Ζητήματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, καθώς και οι πρόνοιες της σχετικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων (ΚΕΠΖ) και εκπροσώπων των Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στις 3 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου, σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση η τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου, η οποία αφορά κυρίως τη ρύθμιση της υφιστάμενης πρόνοιας για την ευθανασία των σκύλων.
Κατά τη συνάντηση, αξιολογήθηκε επίσης η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, τα οποία είχαν τεθεί προς εξέταση σε προηγούμενες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της 10ης Ιουλίου 2023 με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και την ΚΕΠΖ, καθώς και της Διϋπουργικής Συνάντησης της 20ής Ιουνίου 2024.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την υποβολή των απόψεών τους για το αναθεωρημένο κείμενο του περί Σκύλων Νόμου, το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποίησης, προγραμματίζεται η άμεση εφαρμογή μέτρων όπως η υποχρεωτική σήμανση των σκύλων, η έκδοση βεβαιώσεων κατοχής, η ενίσχυση των προγραμμάτων στείρωσης αδέσποτων ζώων και η διαμόρφωση στρατηγικών για την αποφυγή εγκατάλειψης σκύλων.
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα αποτελεί η δρομολογημένη αναβάθμιση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καθώς και η διασύνδεση των δύο ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το Γραφείο της Επιτρόπου υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να εξετάζει τρόπους για τη βελτίωση της εφαρμογής της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων συντροφιάς, συμβάλλοντας με προτάσεις και εισηγήσεις στη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου.
Τέλος, διαβεβαιώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να επιταχυνθεί η δημιουργία περιφερειακών υποστατικών για την προσωρινή φύλαξη αδέσποτων σκύλων και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Πηγή: ΚΥΠΕ