Η διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης, η αλλαγή στο χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πρώτη αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο «Ανώτερος Εκπαιδευτικός» και όχι μόνο ο βοηθός διευθυντής, η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιου οργάνου για την εξέταση των ενστάσεων των εκπαιδευτικών καθώς και το τέλος στην αξιολόγησης εκπαιδευτικών μόνο από τον επιθεωρητή, είναι μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στην προκαταρκτική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Πρόταση, την οποία θα παρουσιάσει και θα υποβάλει σήμερα η Αθηνά Μιχαηλίδου στους εκπαιδευτικούς της εταίρους.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Φ», από τις σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο κείμενο που θα πάρουν στα χέρια τους εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, είναι οι ακόλουθες:

>> Διεύρυνση κλίμακας αξιολόγησης: Η βαθμολογία που ισχύει σήμερα είναι μέχρι το 40. Η εισήγηση για το νέο σχέδιο αξιολόγησης διευρύνει την κλίμακα στο 100.

>> Θεμοσθέτηση δευτεροβάθμιου οργάνου, στο οποίο οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις θα έχουν αναφορικά με την αξιολόγηση και τη βαθμολογία τους. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η ένσταση υποβάλλεται στον αξιολογητή τους, δηλαδή στον επιθεωρητή ο οποίος τους αξιολόγησε.

>> Η πρώτη αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται πιο νωρίς και όπως πληροφορούμαστε, αρκετά πιο νωρίς. Σήμερα, με το υφιστάμενο σύστημα η πρώτη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών γίνεται στα 12 (ή και πέραν των 12) χρόνια.

>> Τέλος στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών από έναν αξιολογητή, δηλαδή δεν θα αξιολογεί μόνο ο επιθεωρητής όπως συμβαίνει σήμερα. Πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι όπως ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από περισσότερους αξιολογητές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που θα προταθεί είναι τρεις αξιολογητές: Ο επιθεωρητής, δεύτερος εξωτερικός επιθεωρητής και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας. Αναφορικά με το ποσοστό της βαθμολογίας των τριών, είναι κάτι που θα διαφανεί άμεσα.

>> Ενδυνάμωση του ρόλου του διευθυντή. Θα προταθεί όπως υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο σεμιναρίων και ενεργειών που θα ενισχύει τη διεύθυνση των σχολείων.

>> Δημιουργία θέσης «Ανώτερου Εκπαιδευτικού». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αυτή η εισήγηση θα αφορά τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στην τάξη και να μην λάβουν θέση βοηθού διευθυντή, η οποία ως γνωστόν έχει διοικητικά καθήκοντα. Στόχος είναι ένας εκπαιδευτικός ο οποίος είναι ιδιαίτερα αποδοτικός στην παιδαγωγική διαδικασία και ίσως όχι τόσο σε διοικητικά καθήκοντα, να παραμείνει στην έδρα και δη, με τα μισθολογικά ωφελήματα που θα είχε ως βοηθός διευθυντής.

>> Διαδικασία μεταξιολόγησης: Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία στοχεύει στο να βοηθήσει το σύστημα της αξιολόγησης, ούτως ώστε να εντοπίζονται λάθη, αδυναμίες και ενδεχόμενες στρεβλώσεις για να διορθώνονται και να μην διαιωνίζονται.

>> Ενδυνάμωση εκπαιδευτικών σε όλα τα στάδια της καριέρας τους. Αυτό προτείνεται να γίνεται μέσω της επαγγελματικής μάθησης.

>> Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται με επιστημονικά και διάφανα – ξεκάθαρα κριτήρια, τα οποία όπως μας έχει μεταφερθεί, θα είναι απλά και κατανοητά σε όλους.

Περιθώριο μερικών ημερών για απόψεις

Η προκαταρκτική πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα παρουσιαστεί από την αρμόδια Υπουργό σήμερα, διαδοχικά στους εκπαιδευτικούς φορείς. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η αρχή θα γίνει με την ΕΕΥ, θα ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και στο τέλος οι οργανωμένοι γονείς και οι μαθητές. Πρόθεση της κ. Μιχαηλίδου είναι όπως η πρόταση δοθεί στους εκπαιδευτικούς εταίρους και καθοριστεί χρονικό πλαίσιο ούτως ώστε να επανέλθουν με τις θέσεις και τις απόψεις τους επ’ αυτής.

Παράλληλα, δρομολογείται και η υποβολή του οικονομικού κόστους της πρότασης του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έγγραφο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι εξαρχής ήθελαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Πάντως, από πλευράς Υπουργείου λέγεται πως μεγάλο ποσοστό των εισηγήσεων που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του διαλόγου, έχουν υιοθετηθεί και ενταχθεί στην πρόταση. Οι εκπαιδευτικοί όμως αναμένεται να δουν την πρόταση, να τη συζητήσουν και αναλόγως να αποφανθούν.