Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σκορδύλης, δήλωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επηρεαστεί μόνο από έναν σεισμό αντίστοιχου μεγέθους με εκείνον του 1956 στην Αμοργό. Ωστόσο, εξήγησε ότι το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή είναι μάλλον απίθανο, καθώς δεν έχουν συσσωρευτεί αρκετές τάσεις στα ρήγματα.

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου και έχει ήδη καταγράψει εκατοντάδες σεισμούς, με αρκετούς να ξεπερνούν τους 4 και 5 βαθμούς Ρίχτερ.

Σημείωσε ότι φαίνεται να ενεργοποιείται μια σεισμική ζώνη στην περιοχή, όπου το 1956 σημειώθηκε σεισμός 7,7 Ρίχτερ. Ωστόσο, τόνισε ότι τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογούν πιθανότητα σεισμού τέτοιου μεγέθους, αν και μπορεί να σημειωθεί σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ.

Απομακρύνεται η πιθανότητα μεγάλου σεισμού

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδύλη, τα χρόνια που πέρασαν από το σεισμό του 1956 δεν είναι αρκετά για να έχει συσσωρευτεί η απαραίτητη σεισμική ενέργεια για έναν ισχυρό σεισμό. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η περιοχή αυτή δεν είναι όπως τα Ιόνια νησιά, όπου οι ισχυροί σεισμοί είναι συχνότεροι.

Οι μετρήσεις που πραγματοποίησε δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχει ήδη απελευθερώσει ενέργεια αντίστοιχη με σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, που θεωρείται το μέγιστο δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος. Αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού μειώνεται σημαντικά.

Επιπτώσεις για την Κύπρο

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η δραστηριότητα στις Κυκλάδες μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, ο καθηγητής ανέφερε ότι μια ισχυρή σεισμική δόνηση θα μπορούσε να επηρεάσει γειτονικά ρήγματα μόνο αν αυτά έχουν ήδη συσσωρευμένες τάσεις. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ακριβής κατάσταση των ρηγμάτων στην περιοχή.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος γενικότερα θα μπορούσαν να επηρεαστούν μόνο σε περίπτωση σεισμού αντίστοιχου με εκείνου του 1956, γεγονός που θεωρεί εξαιρετικά απίθανο.

ΚΥΠΕ