Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρές ή/και σπάνιες δερματοπάθειες και άλλες σοβαρές ασθένειες βρίσκονται στην αναμονή. Κάποιοι έχουν διακόψει τη θεραπεία τους λόγω διαδικασιών και άλλοι περιμένουν αξιολόγηση των αιτημάτων τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να αρχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων για τα εξειδικευμένα φάρμακα από το υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ από την 1η Ιανουαρίου προκάλεσε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ή/και τη ζωή τους.

Το γεγονός μάλιστα ότι το αρμόδιο τμήμα του ΟΑΥ παρουσιάζει σοβαρή υποστελέχωση, δυσχεραίνει την κατάσταση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου να τονίζει ότι «οι ζωές των ασθενών δεν μπορούν να κρίνονται με βάση οικονομικά κριτήρια και προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών».

Όπως ανέφερε στο philenews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος «οι  περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι περιμένουν τα φάρμακα τους είναι πολλές και ήδη ως Ομοσπονδία καταβάλλουμε προσπάθειες για να βοηθήσουμε την κατάσταση».

«Από τον ΟΑΥ ενημερωνόμαστε ότι υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση. Γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην απόσπαση τεσσάρων φαρμακοποιών του στον ΟΑΥ ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για να καλυφθούν οι ανάγκες. Από την άλλη γνωρίζουμε ότι ο ΟΑΥ περιμένει εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών να αποπαγοποιήσει θέσεις που είναι στον προϋπολογισμό του για να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις».

Αυτά, «είναι σοβαρά ζητήματα και θα έπρεπε να είχαν ήδη διευθετηθεί. Ως Ομοσπονδία εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να έχουν οι ασθενείς τα φάρμακα τους την ώρα που τα χρειάζονται. Άρα όποιος έχει ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε πρέπει να την αναλάβει».

Παράλληλα, είπε συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος, «γνωρίζουμε ότι κάποιοι γιατροί των οποίων οι ασθενείς λαμβάνουν, επί συνεχή βάση φάρμακα μέσω των ονομαστικών αιτημάτων, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στις διαδικασίες για μεταφορά των αιτημάτων τους από την ΕΟΑ του υπουργείου Υγείας στον ΟΑΥ. Είναι και αυτό ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί τάχιστα».

Δυστυχώς, «παρατηρούμε ότι τη νύφη την πληρώνουν οι ασθενείς και είτε πρόκειται για το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Υγείας, είτε πρόκειται για τον ΟΑΥ εμείς λέμε ότι πρέπει να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης του και να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει για να επιλυθεί το πρόβλημα».