευκαιρίες για να γίνεται με αξιοκρατία η αξιολόγηση, με διαφάνεια, να εδράζεται σε επιστημονικά κριτήρια. Το νέο σύστημα είναι μια βασική δράση μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά και μια ανάγκη της κοινωνίας να έχουμε εκσυγχρονισμό του σχολείου. Μέσα από αυτό τον πυλώνα δεν μπορούμε να αλλάζουμε όλα τα άλλα, να εκσυγχρονίζουμε αναλυτικά προγράμματα, μεθόδους διδασκαλίας, να βάζουμε τεχνολογίες στα σχολεία και να μην αγγίζουμε αυτό το θέμα», δήλωσε.
Απειλή ή όχι για τις Παγκύπριες Εξετάσεις τα αγγλόφωνα προγράμματα;
Κληθείσα να σχολιάσει την κοινή ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και της ΠΣΕΜ για τα αγγλόγλωσσα προγράμματα, η κ. Μιχαηλίδου επανέλαβε τη θέση του υπουργείου Παιδείας, λέγοντας ότι η πρόθεση για διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης, δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο σχολείο και κυρίως με τον κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα.
«Είναι απλά ένα άλλος τρόπος να δώσουμε ευκαιρία και σε ξένους φοιτητές αλλά και στα δικά μας παιδιά, χωρίς περιορισμούς, να παρακολουθήσουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και στα δημόσια μας πανεπιστήμια, χωρίς να εμποδίζεται και χωρίς να σχετίζεται καθόλου με την εισαγωγή με παγκύπριες. Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, για να σπουδάσουμε δωρεάν στα πανεπιστήμια του τόπου μας ένας τρόπος υπάρχει για να μπούμε, οι Παγκύπριες, και αυτό το διασφαλίζουμε», πρόσθεσε.
Συνεπώς, είπε η κ. Μιχαηλίδου, «εδώ είμαστε πρώτοι εμείς για να προστατεύουμε το δημόσιο σχολείο και την ελληνική γλώσσα με πολλές άλλες δράσεις τις οποίες κοινοποιούμε και για τις οποίες εργαζόμαστε».
«Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει το δημόσιο σχολείο θα πάμε ένα βήμα μπροστά, να δώσουμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, να μείνουν και στον τόπο τους να σπουδάσουν ή να δώσουμε ευκαιρίες για να έρθουν και ξένοι φοιτητές», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
ΚΥΠΕ