Τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαπίστωση λανθασμένης διαδικασίας που ακολουθείται σε σχέση με την ανάκληση μεταχειρισμένων οχημάτων, αναμένεται να ζητήσει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

Την απόφαση αυτή έλαβε χθες ο Υπουργός μετά από συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα των ελαττωματικών αερόσακων και τη διαπίστωση ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών άφησε αποκλειστικά την ευθύνη των ανακλήσεων στους διανομείς των αυτοκινήτων χωρίς να συμφωνηθεί η διαδικασία λήψης στοιχείων επικοινωνίας των ιδιοκτητών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ουσιαστικά το Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσουν οι ευθύνες ζητώντας τη διενέργεια σε βάθος έρευνας.

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα καλύψει το θέμα των ανακλήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και να τεθούν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, για να διαπιστωθούν τυχόν πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες από οποιονδήποτε.

Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Η έρευνα πήγε πίσω από το 2010, όταν υιοθετήθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις ανακλήσεις. Το 2017 εξεδόθη η εγκύκλιος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και το 2018 όταν εξεδόθη ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2018/858.

Με βάση την εγκύκλιο για οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει ευρωπαϊκή έγκριση τύπου, δηλαδή αυτά που εγγράφονται στην Κύπρο ως μεταχειρισμένα και προέρχονται από τρίτες χώρες, τα οποία είναι της αντίστοιχης μάρκας που ο διανομέας του κατασκευαστή αντιπροσωπεύει ή διανέμει, δεν φέρουν ευθύνη οι εισαγωγείς των καινούργιων οχημάτων. Ωστόσο, με την εγκύκλιο αυτή δεν έχει ανατεθεί η ευθύνη για την ενδεχόμενη ανάκληση σε άλλο φορέα.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη λάβει υπόψη τα δεδομένα που έχουν προκύψει και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα για το θέμα. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα νέα πρόταση για το πώς θα προχωρήσουν στην πλήρη εξέταση των γεγονότων από το 2010 μέχρι σήμερα, προκειμένου να καταλήξουν σε ακριβή συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι η διοικητική έρευνα έγινε με όρους εντολής να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτει οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα σε σχέση με την εγκύκλιο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) όπως διαμορφώθηκε μετά από συνάντηση με τους διανομείς των οχημάτων στις 21 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ» δεν φαίνεται να υπήρχε προσπάθεια εξωτερικού επηρεασμού κατά την ετοιμασία της εγκυκλίου και σωστά διαχωρίστηκαν οι ευθύνες των διανομέων μόνο για τα οχήματα τα οποία οι ίδιοι διαθέτουν στην αγορά. Ωστόσο, αφέθηκε ένα κενό με το θέμα των ανακλήσεων των εισαγόμενων οχημάτων με αποτέλεσμα σήμερα αριθμός 200.000 αυτοκινήτων να κυκλοφορούν στους δρόμους χρήζοντας ανάκληση χωρίς να είχαν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες τους, πλην της περίπτωσης των ελαττωματικών αερόσακων που δόθηκαν τα στοιχεία για τις 82.000 οχήματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, μετά την έκδοση των διαταγμάτων γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η αλυσίδα ενημέρωσης και το στοίχημα θα πετύχει μόνο όταν ενταχθούν όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κύπρο στη βάση δεδομένων των διανομέων. Με αυτό τον τρόπο δεν θα εισάγονται πλέον οχήματα που τελούν υπό ανάκληση, ενώ οι ιδιοκτήτες και εισαγόμενων θα ενημερώνονται για τυχόν μελλοντικές ανακλήσεις.