Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιείται τελικά η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου σχετικά με το συμβόλαιο του δρόμου Πάφου – Πόλεως το οποίο διακόπηκε άδοξα.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της συνεδρίας κεκλεισμένων των θυρών ελήφθη παρόλον ότι η Νομική Υπηρεσία απέσυρε δύο παραγράφους οι οποίες θεωρήθηκαν ως ωμή παρέμβαση στο έργο της Βουλής.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, η Νομική Υπηρεσία η οποία είχε ζητήσει ματαίωση της συνεδρίας, απέστειλε νέα επιστολή αποσύροντας την παράγραφο στην οποία αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται δηλώσεις επί επίδικων θεμάτων τα οποία απασχολούν τη δικαιοσύνη και με την οποία (παράγραφο) παρέπεμπε σε ποινική ευθύνη από πλευράς βουλευτών ή και άλλων. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, η Νομική Υπηρεσία απέσυρε και την παράγραφο μέσω της οποίας συμβούλευε αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου να μην συμμετέχουν στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.

Ο εισηγητής του θέματος βουλευτής Χρύσης Παντελίδης κατήγγειλε προσπάθεια φίμωσης της Βουλής και τόνισε πως το Κοινοβούλιο έχει διαδικασίες και απέδειξε ότι μπορεί να προστατεύσει και να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.


Αναλυτικά, ο κ. Παντελίδης ανέφερε τα ακόλουθα: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα συμβόλαια μεγάλων δημοσίων έργων έχουν διακοπεί ή είναι πηγή προβλημάτων και καθυστερήσεων για τα ίδια τα έργα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν διακοπεί τα συμβόλαια για το Τερματικό Βασιλικού και την Πλωτή Μονάδα Απο-υγροποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU), για τη Μαρίνα Λάρνακας, για το Δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, για την Ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου και για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης (e-justice).

Οι αρνητικές οικονομικές και πρακτικές συνέπειες αυτών των γεγονότων είναι ευνόητες και αδιαμφισβήτητες. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου οφείλει να εξετάσει το θέμα και πιο συγκεκριμένα:
– Τις διαδικασίες ετοιμασίας, υπογραφής και παρακολούθησης αυτών των συμβολαίων/έργων
– Eνδεχόμενα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των (έστω διαφορετικών) συμβολαίων/έργων
– Tο χρόνο υπογραφής τους και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες που υπήρχαν
– Kάθε άλλη πτυχή, που ενδεχομένως οδήγησε στα «ναυάγια» που ακολούθησαν προκειμένου να σταματήσει αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση, που δικαιολογημένα προκαλεί οργή και απογοήτευση στην κοινωνία, καθώς κοστίζει εκατομμύρια ευρώ και δυναμιτίζει την πορεία ολοκλήρωσης των έργων.

Πριν προχωρήσω, οφείλω να απαντήσω ενώπιον της Επιτροπής στη χτεσινή Επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία, ουσιαστικά, επιχειρείται φίμωση της Επιτροπής, αλλά και των τέως ή νυν αξιωματούχων, που έχουν προκληθεί και η φίμωση αυτή επιχειρείται με επίκληση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Οφείλω, επομένως να υπογραμμίσω:

-Η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι προτεραιότητα και αποστολή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

-Εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος δεν είναι μόνο το να κερδίσει δίκες η Νομική Υπηρεσία. Για την ακρίβεια, εάν ήταν μόνο αυτό, τότε θα έπρεπε να επικρίνεται η νομική υπηρεσία ότι ΔΕΝ εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον κάθε φορά που χάνει δίκες, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια.

-Είναι πολλές οι φορές που η Επιτροπή Ελέγχου, αλλά και άλλες Επιτροπές συζήτησαν θέματα που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ουδέποτε – τουλάχιστον αυτά τα τρία χρόνια – υπήρξε τέτοια γραπτή προσπάθεια φίμωσης. Η Βουλή έχει διαδικασίες και απέδειξε ότι μπορεί να προστατεύσει και να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.

-Εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι το να γίνονται ετοιμάζονται και υπογράφονται καλά και σωστά συμβόλαια, ώστε να μην καταλήγουμε στα δικαστήρια.

-Εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι αυτά τα συμβόλαια και αυτά τα έργα να παρακολουθούνται σωστά και να εφαρμόζονται σωστά.

-Εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι τα συμβόλαια έργων να οδηγούν σε έργα και όχι σε δίκες και η κοινωνία να αγωνιά για εγκαίνια και όχι για δικαστικές αποφάσεις.

-Εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο έλεγχος και αυτές οι θεμελιώδεις έννοιες είναι αποστολή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.