Ο Ιανουάριος του 2025 καταγράφηκε ως ο θερμότερος μήνας στην ιστορία των μετρήσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού, σημειώθηκε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο που είχε καταγραφεί μόλις την περασμένη χρονιά, παρά τη λήξη του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είχε συμβάλει στην άνοδο της θερμοκρασίας την περίοδο 2023-2024.

Ο Ιανουάριος χαρακτηρίστηκε ως «ένας ακόμη εκπληκτικός μήνας», καθώς οι θερμοκρασίες-ρεκόρ συνεχίστηκαν για τρίτο συνεχόμενο έτος, παρά την εμφάνιση του φαινομένου Λα Νίνια στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το Λα Νίνια συνήθως επιφέρει μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, σε αντίθεση με το Ελ Νίνιο, όπως εξήγησε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Copernicus.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου, η μέση θερμοκρασία επιφανείας της Γης ανήλθε στους 13,23°C, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν κατά 1,75°C υψηλότερη από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η εκτεταμένη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας.

Ο Ιανουάριος του 2025 είναι, επίσης, ο 18ος από τους τελευταίους 19 μήνες κατά τους οποίους η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης ξεπέρασε το όριο του 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως επισημαίνει το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής.

Ο Ιανουάριος του 2025 κατά συνέπεια είναι «ο δέκατος όγδοος από τους δεκαεννέα τελευταίους μήνες που η μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια της υφηλίου ξεπέρασε κατά 1,5° Κελσίου και πλέον το προβιομηχανικό επίπεδο», σημείωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής.

Με άλλα λόγια, έσπασε το φράγμα του 1,5° Κελσίου, τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού, που κλείστηκε πριν από δέκα χρόνια, το 2015, κι είχε σκοπό να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να παραμείνει περί τον 1,5° Κελσίου.

Η συμφωνία πάντως αναφερόταν στις μακροπρόθεσμες τάσεις. Αυτή η αύξηση θα πρέπει να παρατηρηθεί για τουλάχιστον είκοσι χρόνια ώστε να θεωρηθεί πως το όριο ξεπεράστηκε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το κριτήριο, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1,3° Κελσίου. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC), που συγκρότησε ο ΟΗΕ, εκτιμά πως το όριο του 1,5° Κελσίου πιθανόν θα ξεπεραστεί μεταξύ του 2030 και του 2035. Και αυτό όποια κι αν είναι η εξέλιξη ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την ανθρωπότητα, που βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους αλλά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να μειώνονται.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές στην επιφάνεια των θαλασσών, ρυθμιστή του παγκόσμιου κλίματος, καθώς καλύπτουν πάνω από το 70% της υφηλίου. Και αυτές παραμένουν σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφτεί ποτέ πριν από τον Απρίλιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια των θαλασσών ο Ιανουάριος του 2025 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας διατήρησε ο Ιανουάριος του 2024 (για 0,19° Κελσίου).

Όμως το παρατηρητήριο Κοπέρνικος τονίζει ενδείξεις «επιβράδυνσης ή διακοπής της εξέλιξης προς τις συνθήκες (του φαινομένου) Λα Νίνια», γεγονός που προοιωνίζεται μικρότερη μείωση των θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά μέσον όρο το 2025.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες