Στην κάλυψη του νομοθετικού κενού που υπήρχε για τις διακρατικές υιοθεσίες, αναμένεται να συνεισφέρει το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Υιοθεσίας Νόμος του 2025», το οποίο ενέκρινε κατά την χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την Επίτροπο Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύνταξη του νομοσχεδίου ανατέθηκε στην Επίτροπο Νομοθεσίας κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 91.592, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2021, και η αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ). Στη διαδικασία ελήφθησαν υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, ενώ ο εκσυγχρονισμός των προνοιών του νομοσχεδίου στοχεύει στη βελτίωση της υιοθεσίας και της διαχείρισης των διαδικασιών εθνικών και διακρατικών υιοθεσιών.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού, σύμφωνα με τη Σύμβαση περί των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς η υιοθεσία θεωρείται μέτρο προστασίας και εξυπηρέτησης του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού. Η απόφαση για διακρατική υιοθεσία θα λαμβάνεται μόνο μετά την εξάντληση όλων των πιθανών λύσεων για εθνική υιοθεσία του παιδιού, ενώ θα προνοείται η ακρόαση της άποψης του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητάς του.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλες οι υιοθεσίες θα διεκπεραιώνονται μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ενισχύεται η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων αιτητών για υιοθεσία. Οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση. Παράλληλα, προβλέπεται η ίδρυση Συμβουλευτικών Επιτροπών Υιοθεσιών σε κάθε επαρχία για την αξιολόγηση των αιτητών, ενώ δημιουργούνται τα Μητρώα Υποψήφιων Υιοθετούντων Γονέων, Μητρώο Παιδιών προς Υιοθεσία και Μητρώο Διακρατικών Υιοθεσιών.

Η Επιτροπή Συνταιριάσματος θα διασυνδέει τα παιδιά με τους κατάλληλους υποψήφιους γονείς και η διαδικασία θα περιλαμβάνει συνεργασία με ειδικούς επαγγελματίες, εφόσον χρειάζεται. Εισάγεται επίσης το διάταγμα απλής υιοθεσίας, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα επικοινωνίας με τη βιολογική οικογένεια. Η υιοθεσία επιτρέπεται και από μονήρη άτομα, ενώ θεσπίζεται διαδικασία για την υιοθεσία ενηλίκων.

Για τις διακρατικές υιοθεσίες, το νομοσχέδιο εισάγει ειδικές πρόνοιες και αρμοδιότητες της Κεντρικής Αρχής, καθώς και διαδικασίες αναγνώρισης και εγγραφής. Προβλέπεται επίσης η εξέταση των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού, οι υποχρεώσεις των επιμελητών και οι ενέργειες σε περίπτωση μη συνεργασίας. Υπάρχουν ποινές για την αποδοχή ανταλλάγματος για υιοθεσία και τη δημοσίευση αγγελιών σχετικών με υιοθεσίες.

Ακόμα, οι ΥΚΕ θα επιβλέπουν τη φροντίδα και την προστασία του υιοθετούμενου παιδιού για πέντε χρόνια μετά την έκδοση του διατάγματος υιοθεσίας ή μέχρι την ενηλικίωσή του.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη ρύθμιση των διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών για τις εθνικές και διακρατικές υιοθεσίες, με κύριο στόχο την προστασία του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού και την εξασφάλιση του σεβασμού στα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Σύμβαση της Χάγης.

Πηγή: ΚΥΠΕ