Στην αποκάλυψη πως ενημέρωσε τον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη για τους κινδύνους από τους αερόσακους Takata, προέβη ο πατέρας του Κυριάκου Όξινου.
Την αποκάλυψη την έκανε ο Γιάννος Όξινος σε συνέντευξή του στη Cyprus Mail. Όπως αναφέρει ο πατέρας του Κυριάκου, δύο μήνες μετά τον θάνατο του γιου του έπειτα από έκρηξη των αερόσακων, ενημέρωσε τον υπουργό αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο αντέδρασε αργά.
Ο κ. Όξινος είπε ότι ερεύνησε το ζήτημα μόνος του και βρήκε δημοσιεύματα στο εξωτερικό σχετικά με μαζικές ανακλήσεις λόγω ελαττωματικών αερόσακων Takata.
«Έστειλα SMS στον Αλέξη Βαφεάδη στις 24 Απριλίου 2023, δύο μήνες μετά το ατύχημα, και ζήτησα να τον δω. Απάντησε αμέσως και πήγα να τον συναντήσω την επόμενη μέρα», δήλωσε ο κ. Όξινος. «Πήρα μαζί μου ένα φάκελο με στοιχεία που είχα συγκεντρώσει, γιατί τότε κανείς δεν γνώριζε για αυτό το ζήτημα».
Πρόσθεσε επίσης, ότι στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου. «Τους έδειξα τα στοιχεία. Δεν είχαν ιδέα για το θέμα. Τους έδωσα τα στοιχεία και τους ζήτησα να το διερευνήσουν, γιατί αλλιώς θα θρηνούσαμε περισσότερα θύματα», είπε.
«Από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε η άλλη νεαρή γυναίκα από την Αγία Νάπα, η Στυλιανή Γιωργαλλή τον Οκτώβριο του 2024, πιστεύω ότι δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Οξινός.
«Ο Αλέξης Βαφεάδης άρχισε να ασχολείται με το θέμα όταν η Βουλή άρχισε να του ασκεί πίεση».
Απορρίπτει ο Αλέξης Βαφεάδης
Σε δική του τοποθέτηση, ο υπουργός μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα ανέφερε ο πατέρας του αδικοχαμένου Κυριάκου, σημειώνοντας στην εφημερίδα ότι από το 2023 γίνονται συνεχείς προσπάθειες για υλοποίηση των ανακλήσεων των επηρεαζόμενων οχημάτων και ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.
«Στα τέλη Απριλίου 2023, ο Γιάννος Όξινος, που ήταν συμμαθητής μου, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου», επιβεβαίωσε ο Βαφεάδης στην Cyprus Mail.
«Ο κ. Όξινος ζήτησε συνάντηση για να με ενημερώσει για την πεποίθησή του ότι ο τραγικός θάνατος του γιου του οφειλόταν σε έναν ελαττωματικό αερόσακο Takata», είπε ο υπουργός.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μίλησε επίσης για το πώς οι ελαττωματικοί αερόσακοι Takata είχαν επηρεάσει ανθρώπους παγκοσμίως και πώς υπήρχαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί εξαιτίας τους».
Ο υπουργός ανέφερε ότι, μετά από σχετικές διερευνήσεις με τους αρμόδιους αξιωματούχους του υπουργείου, διαπιστώθηκε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), ως αρμόδια αρχή παρακολούθησης ανακλήσεων, ήταν υπεύθυνο για την παρακολούθηση των ανακλήσεων οχημάτων στην Κύπρο.
«Σύμφωνα με τους αντιπροσώπους, το ΤΟΜ είχε συμφωνήσει σε ένα σύστημα όπου οι τελευταίοι, ως νομικά υπεύθυνοι για τις ανακλήσεις, θα ενημέρωναν τους ιδιοκτήτες μέσω ειδοποιήσεων που αποστέλλονταν με συστημένη επιστολή. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονταν στην ανάκληση, τότε οι αντιπρόσωποι, που είχαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του ΤΟΜ, θα μπλόκαραν την έκδοση της ετήσιας άδειας κυκλοφορίας», εξήγησε.
«Αναφέρθηκε ότι αυτό ξεπερνούσε τις αρμοδιότητες της αρχής παρακολούθησης ανακλήσεων και εφαρμόστηκε για να βοηθήσει τους αντιπροσώπους να διασφαλίσουν ότι οι ιδιοκτήτες θα ενημερώνονταν για τις ανακλήσεις. Το σύστημα είχε τεθεί σε εφαρμογή σχετικά πρόσφατα και αναμενόταν να βοηθήσει τους αντιπροσώπους να προσεγγίσουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων», πρόσθεσε.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης, ότι τους επόμενους μήνες το θέμα των ανακλήσεων συζητήθηκε σε διάφορα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, ενημερώνοντας το κοινό για το σύστημα που είχε τεθεί σε εφαρμογή.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε αλληλογραφία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το θέμα των ανακλήσεων και τις νόμιμες διαδικασίες», είπε ο Βαφεάδης.
«Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς τελικά διαπιστώθηκε ότι οι αντιπρόσωποι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν, ούτε είχαν νομική ευθύνη να ενεργήσουν σε οποιαδήποτε ανάκληση που αφορούσε γκρι εισαγωγές. Τα νομικά ζητήματα σχετικά με τις ευθύνες των κατασκευαστών, των αντιπροσώπων και των εισαγωγέων παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και ενδέχεται να χρειαστεί ακόμη και δικαστική απόφαση», εξήγησε ο Βαφεάδης.
«Καθόλου αυτοκριτική από μέρους του αρμόδιου Υπουργού»
Σε δική της ανάρτηση, η μητέρα του Κυριάκου Όξινου, κάνει αναφορά στο περιστατικό, τονίζοντας πως « δύο μήνες μετά που οι φονικοί αερόσακοι ΤΑΚΑΤΑ σκότωσαν τον δικό μας Κυριάκο, ο πατέρας του επισκέφτηκε προσωπικά τον κ. Βαφεάδη, ο όποιος όπως όλη η Κύπρος δεν γνώριζε τη λέξη ΤΑΚΑΤΑ. Ιούλιο 2023 ενημερώθηκε σε εκπομπή ο κ. Βαφεάδης από την αγαπημένη δημοσιογράφο Κάτια Σάββα η οποία ανέδειξε την ωρολογιακή βόμβα Τακατα πριν τον Οκτώβριο 2023 που υπογράφτηκε το πόρισμα της Αστυνομίας …
17/10/2023 ο κ. Βαφεάδης ενημερώθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και πάλι για την ωρολογιακή βόμβα, που σκότωσε τον Κυριάκο μας και έπεισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και μόνο 12.000 βόμβες κυκλοφορούν στους δρόμους. Από τότε ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ μέχρι που χάθηκε η Στυλιανή Γιωργαλλή στις 21/10/2024. Και πάλι τον Νοέμβριο 2024 ενώπιον μου, ο κ. Βαφεάδης επανέλαβε τα ίδια.
Ιανουάριο 2025 μετά από τις πιέσεις των έντιμων Βουλευτών και τη Νομοθεσία που ψηφίστηκε βγαίνει η αλήθεια. Πάνω από 82.000 ωρολογιακές βόμβες κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου με 1000δες υποψήφια θύματα.
Καθόλου ενσυναίσθηση και αυτοκριτική από μέρους του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος στα χέρια του κρατά ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
Προχειρότητα, ανευθυνότητα, αποτυχία σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία και σαν κράτος».